Jens fik Zidane til at gå ind i bussen efter Ronaldos autograf: I aften mødes de to venner igen

Danske Jens Bangsbo er assistenttræner for Atalanta, der i aften møder Real Madrid i Champions League.

(Foto: Jonathan Moscrop og Juan Medina © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Det er de få, der kan fortælle børnebørnene om dengang, de slog Real Madrid ud af Champions League.

Det er endnu færre, der har en anekdote om, hvordan det var at slå Real Madrid ud i semifinalen af Europas fineste klubturnering.

Og lad os bare sige, at det er de færreste, der kan berette om de to ovenstående ting, hvorefter de kan tilføje:

- Da Zinedine Zidane kom med en signeret trøje efter opgøret spurgte jeg, om han ikke ville gå tilbage i bussen og spørge Ronaldo, om han også ville skrive på den. Det gjorde han selvfølgelig.

Jens Bangsbo er blandt de færreste.

Næsen vokser ikke, og der kommer ingen sort streg i panden, når han fortæller. Nej, det hele er sandt.

Han husker tydeligt den majaften tilbage i 2003, hvor Juventus-stjernerne David Trezeguet, Pavel Nedved og Alessandro Del Piero satte Real Madrid skakmat med 3-1 foran 60.000 ellevilde italienere på Stadio Delle Alpi i Torino.

Alessandro Del Piero løber jublende ud til Jens Bangsbo i midten efter målet mod Real Madrid i semifinalen. Juventus tabte senere årets Champions League-finale til AC Milan. (Foto: GIAMPIERO SPOSITO © Scanpix)

Som assistenttræner i en af verdens største fodboldklubber havde han nøjsomt været med til at planlægge, hvordan den spanske storklub skulle nedbrydes sammen med den daværende cheftræner, Marcello Lippi.

De kendte begge Zidane fra deres tid sammen i Juventus. Driblekongen ’Zizou’ blev stækket det meste af opgøret, og alligevel valgte han efterfølgende at adlyde midt i nederlagets mørkeste stund.

Hemmeligheden er gensidig respekt.

I aften mødes de to igen i Champions League. Zinedine Zidane som træner for Real Madrid, Jens Bangsbo som assistenttræner med ansvaret for den individuelle træning i en af Europas største fodboldåbenbaringer netop nu, italienske Atalanta.

Et innovativt projekt

Bergamo-klubben har de seneste sæsoner blæst fodboldromantikere baglæns med deres mange mål, ekstremt høje pres, hurtige generobringer og et systematisk opspil, hvor bolden til tider blive flyttet hæsblæsende hurtigt.

Sidste år scorede Atalanta over 2,5 mål i gennemsnit i deres ligakampe, mens norditalienerne også nåede helt frem til kvartfinalen i Champions League. I år har de spillet sig videre fra en gruppe, hvor også de danske mestre fra FC Midtjylland deltog.

Læg dertil, at klubben de seneste to sæsoner er endt som nummer tre i Italien foran klubber, der har markant flere guldmønter i den kiste, de bruger til at udbetale løn.

Noget radikalt er altså sket, siden Jens Bangsbo kom til klubben i oktober 2018. Godt nok blev klubben nummer fire i Serie A i 2016, men forinden var gået 15 meget magre år, hvor den bedste placering havde været en blød midterplacering som nummer otte.

På trods af de fakta er danskeren ikke meget for at tage sin egen rolle i klubben alt for højtideligt.

- Alle føler sig som en del af hjernen bag succesprojektet. Så på en eller anden måde er jeg vel også det. Jeg ved ikke, hvor meget der kan tilskrives min rolle i klubben, men jeg synes da, at det er meget tilfredsstillende at se, hvordan vores spillere udvikler sig. Men det kan lige så godt være massøren eller cheftrænerens skyld, at de udvikler sig, lyder det beskedne svar fra manden, der også tidligere har stået ved siden af Carlo Ancelotti som assistent. Italieneren har har vundet Serie A, Ligue 1, Premier League og Bundesligaen som træner.

Så var der samarbejdet med Marcelo Lippi, der førte Italien til VM-guld i 2006. Og et enkelt, kort ophold i Tyrkiet.

- Ja, det var Paris Saint-Germains sportsdirektør, Leonardo, der ringede og spurgte, om jeg ikke ville være assistent for ham i 2017, fortæller Jens Bangsbo, uden at tonelejdet afviger så meget som én decibel.

Han taler om fodboldkoryfæerne, som var de hans naboer. Det er svært at høre, hvad der for alvor kan hidse danskeren op. Han er afdæmpet, men også grundig.

’15 timer om dagen’ er svaret, når han bliver spurgt til, hvor mange timer i døgnet han i gennemsnit bruger på fodbold.

Atalanta ligger i skrivende stund nummer fem i Serie A. Denne vinter har de hentet danske Joakim Mæhle til klubben. (Foto: DANIELE MASCOLO © Scanpix)

Selv mener han, at det er dedikation til arbejdet, der har givet ham en billet til at spankulere rundt i nogle af de største fodboldcirkustelte gennem efterhånden et halvt liv. I de største klubber er alle engagerede ud over det sædvanelige, fortæller han.

- Det er ikke svært at holde fokus, når jeg står i en af Europas bedste klubber. Alle har kun ét fokus: Det er at præstere og udvikle sig. På den måde bliver det hurtigt en del af hverdagen, at vi forsøger at agere på en optimal måde. Og jeg synes, at det er dejligt at arbejde et sted, hvor folk virkelig er dedikerede omkring projektet.

Trænger du aldrig til at holde fri?

- Nej, ellers kan det ikke betale sig. Det handler om at ville arbejdet hundrede procent. Hvis jeg ikke ville det, så var der ingen grund til, at jeg var her.

Et vildt forår

Men fri blev Jens Bangsbo tvunget til at holde i foråret.

Coronavirus knuste Bergamo. Lastbilerne kørte de døde væk om natten, og skrækkelige billeder nåede alverdens avisforsider.

- Alle var chokerede over, hvad der foregik. I klubben var vi forfærdede over, at der ikke var mulighed for at give den pleje, som der var behov for, fordi alt var overbelastet i sundhedssystemet, erindrer han om de fotografier, der som mørke og dystre malerier tegnede coronavirussets alvorlighed i scener, der ikke så let kunne slettes fra den indre biograf.

  • En konvoj af militærlastbiler kørte i marts gennem Bergamo fyldt med kister med døde, som havde mistet livet til coronavirus. (Foto: FABIO CONTI © Scanpix)
  • Hæren blev sat ind for at køre de mange døde. (Foto: ©Sergio Agazzi © IPA MilestoneMedia/PA Images)
  • Her et billede fra kirkegården i Nembro, tæt ved Bergamo den 13. maj. Der var ikke tid til for alvor at pusle om gravstederne. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Scanpix)
  • Ofte måtte de pårørende ikke være med ved begravelserne. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Scanpix)
  • Avisen L'Eco di Bergamo findes også som papiravis. 12. maj var der 10 siders dødsannoncer i avisen. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Scanpix)
1 / 5

Selv oplevede han det meste på afstand, da han rejste til Danmark efter en Champions League-tur til Valencia den 11. marts. Halvdelen af holdet tog hjem til deres familier i deres respektive lande, mens resten af Atalanta-holdet landede med et af de 'absolut sidste fly' i Italien, før alt blev lukket.

- Vi forsøgte at bruge situationen til at skabe sammenhold. Det var måske også en af årsagerne til, at vi klarede os så godt i sommer, hvor vi kun tabte én af 13 ligakampe, efter sæsonen blev genoptaget. Herefter samlede vi holdet i seks uger. Og netop dét er kendetegnet for Atalanta. Vi har et unikt sammenhold og en stålsat vilje til at arbejde for hinanden.

- Det ser du også i vores kampe, hvor spillerne altid arbejder til det allersidste – uanset om vi fører 4-0 eller er bagud 1-0. Det store sammenhold er også en kvalitet, vi gør brug af, når der kommer nye spillere til klubben. Der er en fælles forståelse for, at sammenholdet er nødvendigt for at være med på det her niveau, slår han fast.

I aften bliver Atalantas sammenhold bliver trykprøvet på ny, når Real Madrid besøger Bergamo i den første af to ottendedelsfinaler.

Måske får Jens Bangsbo endnu en signeret trøje med hjem.

Kampen begynder klokken 21.

FacebookTwitter