Kommentar: Philipp Lahm mangler blot en titel

Philipp Lahm er ifølge DR Sportens Marco de los Reyes tidens bedste bud på en spiller, der kan opnå status som en af historiens bedste forsvarsspillere.

Philipp Lahm (th) i nærkamp med Stuttgarts Martin Harnik. (Foto: Bernd Weissbrod © Scanpix)

For tre uger siden bragte det tyske magasin Sport-Bild sit bud på de 50 største aktører i Bundesligaens 50-årige historie. Kun to aktive spillere var med på listen, der også talte trænere og klubledere. Den ene var den 34-årige peruvianer Claudio Pizarro, der har tidligere har spillet for Werder Bremen, men som nu holder til i Bayern München. Den anden var hans kollega hos de tyske mestre, den 29-årige Philipp Lahm.

Sport-Bild fortæller, at Claudio Pizarro er taget med, fordi han er den mest scorende udlænding i Bundesligaen nogensinde. 166 mål er han nu oppe på. Philipp Lahm er taget med, fordi han har vundet fire tyske mesterskaber og i mange år har haft verdensklasse - uanset om han har optrådt som venstre eller højre back.

Det glæder mig, at Philipp Lahm er taget med på den liste. Det er helt på sin plads. Og i mine øjne er det kun et spørgsmål om tid, før han bliver anerkendt som en af historiens helt store forsvarsspillere.

                         *****

Det er ikke, fordi Philipp Lahm - trods sine blot 170 centimeter - hidtil har være overset. Han er eksempelvis udtaget til All Star-holdet ved de fire senere slutrunder; VM i 2006 og 2010 samt EM i 2008 og 2012. Som den eneste.

Som anfører for både Bayern München og det tyske landshold er Philipp Lahm desuden ofte i fokus. Især på pressemøder og i den dur.

Med 5 mål i 98 landskampe er han heller ikke skidt kørende, når det handler om at score. Ved VM i 2006 scorede han tilmed et af slutrundens bedste mål, da han smækkede bolden op i hjørnet i åbningskampen mod Costa Rica, der blev slået 4-2. (Se målet via linket i bunden.)

Allerede nu vil jeg faktisk mene, at Philipp Lahm er den bedste nogen sinde til at spille både venstre og højre back.

Men som andre store forsvarsspillere før ham, har det haltet, når det er kommet til kåringerne af årets spiller i verden. Og det er ofte her, at den historiske storhed - internationalt set - for alvor bliver defineret.

                         *****

Franz Beckenbauer er i dag 67 år og har fortsat status som Tysklands bedste spiller i historien. (Foto: Olivier Morin © Scanpix)

Kun tre forsvarsspillere er indtil nu blevet kåret til årets spiller i Europa (i verden de senere år).

Franz Beckenbauer

Blev det i 1974, hvor han var anfører for Vesttysklands verdensmestre.

Matthias Sammer

Blev det i 1996, hvor han spillede for Tysklands europamestre.

Fabio Cannavaro

Blev det i 2006, hvor han var anfører for Italiens verdensmestre.

De to første var liberoer, mens sidstnævnte var dirigerende midterforsvarer. Liberoen med sin store frihed var nogle år forinden gået af mode.

Med andre ord er der altså endnu ikke en back, der er blevet tildelt Ballon d'Or, Guldbolden. Og kun meget få har været tæt på.

Lad os lige kigge på de backs, der er havnet i top tre siden den første kåringen i 1956. (Siden 1995 har spillere uden for Europa også kunnet få stemmer.)

1962

Nummer tre: Karl-Heinz Schnellinger, FC Köln & Vesttyskland, venstre back

1965

Nummer to: Giacinto Facchetti, Inter & Italien, venstre back

1990

Nummer tre: Andreas Brehme, Inter & Vesttyskland, venstre back

2002

Nummer to: Roberto Carlos, Real Madrid & Brasilien, venstre back

Franz Beckenbauer er i dag 67 år og har fortsat status som Tysklands bedste spiller i historien. (Foto: Philippe Desmazes © Scanpix)

Paolo Maldini, AC Milan & Italien, blev både i 1994 og 2003 kåret til den tredjebedste spiller. Men selv om han det meste af karrieren var venstre back, spillede han de to år primært i midterforsvaret.

                         *****

Siden 2006 har der endda ikke været en eneste forsvarsspiller, der er endt i top 10 i kåringen, og det er både forkert og ærgerligt. Lionel Messi og Cristiano Ronaldo er naturligvis verdens bedste spillere, og det har de været i flere år. Men generelt bliver de offensive spillere i denne sammenhæng bedømt for positivt i forhold til forsvarsspillerne.

Jeg ser dog ikke Philipp Lahm som en spiller med store chancer for at blive kåret til årets spiller i verden i 2013 eller et af de kommende år. Men mindre kan også gøre det. Som eksempelvis en tredjeplads i kåringen.

Franz Beckenbauer er i dag 67 år og har fortsat status som Tysklands bedste spiller i historien. (Foto: Albert Gea © Scanpix)

I aften spiller Philipp Lahm og Co. den første Cahmpions League-semifinale mod FC Barcelona, som også har en back af en vis kaliber, nemlig brasilianske Daniel Alves.

Den ultra offensive højre back har været særdeles værdifuld for Barca, men samlet set ser jeg Philipp Lahm som en både bedre og mere komplet spiller.

Men brasilianeren har noget, som hans tyske back-kollega endnu ikke har: internationale triumfer.

Daniel Alves var således med til at vinde Champions League med FC Barcelona i både 2009 og 2011, og i endnu højere grad end Ballon d'Or er det altså den slags, der for alvor gør spillere historisk store.

                         *****

Her kommer vi så ind på det store problem, som Philipp Lahm og hele hans generation af tyske stjerner slås med. De har været tæt på så mange gange, men endnu er det ikke blevet til en eneste sejr i Champions League eller ved EM eller VM.

I mesterligaen nåede Philipp Lahm og Co. finalen i både 2010 og 2012, hvor det blev til nederlag mod henholdsvis Inter (0-2) og Chelsea (efter straffesparkskonkurrence). Og ved EM blev det til en andenplads i 2008 og en tredjeplads i 2012. Ved VM blev det både i 2006 og 2010 til en tredjeplads.

Franz Beckenbauer er i dag 67 år og har fortsat status som Tysklands bedste spiller i historien. (Foto: Scanpix © Scanpix)

Især ved EM-slutrunden i fjor i Ukraine og Polen var der ellers gode chancer for en tysk finaletriumf. Men i semifinalen mod Italien blev det til et overraskende 1-2-nederlag. Mario Balotelli scorede begge italienske mål, og ved det andet var Philipp Lahm for en sjælden gang skyld ikke præcis, hvor han burde være.

                         *****

Skal det være i år, at Philipp Lahm vinder en international titel, skal han sammen med sine holdkammerater udover FC Barcelona besejre enten Real Madrid eller Borussia Dortmund i finalen. Så det bliver ikke let at hente den første tysk sejr i turneringen siden 2001. Her vandt Bayern München sin fjerde titel - hvis man tager de tre triumfer i Europa Cuppen for mesterhold fra 1970erne med.

Philipp Lahm er dog ikke den eneste forsvarsspiller, der har kvaliteterne til at nå højt i dette års Ballon d'Or-afstemning, og som desuden kan opnå status som en af historiens bedste forsvarsspillere.

Sergio Ramos, tidligere højre back og nuværende midterforsvarer hos både Real Madrid og det spanske landshold, bevæger sig på samme høje niveau. Han har vundet VM en gang, EM to gange og er tilmed to år yngre end Philipp Lahm. Så som udgangspunkt har han endnu flere gode år foran sig.

Vurderet på deres karrierer indtil nu vægter jeg dog Philipp Lahm et lille hak højere, og lige nu og her har tyskeren den fordel, at han spiller for det bedste klubhold i Europa. Tilmed et hold, der kan vinde rub og stub i denne sæson. Ikke mindst takket været hans indsats.

Hvor højt rangerer du Philipp Lahm blandt nutidens bedste forsvarsspillere i verden, og hvor stor tror du, han kan ende med at blive? Skriv herunder!

Facebook
Twitter