OVERSIGT Den danske Champions League-historie

For ottende gang i Champions League-historien kvalificerede et dansk hold til turneringen onsdag, da FC København sikrede sig billetten.

Claudemir jubler efter at have scoret de udlignende mål mod FC Barcelona. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Champions League er det forjættede land. Både niveaumæssigt og økonomisk. Det er dog langt fra hvert år, at Danmark har et hold med. Onsdag aften spillede FC København sig ind i turneringen for fjerde gang i klubbens historie.

Vi har kigget nærmere på, hvilke danske hold der har deltaget i turneringen i løbet af historien.

AaB – Champions League, 1995/96

Kvalifikationsrunden:

Dynamo Kiev-AaB 4-1 (1-0 og 3-1)

Gruppespil

Nantes, Frankrig 0-2 (h), 1-3 (u)

Porto, Portugal 2-2 (h), 0-2 (u)

Panathinaikos, Grækenland 2-1 (h), 0-2 (u)

AaB var egentlig ude efter nederlag i kvalifikationen mod Dynamo Kiev. Det ukrainske hold blev dog forbudt adgang på grund af bestikkelsesskandale, hvilket gav aalborgenserne Champions League-billetten.

I gruppespillet blev det ikke den helt store succeshistorie. Det danske hold formåede ikke at hente point på udebane, og med en enkelt sejr på hjemmebane mod Panathinaikos måtte de nøjes med en fjerdeplads i gruppen.

Brøndby – Champions League, 1998/99

2. kvalifikationsrunde:

Licartovce-Brøndby 1-2 (0-2 og 1-0)

Gruppespil

Manchester United, England 2-6 (h), 0-5 (u)

FC Barcelona, Spanien 0-2 (h), 0-2 (u)

Bayern München, Tyskland 2-1 (h), 0-2 (u)

Allan Ravn, Brøndby, har scoret sejrsmålet til 2-1 i Champions League kampen mod Bayern Muenchen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det vil uden tvivl blive husket som en af de ondeste puljer, man nogensinde kunne have haft mareridt om. Med de tre storhold var Brøndby ikke levnet nogen chance, men de fik alligevel sat deres aftryk på turneringen med en enkelt sejr.

Og det er uden tvivl en sejr, der er gået over i Brøndby-historien. Men et elegant mål sikrede Allan Ravn Brøndbys eneste point i turneringen, da de slog Bayern München på hjemmebane.

FC København – Champions League, 2006/07

3. kvalifikationsrunde:

FC København-Ajax 3-2 (1-2 og 2-0)

FCK kvalificeret til Champions League-gruppespillet som tredje danske klub i historien.

Gruppespil

Benfica, Portugal 0-0 (h), 1-3 (u)

Celtic, Skotland 0-1 (u), 3-1 (h)

Manchester United, England 0-3 (u), 1-0 (h)

FCKs fans var sikre. Det skulle ende ud i endnu en misset Champions League-kvalifikation igen, da Ajax havde vundet det første opgør i Parken. Københavnerne ville det dog anderledes og sikrede overraskende billetten i Amsterdam.

FCK's Marcus Allbäck (11) har scoret det historiske mål mod Manchester United. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

I gruppespillet bed de faktisk godt fra sig. Mest mindeværdige øjeblik var, da de i Parken slog Manchester United på et mål af Marcus Allbäck. På trods af syv point måtte de alligevel nøjes med en fjerdeplads i gruppen.

AaB - Champions League, 2008/09

2. kval-runde Morica, Bosnien-Hercegovina 5-0 (h), 2-1 (u)

3. kval-runde Kaunas, Litauen 2-0 (h), 2-0 (u)

Gruppespil

Celtic, Skotland 0-0 (u), 2-1 (h)

Manchester United, England 0-3 (h), 2-2 (u)

Villarreal, Spanien 3-6 (u), 2-2 (h)

AaB’s anden deltagelse i Champions League blev en noget større succes end den første. De hentede ikke bare et uafgjort resultat hjem mod Manchester United på Old Trafford, men fik faktisk også slået skotske Celtic.

Præstationerne endte med at sikre dem tredjepladsen og en videre deltagelse i Europa, hvor de var snublende tæt på at sende Manchester City ud af UEFA-cuppen og sikre dem en plads i kvartfinalen. Det glippede dog.

Champions League, AaB - Villareal (2-2). Aalborg jubel efter Anders Dues udligning til 2-2 i Champions League Gruppe E kampen på Energi Nord Arena onsdag 5 november 2008. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

FC København - Champions League, 2010/11

3. kval-runde Bate Borisov, Hviderusland 0-0 (u), 3-2 (h)

Playoff-runde Rosenborg, Norge 1-2 (u), 1-0 (h)

Gruppespil

Rubin Kazan, Rusland 1-0 (h), 0-1 (u)

Panathinaikos, Grækenland 2-0 (u), 3-1 (h)

FC Barcelona, Spanien 0-2 (u), 1-1 (h)

1/8-finale Chelsea, England 0-2 (h), 0-0 (u)

Den bedste danske Champions League-sæson skete her. Den eneste gang nogensinde lykkedes det nemlig et dansk hold at komme videre fra gruppespillet efter flere flotte præstationer. Ikke nok med at FC København slog Panathinaikos både ude og hjemme, så formåede man også at holde sig ubesejret på hjemmebane.

Det indebar et uafgjort resultat mod FC Barcelona, hvor Claudemir udlignede. I 1/8-finalen var københavnerne dog et stykke fra videre deltagelse, da man tabte 2-0 på hjemmebane.

FC Nordsjælland - Champions League, 2012/13

Gruppespil

Shakhtar Donetsk, Ukraine 0-2 (u), 1-6 (h)

Chelsea, England 0-4 (h), 2-5 (u)

Juventus, Italien 1-1 (h), 0-4 (u)

Det var det helt rette år, at FC Nordsjælland besluttede sig for at blive mestre, da de kom direkte med i Champions League. Det viste sig dog også at være en ekstrem stor mundfuld i en meget svær gruppe.

Fordi udover et enkelt point mod Juventus på hjemmebane, hvor Mikkel Beckmann bankede den ind bag Gianluigi Buffon på frispark, så blev det til en kæmpe bunke af lussinger. FC Nordsjælland lukkede skræmmende 22 mål ind i seks kampe.

Champions League, FC Nordsjælland - Juventus.(1-1). Mikkel Beckmann til 1-0 (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

FC København - Champions League, 2013/14

Gruppespil

Galatasaray, Tyrkiet 1-3 (u), 1-0 (h)

Juventus, Italien 1-3 (u), 1-1 (h)

Real Madrid, Spanien 0-4 (u), 0-2 (h)

For andet år i træk var Danmark direkte med i Champions League, og denne gang var det FC København, som havde billetten. For andet år i træk i en svær gruppe. En enkelt sejr over Galatasaray var også den eneste succeshistorie.

På udebane var københavnerne nemlig chanceløse, hvor specielt Real Madrid blev en alt for stor mundfuld med et 4-0-nederlag. De sluttede som nummer fire i gruppen med fire point.

Facebook
Twitter