Selvom Real Madrid ser sig selv som underdogs, mener de, det er deres skæbne at vinde Champions League

Lørdag aften står Real Madrid og Liverpool ansigt til ansigt i Champions League-finalen.

Real Madrid har vundet Champions League 13 gange. Det er mere end nogen anden fodboldklub. (Foto: ISABEL INFANTES © Ritzau Scanpix)

Champions League. Real Madrid.

Man kan ikke sige det ene uden også at nævne det andet.

I hvert fald ikke hvis man skal lade statistikken tale for sig selv.

Hele fire gange inden for de seneste ti år har den spanske kongeklub kastet armene i vejret og ladet sig hylde som vindere af fodboldens fineste klubturnering.

Læg dertil at ’Los Blancos’, som de ynder at kalde dem i Spanien, er den mest triumferende klub i turneringens historie.

Og lørdag aften kan den spanske hovedstadsklub så tilføje endnu et Champions League-trofæ til det i forvejen proppede pokalskab. Modstanderen i finalen hedder Liverpool, og det er ikke fordi, det er en modstander, man bare lige får til at vende hjem med et nederlag i bagagen.

Tværtimod faktisk.

Tre ud af de seneste fem finaler har Liverpool deltaget i - hvis man altså tæller aftenens kamp med - og så har de for øvrigt også allerede vundet to pokaler i denne sæson.

Men i Madrid er de villige til at ofre selv familiemedlemmer. Det er midtbanespilleren Federico Valverde et meget godt eksempel på.

- Det er et unikt trofæ for enhver spiller i verden. Jeg er villig til at ofre en masse ting. Undtagen min søn, men min kone kunne godt komme på tale, siger Valverde til den spanske avis AS.

Og så har de en nærmest religiøs tro på, at tingene nok skal falde ud til den hvidklædte fodboldklubs fordel. Det fortæller journalisten Sam Leveridge, der bor i den spanske hovedstad og dækker Real Madrid for BBC og det madrilenske medie Marca.

- Det er første gang i lang tid, Real Madrid-fansene ser deres hold som underdogs. Men de tænker stadig, at fordi holdet hedder Real Madrid og står i en Champions League-finale, er det deres skæbne at vinde, siger fodboldjournalisten.

I Madrid er troen på det lokale fodboldhold stor forud for Champions League-finalen. (Foto: ISABEL INFANTES © Ritzau Scanpix)

Og hvorfor tænker de så det, fristes man til at spørge?

Fordi sådan plejer det jo at gå, når de står i Champions League-finalen.

- Ideen om at tabe finalen skænker mange af fansene ikke en tanke, fordi sidst det skete var i 1981, siger Sam Leveridge.

- Holdet har vundet Champions League 13 gange, og de har en tro på, at de ejer den her turnering – at de er kongerne af Europa.

Skal bare bruge 10-15 minutter

'Hovmod står for fald' er derfor heller ikke en frase, de ligger søvnløse over i Madrid.

Det er nemlig netop arrogancen, vindermentaliteten og troen på på egne evner, der gør, at de har så imponerende en statistik i den fornemeste af alle klubturneringer, fortæller Sam Leveridge.

- I Champions League har de bare en erfaring og en mentalitet, der giver dem en fordel mod de fleste hold, fordi de har prøvet det så mange gange, siger han.

Også mod aftenens modstander har de prøvet det før.

I finalen i 2018 stod de to mandskaber nemlig ansigt til ansigt, og så endte det - vanen tro, fristes man næsten til at sige - med en sejr til Real Madrid.

De to hold mødtes også i Champions League-finalen i 2018. Walisiske Gareth Bale scorede et imponerende saksesparksmål, og Real Madrid trak det længste strå, (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

Året efter var det dog Liverpool, der løb med trofæet, mens Real Madrid end ikke fandt vej til finalen. Ja, det har de faktisk ikke gjort siden finalen i 2018.

Men det er ikke noget, der har sat sine spor i klubbens selvforståelse - for selvom flere af profilerne nærmer sig den høje ende af fodboldens aldersskala, fejler færdighederne ingenting.

- Holdets kerne med Benzema, Modric, Kroos og Casemiro bliver jo ikke yngre, men de har stadig så meget kvalitet, siger Sam Leveridge.

- Når de tænder for en kontakt i 10 eller 15 minutter, kan de slå alle. Når de gør det, er de ustoppelige og kan score alle de mål, de har brug for.

Vilde comebacks har banet vejen til finalen

Netop historien med 10-15 ustoppelige minutter har vi set gentage sig gang på gang i denne Champions League-sæson.

I den første af to ottendedelsfinaler tabte spanierne 1-0 til Lionel Messi og franske PSG. Men selvom de også kom bagud i andet opgør, fik de med tre scoringer inden for 20 magiske minutter vendt skuden og vundet kampen.

I den anden kvartfinale lignede det også længe, at sidste års Champions League-vindere fra Chelsea ville trække det længste strå mod Real Madrid. 34-årige Karim Benzema ville det dog anderledes, og med en overtidsscoring sendte han spanierne videre i turneringen.

Og så var der den vilde semifinale mod de nyslåede engelske mestre fra Manchester City. 4-3 endte det første opgør til englænderne, og i andet opgør lød stillingen også på 1-0 i deres favør indtil kampens døende minutter.

Men to spanske scoringer i kampens overtid og endnu et Benzema-mål i den forlængede spilletid vendte op og ned på tingene, og bum - så var Real Madrid videre til finalen.

  • I ottendedelsfinalen slog Real Madrid de franske mestre fra PSG ud af Champions League. (Foto: Susana Vera © Ritzau Scanpix)
  • Selvom de vandt turneringen i sidste sæson, kunne Chelsea ikke overvinde spanierne i dette års kvartfinaler. (Foto: Susana Vera © Ritzau Scanpix)
  • Manchester City var så tæt på, som man kan komme. Men med tre scoringer i overtiden bookede Real Madrid billet til finalen. (Foto: ISABEL INFANTES © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Og hvor efterlader det os så? Man skal aldrig afskrive Real Madrid. Heller ikke i en finale, hvor modstanderen måske endda er favoritter.

- Liverpool har måske en fordel i finalen, tror jeg. De har et mere komplet hold. Men man skal aldrig sige aldrig med Real Madrid, siger Sam Leveridge.

Champions League-finalen mellem Liverpool og Real Madrid kan du se på TV3+ klokken 21.