Skoledrenge, brækkede næser, selfie med Bono: Danske fodboldkoryfæers bedste CL-minder

Tomasson, Simonsen, Grønkjær, Poulsen, Michael Laudrup, Johnny Hansen, Ivan Nielsen, Mogens Krogh. Her er deres bedste Champions League-minder.

Lørdag aften bliver Champions League-finalen mellem Real Madrid og Atletico Madrid spillet i Milano. Adskillige danskere har gennem historien gjort sig gældende i CL eller Europa Cup'en for mesterhold, som turneringen hed inden 1993.

I den forbindelse har DR spurgt otte danske spillere, der har spillet i Europas fornemste klubturnering om deres bedste Champions League-minder.

Vi har stillet dem to spørgsmål: Hvad er den bedste Champions League-kamp, du selv har spillet? Hvad er den bedste CL-finale, du har set?

Herunder kan du læse deres svar.

JON DAHL TOMASSON

Med 42 CL-kampe og 11 mål den dansker, der har spillet flest CL-kampe, efter at turneringen skiftede navn. For klubberne Newcastle United FC, Feyenoord, AC Milan.

Jon Dahl Tomasson spillede en del CL-kampe for Milan og Feyenoord og vandt både CL og UEFA Cup'en. (Foto: Jerry lampen © Scanpix)

Min bedste kamp i Champions League:

- Først og fremmest var det fantastisk at vinde turneringen i 2003, selv om jeg var skadet og ikke var med i finalen mod Juventus. Jeg har spillet CL-kampe med både Feyenoord og Milan, og i 2002 startede vi i CL med Feyenoord, men røg ud og ned i UEFA Cup'en, som vi så vandt.

- Når jeg skal vælge en kamp, vil jeg jo helst ikke tage den forfærdelige kamp, hvor vi med Milan taber til Liverpool i finalen i 2005. Det var en speciel kamp, hvor jeg scorede på straffespark, men vi tabte jo.

- En af de kampe, jeg husker tilbage på, var en kamp, som vi med Feyenoord spiller mod Bayern München i 2001. Bayern var jo også dengang en storklub, og vi var lavere rangeret end Bayern, så det var en stor kamp. Jeg husker, jeg scorer på hjemmebane, hvor vi spiller 2-2, men vi ryger ud til dem. Der var også gruppe-kampen mod Lazio på udebane, hvor Lazio var en kæmpestor klub med mange stjerner i 2000. Vi vinder 2-1 ude, og jeg scorer begge mål.

Den bedste Champions League-finale:

- En af de finaler, jeg husker bedst, er den, hvor Milan vinder mod Barcelona i 1994. Den finale, hvor der ikke var nogen Laudrup-brødre med. Milan blev min klub bagefter, og det var jo sjovt, for jeg havde valget mellem at skifte til enten Milan eller Barcelona. Jeg var enig med begge klubber, men valgte Milan, så den finale har lidt historisk betydning. Det er ikke kun selve kampen, jeg husker, men hele setuppet og historien.

Milan fejrer deres sejr over Barcelona i 1994. (Foto: © Reuters Photographer / Reuter © Scanpix)

- Champions League er fantastisk. Jeg havde en del år, efter jeg var stoppet, hvor jeg ikke gik så meget op i det, men nu gør disse CL-kampe indtryk på én, og man tænker bare wauw. Det er fedt, at man har været med på den scene og som sportsudøver at have været med i de bedste turneringer. Jeg bliver følelsesladet, når jeg ser kampene i dag og hører hymnen, specielt i de afgørende kampe.

ALLAN SIMONSEN

Trods en scoring tabte han finalen i Europa Cup’en for mesterhold i 1977 med Borussia Mönchengladbach.

Allan Simonsen kunne sparke til en bold. Det gjorde han blandt andet i finalen i 1977, hvor han udlignede Liverpools føringsmål. (Foto: ERIK JEPSEN © Scanpix)

Min bedste kamp i Champions League:

- Mit bedste minde var med Borussia Mönchengladbach, vi spillede finale mod Liverpool i Rom i 1977, hvor jeg selv scorede, men hvor vi tabte med 3-1. Kampen var i og for sig meget lige. Vi kommer bagud med 1-0, jeg scorer til 1-1, faktisk efter en fejl fra deres højre back. Jeg får fat i bolden, og sparker den så op i målhjørnet.

- Kort tid efter havde vi en kæmpe chance, hvor jeg spiller Uli Stielike helt fri, men han brænder. Havde vi scoret der, kunne vi måske have vundet den finale. Det ærgrer mig lidt i dag, og det tænker jeg ofte på, når jeg tænker tilbage på den finale. Derudover husker jeg alle de mennesker, der var på stadion og i byen, alle fansene fra Liverpool og især fra Gladbach, der var taget derned. Der var en helt utrolig stemning. I øvrigt var det jo dengang kun de rene mestre, der spillede i den turnering, hvor det i dag er mange andre hold.

Den bedste Champions League-finale:

- En kamp, jeg kan huske, som var det i går, var finalen mellem Liverpool og Milan i 2005. På det tidspunkt befandt jeg mig i Spanien, hvor jeg sad på en bar og så finalen, der vistnok blev spillet i Istanbul. Man troede, det var løgn, hvad der skete. En fantastisk og medrivende kamp. Når man er bagud 0-3, har man jo normalt ikke en chance for at vende tilbage i en kamp, specielt når det er ved pausen. Men Liverpool viste, at tro kan flytte bjerge, og de vandt jo også.

Michael Laudrup

Vandt Champions League med Barcelona i 1992. Har spillet kampe i turneringen for for Barcelona, Juventus og Real Madrid.

Her ses Michael Laudrup i finalen i 1992 på Wembley mod Sampdoria. (Foto: VI-Images © 2016 VI-Images)

Min bedste kamp i Champions League:

- Det, der er mit bedste minde fra mine egne kampe i denne turnering, er uden tvivl vores sejr i Champions League-finalen mod Sampdoria i 1992 på Wembley i London med Barcelona. Det var i øvrigt første gang, at Barcelona vandt dette trofæ.

Den bedste Champions League-finale:

- Jeg ved ikke, om det var den bedst spillede finale, altså rent spillemæssigt, men Liverpools comeback mod Milan i 2005-finalen, har efter min mening været noget af det mest utrolige, denne turnering har budt på.

JOHNNY HANSEN

Vandt Europa Cup’en for mesterhold i 1974, 1975 (skadet) og 1976 med Bayern München.

Johnny Hansen her i aktion for Bayern München i 1975. (Foto: Ullstein Bild © This content is subject to copyright.)

Min bedste kamp i Champions League:

- Jeg kan huske den første finale, vi spillede med Bayern. Den var mod Atletico Madrid i 1974. 10 dage før kampen brækkede jeg næsen, så spørgsmålet var, om jeg overhovedet kunne spille. Jeg fik næsen sat på plads, og jeg skulle så spille med en skinne på næsen, men det gik ikke, så jeg måtte spille med en brækket næse uden beskyttelse. Da jeg spurgte lægen om, hvad der ville ske, hvis jeg fik et slag på næsen i finalen, svarede han, at så måtte vi sætte den på plads igen.

- Vi spillede 0-0 og måtte ud i forlænget spilletid, og dér kom vi bagud med 0-1, indtil der manglede et halvt minut, hvor vi så scorer til 1-1. Så vi måtte ud i en hel ny kamp to dage efter, hvilket var ret hårdt. Det var i øvrigt sidste gang, man spillede en ny finale i tilfælde af uafgjort.

- I den nye kamp var vi ret suveræne og vandt 4-0. Jeg husker bedst, at vi i den første finale var helt væk og var tæt på at tabe, og så pludselig vandt vi. Det var det største, man kunne opnå også dengang. Vi var jo blevet slået ud et par gange i den turnering, men tredje gang lykkedes det at komme i finalen, hvor vi var helt ude i tovene, men vandt alligevel.

Den bedste Champions League-finale:

- Jeg forsøger at følge lidt med i det, men ser ikke det hele. Der har været mange gode finaler, men jeg husker nok bedst de kampe, hvor det til sidst går den anden vej. I 1999 var Bayern München foran mod Manchester United, indtil der mangler et par minutter, men United laver to mål helt til sidst og vinder ufortjent. Det viser bare, at alt kan lade sig gøre i en fodboldkamp.

Peter Schmeichel kunne i 1999 løfte pokalen for Manchester United. (Foto: Lars mØLler © Scanpix)

JESPER GRØNKJÆR

Har spillet 29 CL-kampe for AaB, Ajax, Chelsea, FC København.

Jesper Grønkjær her i aktion mod Dani Alves fra Barcelona i CL-kampen i Parken i 2010. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix © Scanpix)

Min bedste kamp i Champions League:

- Jeg vil nævne tre kampe, der har været vigtige for mig i CL.

- Den første er AaB’s sejr over Panathinaikos i gruppespillet i oktober 1995. En kamp, vi vandt ovenpå en periode med økonomisk uro, og spillerne var jo halvtids-professionelle, så det var vanvittigt mange penge for klubben. Det gruppespil blev en katalysator for at genstarte AaB for alvor. Det betød meget for klubben, for Nordjylland og for dansk klubfodbold, fordi vi var den første danske klub, der spillede i CL. Vi vandt, og jeg lagde op til Jens Madsens mål til 2-1. Jeg var stadig handelsskoleelev og sad i skolen næste morgen. Det var sådan, tingene var dengang.

- Den anden, jeg vil nævne, er semifinalerne, jeg spillede med Chelsea i 2004, hvor vi desværre taber til Monaco. At stå så langt henne i turneringen og så snuble var ikke godt. Men det, jeg husker bedst, var hjemmekampen, hvor vi spiler 2-2, men hvor det så alligevel ender med den ultimative skuffelse.

Jesper Grønkjær havde en flyvende klubkarriere. Her har han scoret for Chelsea. (Foto: Clive Brunskill © 2004 Getty Images)

- Hjemmekampene med FCK i gruppespillet i efteråret 2010 var fantastiske alle tre. Kampen mod Barcelona stikker ud, men også Panathinakios-kampen. Det var 15 år siden, jeg spillede min første CL-kamp, men fornemmelsen af at spille CL i Parken var enormt specielt. Og fansene i den periode højnede nok også deres standarder for, hvordan man kunne lave en god oplevelse samtidig med, at vi leverede resultater.

Den bedste Champions League-finale:

- En af de kampe, jeg husker bedst, er finalen mellem Milan og Barcelona i 1994, hvor Barca vinder 4-0. På det tidspunkt var jeg 16 år, og Milan har sammen med Barcelona været på toppen, så det er en ultimativ finale. Jeg husker især én spiller fra den kamp, og det er Marcel Desailly.

Marcel Desailly her på spring for Milan var med Grønkjærs ord et kraftværk. (Foto: Getty Images © This content is subject to copyright.)

- Desailly scorede, men også fordi han var så vanvittigt et kraftværk. Det var nærmest uopnåeligt, det han kunne. Seks år senere spillede jeg så på hold sammen med ham i Chelsea, og jeg måtte være ærlig at fortælle ham, hvor meget jeg beundrede ham, og vi grinede jo bare af det. Han blev et symbol for mig på en måde, og vores veje førtes så sammen seks år senere.

IVAN NIELSEN

Vandt Europa Cup’en for mesterhold i 1988 med PSV Eindhoven i en finale mod Benfica.

Her ses Ivan Nielsen fejre en scoring for PSV sammen med Berry van Aerle, Adick Koot, Eric Gerets og Gerald Vanenburg. (Foto: VI-Images © 2016 VI-Images)

Min bedste kamp i Champions League:

- Det er svært at vælge en kamp. Jeg kunne naturligvis vælge finalen i 1988, som vi med PSV Eindhoven vinder over Benfica, og hvor jeg scorer i straffesparkskonkurrencen. Men jeg vælger faktisk semifinalen fra samme år mod Real Madrid, som vi samlet vinder. Jeg synes, at de var to fantastiske kampe, altså forstået på den måde, at selve kampene havde det hele. Det er de to semifinaler, jeg vil fremhæve, når jeg skal pege nogle af mine egne kampe ud. Primært fordi det var sådan nogle hårde kampe, og fordi vi jo var undertippede. Vi spiller 0-0 hjemme, og så tager vi til Madrid og vinder 1-0 i en meget hård kamp, hvor vi er pressede i bund og holder dem længe. Vi får så et fumlemål og er pludselig i finalen.

Den bedste Champions League-finale:

- Der er mange finaler, der har været gode. Jeg ser Champions League nogle gange, og jeg skal da sikkert også se finalen, men det er ikke fordi, jeg ser alle kampe. Alle kampe med Barcelona har været gode, synes jeg. Så det skal være en kamp med Barcelona, men hvilken én kan jeg simpelthen ikke vælge.

CHRISTIAN POULSEN

Har spillet 31 CL-kampe for FC Schalke 04, Sevilla FC, Juventus FC, Ajax.

Christian Poulsen fejrer en scoring med Sevilla i CL-kampen mod Fenerbahce, som de blev slået ud af i første knock out-runde i sæsonen 2007/08. (Foto: FATIH SARIBAS © Scanpix)

Min bedste kamp i Champions League:

- Det kan godt være, at jeg har spillet en del CL-kampe, men jeg er aldrig kommet særligt langt. Det er mere i Europa League, som vi jo vandt med Sevilla. Med Sevilla vandt vi dog vores CL-gruppe i 2007 foran Arsenal og kom videre, hvor vi skulle møde Fenerbahce, som vi så røg ud til. Men jeg har aldrig nået semifinaler og finaler. Med Juventus kom vi heller ikke så langt, men jeg kan især huske, at vi spillede mod Chelsea på udebane i 2009.

- Den kamp husker jeg ikke så meget for selve kampen, men fordi, at U2 havde lige lavet noget promotion på en ny plade, og jeg husker, at Bono var i vores omklædningsrummet bagefter, og jeg fik taget et billede med ham. Jeg kunne godt lide U2, så det var jo fint.

Christian Poulsen her for Juventus i kamp med Inters Luis Figo. (Foto: ALESSANDRO GAROFALO © Scanpix)

- Generelt set er det meget specielt at spille CL. Da jeg kom til Ajax, havde jeg ikke spillet CL i et stykke tid, så da jeg skulle spille turneringen med Ajax og hørte hymnen igen, kunne jeg mærke, hvor fedt det var. Alle dem, der har prøvet at høre hymnen, ved, at det er noget specielt.

Den bedste Champions League-finale:

- Kampen mellem Bayern München og Manchester United, hvor United nærmest havde tabt, men vender det hele på hovedet og kom tilbage, er nok den, jeg husker bedst. Det var en vild kamp, fordi det hele bliver vendt på hovedet til sidst, når man tror, at Bayern har vundet og bare mangler det sidste slutfløjt.

MOGENS KROGH

Spillede fire CL-kampe for Brøndby.

Manchester United har scoret mod Mogens Krogh og Brøndby i CL-kampen, som englænderne vandt med 6-2 i oktober 1998. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Min bedste kamp i Champions League:

- I 1998 havnede vi med Brøndby i en dynamitpulje med Barcelona, Manchester United og Bayern München. Det var kæmpestore hold, og Bayern og United endte også i finalen i den sæson. Det var en kæmpe oplevelse, og at Brøndby så efter første runde førte den pulje, var jo helt vildt. Derfor er den kamp, jeg vil fremhæve, den første kamp på hjemmebane mod Bayern München, hvor vi vinder 2-1. En fantastisk kamp, hvor jeg stod rigtigt godt og så naturligvis Allan Ravns sejrsmål til allersidst, hvor han er så træt, at han ikke kan løbe mere, så han beslutter sig bare at banke den op i hjørnet.

- Vi var under et stort tryk, men vi havde nu også en del muligheder. Jeg husker især én redning, hvor Bayerns angriber Giovane Elber skød på mål, og jeg tror faktisk, at bolden er inde, men jeg bliver helt overrasket over, at jeg får hånden på. Carsten Jancker og Elber havde mange chancer, men vi klarede den.

Allan Ravn har scoret Brøndbys sejrsmål til 2-1 i det 90. minut, og Bayern München er slået. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Den bedste Champions League-finale:

- Den bedste kamp, jeg har set, må være den i 1999 mellem Bayern München og Manchester United. I den finale var tyskerne klart bedst, men Solskjær og Sheringham sørgede for, i de sidste to minutter, at vende det hele på hovedet. Det var en kamp, der havde det hele. Og så naturligvis kampen i 2005, Liverpools comeback mod Milan. Det er de to kampe, hvor nerven, som man elsker ved fodbold, er kommet bedst til udtryk. Og at det så er finaler, gør det naturligvis ekstra specielt.

Facebook
Twitter