Storhed, krig og passion: Fodboldklubben Røde Stjerne faldt fra tinderne, da Balkan brød op

FC København møder i aften Røde Stjerne i kvalifikationen til Champions League.

Darko Pancev går mod straffesparkspletten med bolden i hænderne.

Vi befinder os i Bari i det sydlige Italien en majaften i 1991. Røde Stjerne fører 4-3 i straffesparkskonkurrence mod franske Marseille i mesterholdenes Europa Cup-finale, og Pancev kan nu sparke titlen hjem til Jugoslavien. Højrefoden svigter ikke. Pancev banker bolden i maskerne, og Røde Stjerne kan hæve pokalen med de store ører.

Triumfen er kulminationen på flere årtiers succes i Europa, hvor holdet fra Beograd hele 12 gange er nået minimum til kvartfinalen i de europæiske turneringer. Men samtidig bliver sejren over Marseille den sidste europæiske succes for den jugoslaviske storklub.

Krigene på Balkan bryder ud, Jugoslavien bryder op, og Røde Stjerne går fra at være Jugoslaviens hold, til at blive Serbiens hold, fortæller Tea Sindbæk Andersen, lektor ved Østeuropæiske studier med speciale i Balkan ved Københavns Universitet.

- Røde Stjerne bliver i begyndelsen af 90’erne til en meget serbisk klub, i takt med at drejningen i samfundet går fra en fælles jugoslavisk til en overvejende nationalistisk dagsorden.

- De kommer til at stå som et nationalsymbol for Serbien, hvilket er meget paradoksalt, når nu deres succeshistorie er så jugoslavisk.

Og meget symbolsk for den jugoslaviske arv, så er Darko Pancev – manden med straffesparket mod Marseille – født i det nuværende Makedonien og hans knyttede næve efter scoringen bliver symbolet på den sidste store triumf for fodbolden i Jugoslavien.

Røde Stjerne har stolte traditioner i europæisk fodbold. Nedenfor ses Røde Stjernes resultater sammenlignet med samtlige nævneværdige danske resultater i Europa.

Røde Stjerne har stolte europæiske traditioner, kulminerende med sejren i mesterholdenes europa cup i 1991.
Røde Stjerne har stolte europæiske traditioner, kulminerende med sejren i mesterholdenes europa cup i 1991.

Kommunistisk arv og uhyggelig fortid

Røde Stjerne bliver grundlagt i 1945 som en del at det kommunistiske regime i det daværende Jugoslavien, og er, som Tea Sindbæk Andersen betegner det, en ’regimeklub’.

- Mange kommunistiske samfund har et stort socialkulturelt projekt, hvor man forsøger at inddrage befolkningen i samfundet, og det er Røde Stjerne et direkte eksempel på, lyder det fra Tea Sindbæk Andersen.

Men i slutningen af 80’erne og begyndelsen af 90’erne lakker kommunismen mod enden. Og i Jugoslavien bryder borgerkrigen ud. Netop borgerkrigen er et mørkt kapitel i fortællingen om Røde Stjerne, hvor store dele af klubbens fans kæmpede frivilligt under den jugoslaviske hær.

- Det er jo noget af det mere uhyggelige ved Røde Stjerne og et bevis på deres voldsomme historie, som er knyttet op på jugoslavienkonflikten og det serbiske nationale projekt, fortæller Tea Sindbæk Andersen.

Efter krigens afslutning bliver Balkan delt i en række nye nationer, og Jugoslavien er fortid. Det samme gør den stærke jugoslaviske liga, hvilket betyder, at Røde Stjerne ikke længere får samme sparring i den hjemlige turnering, da flere af de traditionsrige hold på Balkan nu spiller i flere forskellige nationale ligaer.

I takt med den manglende sparring udeblev resultaterne i europæisk fodbold ligeså. Siden Europacup-triumfen i 1991 er klubbens største europæiske resultat sejren på hjemmebane over Liverpool i seneste sæson Champions League-gruppespil. Men selvom Røde Stjerne slog de senere vindere af turneringen, sluttede de alligevel sidst i gruppen.

Fodbold er mere end sport

I aften gælder det så de danske mestre fra FC København, når Røde Stjerne skal forsøge at spille sig et skridt nærmere dette års Champions League.

Når de to hold løber på banen i Beograd, har hjemmeholdet en ekstra trumf i ærmet. Tilskuerne i den serbiske hovedstad er nemlig kendt og berygtede for at kunne lægge et voldsomt pres på udeholdet.

  • Romerlys er mere reglen end undtagelsen, når Røde Stjerne spiller deres hjemmekampe. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Det er voldsomme scener, der udspiller sig, når Røde Stjernes fans tænder op for fyrværkeriet. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)
  • Det går vildt for sig, når Røde Stjerne møder bysbørnene fra Partisan Beograd. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)
1 / 3

Og det er ikke kun fra fodbolden, tilskuerne får deres energi og passion. Ifølge Tea Sindbæk Andersen er det ikke lykkedes at opbygge et samfund, som er særligt dygtig til at give plads til sine borgers meningsdannelse. Derfor bruger mange mennesker sport til at lukke rigtig meget frustration ud.

- Der er stærke følelser på spil. Man har nogle gange en oplevelse af, at fodbolden betyder mindre end det at få lov til at stille sig op på et stadion og lukke damp ud, lyder det fra Tea Sindbæk Andersen.

Men selvom Røde Stjerne ikke har fordums styrke, og de internationale resultater ikke har været prangende de seneste mange år, så er betydningen af og passionen for sport bestemt ikke blevet mindre i Serbien. Det kan de ifølge Tea Sindbæk Andersen takke historien for.

- Sport betyder i den grad ligeså meget i dag som dengang. Det faktum, at kommunisterne opbyggede en så stærk sportslig infrastruktur, gør jo, at de har et godt udgangspunkt og en meget stærk sportskultur, som stadig lever i meget høj grad, fortæller Tea Sindbæk Andersen.

Husk, at du kan følge det første opgør i tredje kvalifikationsrunde til Champions League mellem Røde Stjerne og F.C. København direkte i LIGA på P3 eller på 3+.

Der er kampstart klokken 20.45

Facebook
Twitter