Talnørder: CL-lodtrækning var ekstremt usandsynlig

Matematikprofessorer har regnet på Uefas to identiske lodtrækninger til Champions League, som har vakt opsigt.

Sådan ser den officielle lodtrækning til 1/8-finalerne i Champions League ud - nøjagtig det samme resultat som under prøverne. (Foto: Howard Walker © Scanpix)

Det er ikke komplet umuligt at foretage den samme Champions League-lodtrækning to gange i træk ved et tilfælde, som Uefa tilsyneladende gjorde torsdag.

Men det er godt nok tæt på, skriver metroXpress.

Det fortæller matematikprofessor Rolf Poulsen fra Københavns Universitet, som har regnet på sandsynligheden bag den iøjnefaldende situation, der opstod, da Uefa trak lod til Champions Leagues ottendedelsfinaler:

Her var den rigtige lodtrækning identisk med onsdagens prøvelodtrækning. Og sandsynligheden for at det sker, er et godt stykke nede i decimalerne ifølge Rolf Poulsen, som har fået sin computer til at løse opgaven for ham.

- Jeg satte computeren til at trække lod nogle millioner gange, skriver han i en sms til metroXpress.

- Det sker cirka en gang ud af hver 6000, at man får samme udfald, det vil sige samme kampprogram, to gange i træk, skriver han og konkluderer med to streger under sit facit, at sandsynligheden dermed er ret lille:

- Eller cirka 0,0166 procent. Altså: ret usandsynligt, men ikke komplet usandsynligt, skriver han.

Og den skulle være god nok: En af professorens kolleger ved Institut for Matematik i København, professor Ernst Hansen, har også regnet på opgaven.

Han skriver i en e-mail, at der er 5463 "lovlige" lodtrækninger, der overholder de udstukne betingelser:

At to klubber fra samme land ikke kan møde hinanden, at gruppe-ettere skal møde gruppetoere, og at man ikke kan møde hold, man var i indledende gruppe med.

Dermed kan Ernst Hansen gøre regnebrættet op:

- Laver man to lodtrækninger efter hinanden, er sandsynligheden for, at man får samme lodtrækning 1/5463, hvilket cirka er 0,02 procent. Til sammenligning er sandsynligheden for at slå en yatzy med fem terninger i et slag 0,08 procent.

- Så man må nok karakterisere det forhold, at man får to ens lodtrækninger i denne situation som forholdsvis overraskende, tilføjer professoren fra Københavns Universitet.

De to identiske lodtrækninger har fået de sociale medier som Facebook og Twitter til at flyde over med konspirationsteorier, som antyder, at lodtrækningen var aftalt på forhånd, så nogle hold fik lettere modstandere, skriver metroXpress.

Facebook
Twitter