Verdens farligste angriber er norsk - men gider ikke landsholdet

I torsdagens Champions League-finale må Pernille Harder stå i skyggen af Ada Hegerberg.

Ada Hegerberg i sin Lyon-trøje, hvor hun scorer i næsten alle kampe. (Foto: Emmanuel Foudrot © Scanpix)

Når Champions League-finalen torsdag aften bliver sparket i gang, er danskernes øjne selvfølgelig rettet mod Pernille Harder. De fleste internationale øjne holder også øje med danskeren, men hun er langt fra den eneste verdensstjerne på banen.

Den måske største stjerne spiller hos Harders modstandere Lyon og er faktisk norsk. Ada Hegerberg er nemlig lige for tiden kendt som verdens farligste angriber. Der er ikke nogen i verden, som scorer flere mål på det højeste niveau end hende.

Alene i denne sæson alene er Hegerberg oppe på 46 mål i 27 kampe. Til sammenligning har den danske stjerne Pernille Harder scoret 26 mål i 29 kampe for sin klub Wolfsburg.

- Hun er jo et stort norsk idrætsnavn. Hun er den største norske spiller med et kæmpe stjernepotentiale, hvis hun ikke allerede har det. Internationalt har hun også en høj status i kvindefodbold, forklarer Trond Johannessen, der er fodboldekspert for VG.no.

Hegerberg viste allerede tegn på sit kæmpe talent i en alder af 15 år, da hun fik debut i den bedste norske række. Som 17-årig formåede hun at score 25 sæsonmål, hvilket ikke er blevet slået siden. Det gav springet til de store europæiske ligaer, hvor hun viser sig frem nu.

Hun er nu stadig kun 22 år, men har allerede scoret mere end 200 mål i den bedste norske, tyske og franske liga og har specielt markeret sig for Lyon siden 2014 med to Champions League-titler.

Vigtig personlig kamp

Torsdag aften står Hegerberg og Lyon så over for Pernille Harders Wolfsburg med muligheden for at tage den tredje Champions League-titel i træk.

Og selvom Hegerberg har været en del af de to tidligere sejre, så er denne finale utrolig vigtig for hende, hvis hun vil markeres blandt de bedste.

- Kampen i aften er meget vigtig for Hegerberg personligt, fordi selvom hun er ganske ekstrem til at score mål, så mangler hun for alvor at levere i en af de helt store kampe, forklarer Trond Johannessen.

Ada Hegerberg blev kåret til den bedste spiller i Europa sammen med Cristiano Ronaldo i 2016. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

- Hun har en tendens til at forsvinde lidt ud af de store kampe, så derfor er det måske en flot præstation i en finale, der kan bringe hende helt op i snakken som verdens bedste spiller, siger den norske fodboldekspert.

Ser man udelukkende på statistikken, så er det svært ikke at nævne hende, når der peges på de bedste med en fodbold. Med 14 mål i årets Champions League er hun også suverænt topscorer i turneringen med hele syv mål mere end nummer to – Pernille Harder.

Men den norske bomber har ifølge Trond Johannessen også sine mangler.

- Hun mangler meget på det tekniske. Hun er en fantastisk afslutter, men hvis hun kan blive ved med at bygge på sine tekniske kvaliteter, så vil hun være svær at stoppe.

Nej tak til landsholdet

Men det er ikke kun solstrålehistorier omkring Hegerberg. I skyggen af de danske kvinders succes ved EM i sommeren sidste år, endte det med en kæmpe norsk fiasko, der røg ud af slutrunden med et brag. Nul mål og nul point blev det fra nordmændene.

Efterfølgende var Hegerberg klar i mæglet – ’Jeg vil ikke landsholdet mere’.

Ada Hegerberg bliver dækket op af Janni Arnth under Algarve Cup sidste år. (Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO © Scanpix)

Den store norske stjerne sagde stop til stor undren hos det norske fodboldforbund, men hun var langt fra tilfreds med, hvordan tingene blev håndteret omkring landsholdet.

- Beslutningen er ikke bare en konsekvens af årets EM, men det er baseret på mine erfaringer med landsholdet over lang tid. Jeg vil fremover brug alt min energi i Lyon. Det er der, at jeg kan videreudvikle mig som spiller, forklarede Hegerberg, da hun offentliggjorde sit stop.

Det norske landshold mistede dermed deres største profil og mulighederne for at kvalificere sig til VM-slutrunden i Frankrig i 2019 blev kraftigt svækket.

- Det var en meget vanskelig sag mellem hende og fodboldforbundet. Hun endte jo lidt med at tage kampen alene mod det store forbund, og så endte hun med at stå alene, fordi mange af hendes landsholdskammerater endte med at tage forbundets side, forklarer Trond Johannessen.

For de danske fodboldnørder med den store historiebog indprentet i hovedet, minder sagen en smule om den såkaldte Laudrup-sag i starten af 1990’erne, hvor både Michael og Brian Laudrup trak sag fra landsholdet i protest.

Men de endte med at være de eneste, som gjorde det. Resten af spillerne fortsatte som hidtil. Det samme har landsholdskammeraterne i Norge.

Caroline Graham Hansen, som faktisk spiller for torsdagens modstander Wolfsburg, kunne slet ikke forstå prioriteringen af Hegerberg.

- Jeg vil i hvert fald spille på landsholdet, så længe jeg har kvaliteterne til, at de kan bruge mig, sagde hun.

Efterfølgende har Norge kæmpet lidt i VM-kvalifikationen, hvor de lige nu kun ligger nummer tre. Hegerberg fortsætter dog med at banke målene ind for Lyon, og måske fortsætter det mod Wolfsburg.

Champions League-finalen bliver spillet klokken 18.00, og du kan følge med i, hvordan det går i kampen i LIGA på P3. Ellers kan den også ses på TV3plus.

FacebookTwitter