Da hele Napolis kærlighed forvandlede verdensmesteren Diego til skandaleramte Maradona

Dokumentar tager dig helt tæt på fodboldspilleren, misbrugeren og mennesket Diego Maradona i en tid, da han var den største af dem alle.

Det vakte stor opsigt, da argentineren Diego Maradona skiftede fra FC Barcelona til Napoli. Foto: Selmer Media AS © (© Selmer Media AS)

På et maleri på en ydermur i det sydlige Italien skuer Jomfru Maria ud mod gaden. I sin omsorgsfulde favn holder hun et barn. Men det er ikke Jesus-barnet. I stedet er det Napolis nummer 10. Diego Maradona.

I 1984 foretog den argentinske fodboldspiller et

opsigtsvækkende
skifte. Fra fodboldgiganterne FC Barcelona til fattige, nedrykningstruede Napoli. Men i løbet af få år formåede den lille troldmand at tryllebinde hele Napolis befolkning og forvandle klubben til italiensk mester.

Maradona blev forgudet på Stadio San Paolo i Napoli. Foto: Selmer Media AS © (© Selmer Media AS)

Han blev en gud i Napoli. Men også en gud, der kæmpede med indre dæmoner.

For mens han løb rundt og sparkede til bolde i Napoli, blev Maradona nemlig også afhængig af kokain. Han mængede sig med mafiaen. Og han fik et barn, som han ikke ville kendes ved.

Filmen 'Diego Maradona' fortæller historien om Maradonas begivenhedsrige tid i Napoli.

Diegos forvandling til Maradona

Det er ikke mange mennesker, der bliver sidestillet med kristendommens frelser. Men det blev Maradona. Det fortæller fodboldspillerens daværende personlige træner, Fernando Signorini, i filmen:

- Mange napolitanere havde et billede af Maradona hængende over sengen. Lige ved siden af Jesus.

Men selvom Napolis befolkning så ham som sendt fra himlen, så havde det sin pris at være så betydningsfuld for så mange mennesker.

På fodboldbanen strålede han, men udenfor blev det sværere og sværere at være 'Diego'. Han blev nødt til at flygte. Ikke fysisk. Men ind i en anden person.

- Kærligheden var for omklamrende og ubehagelig. Det forstyrrede ham psykisk.

- Han følte sig stadig som Diego. En elendig, lille og mørk dreng fra slummen. Så 'Maradona' tog over, siger Signorini.

- Diego var bare en usikker, men fantastisk dreng. Maradona var den karakter, han var nødt til at finde på for at kunne stå imod kravene fra

medierne
og fodboldverdenen, siger den personlige træner.

Argentineren oplevede mange succesfulde stunder i Napoli, men der var i dén grad også nogle skandaler. Foto: Selmer Media AS © (Foto: Daniel Luna © Selmer Media AS)

Også Napoli-spillerens daværende kæreste mærkede forvandlingen:

- Jeg lagde mærke til, at han ikke længere var Diego, som vi alle kendte. Oftere og oftere var han Maradona, fortæller hans daværende kæreste i filmen.

Maradona var Diegos skyggeside. Manden bag skandalerne.

Og selvom der var mange af dem, skandalerne, så var der også nogle altoverskyggende højdepunkter. Verdensmesterskabet. Europa cuppen. Og det italienske mesterskab, som måske var det mest

imponerende
af dem alle.

I dokumentaren 'Diego Maradona' kan du komme med på hele rutsjebaneturen, der viser både glansbilledet og skyggesiden af fodboldspillerens tid i Napoli.

Du kan se hele dokumentaren på DR2 i aften klokken 21.00, eller finde den allerede nu på DRTV.