Dansk journalist stod i folkemængden foran stadion, hvor otte fans omkom: ’Vi stod som sild i en tønde’

Ottendedelsfinalen ved African Cup of Nations i fodbold mellem Cameroun og Comorerne fik tragiske følger.

Kaos uden for stadion kostede otte mennesker livet. (Foto: Jon Spangsvig © Jon Spangsvig)

Det der skulle have været en glædens dag, der kun skulle handle om fodbold, endte i stedet med at udvikle sig til en tragedie.

Værtsnationen ved de afrikanske mesterskaber, Cameroun, spillede sig mandag aften i kvartfinalen, da de slog miniputnationen Comorerne 2-1 på hjemmebanen Olembe Stadion.

Men jublen varede dog kortvarigt for fans og spillere efter slutfløjt. For kort efter kampen blev det klart for de fleste, at der havde udspillet sig forfærdelige hændelser uden for stadion før kampen.

Her opstod der angiveligt kaos, da flere camerounske fans forsøgte at få adgang til stadionet i hovedstaden Yaounde. Flere videoer på de sociale medier viser, at en del af folkemængden forcerede sig adgang til stadion, og det førte til panikagtige tilstande.

På tragisk vis resulterede det i mindst otte døde, 38 sårede – hvor syv af dem er i kritisk tilstand. Det bekræfter AP og flere lokale medier.

- Der er registreret otte dødsfald – blandt dem er to kvinder i trediverne, fire mænd i trediverne og et barn, udtaler guvernøren i den centrale region i Cameroun, Naseri Paul Biya.

'Stod som sild i en tønde'

En af dem, der oplevede noget af kaosset på tætteste hold, er freelance-journalisten Buster Emil Kirchner, der dækker de afrikanske mesterskaber for danske og internationale medier.

Han var på vej til Olembe Stadion for at lave en reportage, og det gik hurtigt op for ham, at der var optræk til massedannelser foran stadion.

- Der var vildt mange sikkerheds-checkpoints – nærmest hver 80. meter, hvor der ved hver checkpoints var sat 1-2 meter høje hegn op. Hver eneste gang, vi passerede en afspærring, var der folk, der hoppede over eller brød igennem hegnet, siger Buster Emil Kirchner.

- Ved den sidste afspærring finder vi ud af, at der kun er én indgang for alle mennesker. Vi stod som sild i en tønde. Folk kunne hverken gå den ene eller anden vej. Mange blev desperate, nogle viftede med deres billetter og andre prøvede at bryde igennem. I panikken ender jeg med at blive væk fra min fotograf.

Den danske journalist når ikke at blive bekymret for alvor for sin egen sikkerhedssituation, da han har en medieakkreditering, som han hurtigt viser frem til vagter og militæret. Hurtigt bliver han og en anden VIP-deltager ført væk fra folkemængden og i sikkerhed.

- Der har jeg jo en stor fordel med min hvide hud og akkrediteringen. Så jeg er en af de meget heldige. Men jeg konstaterer hurtigt, at det her kan gå galt for resten af mængden. Jeg ser ikke nogen blive trampet ned på det tidspunkt, for jeg når at komme væk, inden det for alvor går galt.

’Det hele sejler’

Buster Emil Kirchner kommer derefter ind på stadion uden udfordringer og uden visheden om den tragiske hændelse, der efterfølgende udspiller sig foran den ene indgang. Rygterne begynder så småt at svirre i medierummet efter kampen, og der går ikke lang tid, før de officielle medier kan berette om, at der i tumulten omkom otte mennesker.

Den danske journalist er ikke blevet opdateret på, hvorfor det endte som det endte. Men han har hurtigt konstateret, at arrangørerne ikke har styr på særligt meget ved mesterskaberne.

- Jeg er ellers en type, der prøver at nuancere tingene på dette kontinent, men jeg må bare indrømme, at det sejler hernede. Der er ikke styr på noget. Hver dag er der nye procedurer og nye udfordringer. Det er desværre den stereotype fortælling.

- Og så bliver de her mesterskaber afviklet, mens der er borgerkrig i dele af landet. Det er fuldstændig forrykt. Absurd nok påvirker den her tragiske hændelse ikke folk nær så meget på grund af den generelle situation i landet. Folk lever egentlig bare videre. Sådan oplevede jeg det i hvert fald efter kampen og også her til morgen, siger Buster Emil Kirchner.

  • Olembe Stadion dagen derpå. (Foto: Kenzo Tribouillard © Ritzau Scanpix)
  • Uden for Olembe Stadion er der tydelige tegn på, at der skete en tragisk hændelse mandag aften. (Foto: Kenzo Tribouillard © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Tror du, det kommer til at påvirke resten af turneringen?

- Nej, på ingen måde. Og det er jo vanvittigt at sige. Men når man fra turneringens start har accepteret at spille fodboldkampe steder i landet, hvor der 15-20 kilometer fra stadion er borgerkrig og folk der bliver skudt, så kommer den her hændelse ikke til at stoppe mesterskabet. Sådan er situationen for eksempel i byen Limbe, hvor der er blevet spillet flere kampe.

- Og når vi kører rundt i dele af landet, er der kampklædt militær. Selv mesterskabets maskot blev omringet og beskyttet at militæret. Det er hovedrystende, siger han.

Der er endnu ikke officielt kommet en forklaring på, hvorfor der opstod sammenstød uden for stadion, men det afrikanske fodboldforbund, CAF, meddeler, at de er fuld i gang med at undersøge den tragiske hændelse.