Dansk landsholdsspiller varmede op i t-shirt med støttende hilsen til det tyrkiske militær

’Fædrelandet er taknemmelige over jer’, stod der på maven af Mathias Zanka Jørgensen før en ligakamp.

Fenerbahce-spillerne stod skulder ved skulder før opgøret. Kun ti spillere lod sig fotografere. (Foto: © AA/ABACA)

Mathias Zanka Jørgensen og ni medspillere fra tyrkiske Fenerbahce lod sig fotografere i nogle lidt utraditionelle T-shirts før sidste weekendens opgør i den tyrkiske liga mod Denizlispor.

På trøjen var afbildet en soldat, der gjorde honnør, mens der på teksten under stod: ’Fædrelandet er taknemmelige over jer’.

Et budskab, der kun kan tolkes på én måde, mener journalisten Deniz Serinci, der har skrevet flere bøger om Tyrkiet.

- Der er ingen tvivl om, at det er en politisk hilsen. I disse tider, hvor Tyrkiet har indledt en militær aktion i Syrien, så er der en forventning om, at folk bakker op om militæret, siger han og fortsætter.

- Det kan godt være, at han ikke har lyst til at have den her T-shirt på. Men han har reelt ikke noget valg. Hvis han ikke bakker op om det, så risikerer han at blive udstødt, udskammet og måske endda fyret i klubben.

Tidligere på måneden har det europæiske fodboldforbund, Uefa, åbnet en sag mod det tyrkiske fodboldforbund, efter spillerne lavede en lignende militærhilsen under en EM-kvalifikationskamp.

Møder kritik på sociale medier

På sociale medier møder det kritik fra flere danskere, at Mathias Zanka valgte at varme op i trøjen.

Blandt andet skriver en bruger ved navn Martin Rasmussen.

- Uomtvisteligt en lortesituation. Men livet består af valg. Et stærkt signal her kunne være, at Zanka i januar melder ud, at han skifter klub, fordi han ikke kan stå inde for Fenerbahces værdier. Og ja, det kan da godt være, at det bliver til en ringere løn, men som sagt... valg.

Mathias Zanka ses her under opvarmningen. (Foto: © AA/ABACA)

Men det møder også forståelse fra den tidligere fodboldspiller Sandro Spasojevic, der skriver.

- Fuldstændig vanvittig situation som Fenerbahce sætter spillerne i her! Illustration af hvordan man i 2019 kan tage 11 spillere som gidsel. Set ud fra Zanka’s POV, ville det politisk og etisk mest korrekte være at undlade, men havde sat ham i en dårlig situation med klubben.

DR Sporten forsøger at få en kommentar fra Mathias Zanka Jørgensen.

DBU ønsker ikke at udtale sig i sagen.