Danske spillere i Rusland kan smutte indtil sommer, men DBU håber på forlængelse

Det Internationale Fodboldforbund har givet spillere i den russiske liga lov til at suspendere deres kontrakter frem til slutningen af juni.

Anders Dreyer har scoret otte sæsonmål for sin russiske klub, Rubin Kazan. (© TASS)

Mandag aften blev danske Anders Dreyer matchvinder for sin russiske klub, Rubin Kazan.

I bussen på vej tilbage til hotellet kunne danskeren nyde, at han sikrede sejren med en scoring i overtiden, men den tanke har formentlig fået en overhaling kort efter.

For en times tid efter slutfløjt meddelte Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, at udenlandske spillere i russisk fodbold kan få suspenderet sin kontrakt frem til 30. juni, uden at det får konsekvenser.

Både Anders Dreyer og holdkammeraten Oliver Abildgaard kan derfor fra på torsdag indgå aftale med en ny klub for de næste fire måneder.

Det glæder Jakob Jensen, der er administrerende direktør i DBU.

- Det er vigtigt, at der ikke er nogle spillere, der kommer i menneskelig klemme som følge af kontraktuelle forhold, fordi de arbejder i et land, der har valgt at starte en frygtelig krig.

- Derfor er det godt, at Fifa nu har taget hensyn, så spillerne kan blive gjort fri af deres kontrakter, siger Jakob Jensen.

Muligheden for at bryde med sin russiske arbejdsgiver har været på tale flere gange, siden Ruslands militære invasion af Ukraine. Den russiske fodboldliga er fortsat ufortrødent.

Nu er der mulighed for at bryde kontrakten for fire måneder, men Fifas melding betyder, at spillerne skal tilbage til Rusland og den nuværende kontrakt den 30. juni.

Og mens grundtanken er god, er det ikke udført til perfektion, mener Jakob Jensen.

- Jeg synes, at perioden er for kort. Jeg håber, at Fifa hurtigt kommer frem til, at det skal være gældende i længere tid end det, der er truffet beslutning om her til aften, siger DBU-direktøren.

Tilbuddet træder kun i kraft, hvis de udenlandske spillere ikke laver en ny aftale med deres nuværende russiske klub inden torsdag.

Oliver Abildgaard (t.v.) og Anders Dreyer (t.h.) kan fra på torsdag suspendere deres kontrakter med russiske Rubin Kazan. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix / Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

En exceptionel situation

DR sportens fodboldekspert, Andreas Kraul, tror, at der kommer tillæg til den aftale, som Fifa præsenterede mandag aften.

For alle parter har skullet tage stilling til ting, der for kort tid siden virkede helt utænkeligt.

- Der er ingen præcedens, og derfor har det nok også taget noget tid.

- Hvis en spiller var skiftet til Syrien, ville man med situationen der i de seneste mange år nærmere have regnet med, at der kunne opstå problemer, siger Andreas Kraul.

Den russiske liga har været attraktiv i mange år, fortæller han, og det var da også helt utænkeligt for den danske duo Dreyer og Abildgaard, at de ville ende i en sådan situation, da de skiftede til russiske Rubin Kazan.

Til gengæld mener DR Sportens fodboldekspert, at der venter nogle interessante dage for de danske spillere. For nu har de rent juridisk lov til at skifte væk fra Rusland, men det kan også lægge et pres på, at de rent faktisk gør det.

- Vi skal huske på, at det er nogle unge mænd, der lige pludselig er sat i et voldsomt dilemma, som de og deres familier skal tage stilling til.

- Og hvis de rejser væk nu, er der måske også nogle russiske klubber, der kan have betænkeligheder ved at tage dem tilbage, siger han.

Anders Dreyer skiftede til Rubin Kazan fra FC Midtjylland i sommer og har siden vist god form med otte scoringer, der gør ham til delt treer på ligaens topscorerliste.

Oliver Abildgaard har spillet i klubben i halvandet år siden sit skifte fra AaB i sommeren 2020.

Og gode præstationer går ikke ubemærket hen, forsikrer Andreas Kraul.

- Mon ikke AaB har en aftale klar til Oliver Abildgaard. Og jeg tror da også, at FC Midtjylland i deres situation godt kunne bruge Anders Dreyer. Der er helt sikkert nogle muligheder, der skal afsøges og efterprøves.

Med mandagens udmelding fra Fifa har spillerne lov til at suspendere deres nuværende kontrakt i Rusland fra på torsdag til og med den 30. juni.