DBU-boss hemmeligholder sin stemme i sag om russiske ungdomslandshold

Uefas eksekutivkomité har ved afstemning besluttet, at russiske U17-landshold igen må deltage i Uefa-kampe.

Jesper Møller er bundet af tavshedspligt, fortæller han. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Ruslands U17-landshold hos både drenge og piger må igen konkurrere i fodboldeuropa. Det står klart, efter Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) eksekutivkomité i sidste uge stemte for en indlemmelse af de russiske hold til den kommende EM-kvalifikation og -slutrunde.

Det vides ikke, hvordan stemmerne præcist har fordelt sig blandt eksekutivkomitéens 20 medlemmer, men både det svenske og de to tyske medlemmer har åbent fortalt, at de har stemt for de russiske U-landsholds tilbagekomst.

Men hvad har DBU-formand Jesper Møller, som også er medlem af Uefas eksekutivkomité, så stemt?

Det kan vi ikke få at vide. Jesper Møller afviser at oplyse, om han har stemt for eller imod den russiske indlemmelse. DR Sporten har tirsdag forsøgt at få et interview med DBU-formanden, men det har indtil videre ikke kunne lade sig gøre.

I en pressemeddelelse udsendt tirsdag eftermiddag oplyser DBU, at Jesper Møller er bundet af en tavshedspligt, hvorfor han ikke kan referere fra afstemningen.

Moderaternes Jakob Engel-Schmidt er kulturminister og ikke helt tilfreds med Jesper Møllers manglende åbenhed. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Tidligere tirsdag fortalte kulturministeren, Jakob Engel-Schmidt (M), ellers til Ekstra Bladet, at Jesper Møller burde fortælle, hvad han har stemt som Danmarks repræsentant.

Kulturministeren har også en forventning om, at Møller har stemt imod beslutningen om, at byde russiske U-landshold velkommen i europæisk fodbold igen.

- Jeg antager, at Jesper Møller har stemt i overensstemmelse med den danske regering. DBU har været ude at sige, at de ikke ønsker at møde russiske hold. Det bakker jeg op om.

- Mit indtryk er, at der er blevet varetaget interesser i overensstemmelser med det, som DBU mener. Hvis ikke, så må vi tale sammen, siger Jakob Engel-Schmidt til Ekstra Bladet.

Kulturministerens forventning om åbenhed fra DBU og Jesper Møller kommer blandt andet i kølvvandet på, at kulturministeren i sidste uge underskrev en erklæring om mere gennemsigtighed i international idræt. I alt 36 lande er med i erklæringen. Her i blandt Tyskland, som i den aktuelle sag har bekendt kulør om stemmeafgivningen.

DR Sporten arbejder på at få et interview med ministeren om sagen.

Det handler om børn - ikke krigen

Jesper Møller ønsker ikke at oplyse, om han har stemt for eller imod beslutningen i Uefas eksekutivkomité om indlemmelse af russiske U-landshold.

Men i DBU's pressemeddelse tirsdag redegør Jesper Møller for, at der i hvert fald kan være tungtvejende grunde til at byde de russiske U-landshold velkomne tilbage i europæiske turneringer.

- Som meldt ud i sidste uge er DBU’s holdning den samme som hidtil: Vi støtter skærpede sanktioner mod Rusland i alle sportslige sammenhænge, fordi Rusland bryder internationale regler og lovgivning. Derfor skal vi til gengæld overholde FN’s konventioner, herunder om børn. Det er hensynet til børn sat overfor ønsket om sanktioner mod Rusland og dermed en både svær og kompliceret sag, siger Jesper Møller i pressemeddelsen.

Jesper Møller har været formand for DBU siden 2014. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det samme lægger tyskerne vægt på, som altså har givet deres stemme til kende.

- Det her handler om børn, som ikke har noget at gøre med den forkastelige krig og stadig ikke har udviklet en politisk vilje, siger Hans-Joachim Watzke, der er den ene tyske repræsentant i Uefas eksekutivkomité, ifølge mediet DW.

Det er endnu ikke fastlagt, hvordan de russiske hold må deltage i Uefa-kampe, men det vil som minimum blive under neutralt flag og ikke på russisk grund.

DR Sporten ville gerne have spurgt Jesper Møller, hvorfor han har tilsluttet sig en tavshedspligt i Uefas eksekutivkomité, og hvorfor russiske U-landshold overhovedet har været udelukket fra europæiske turneringer, hvis det er tilfældet, at det er i strid med FN's børnekonvention?

DBU oplyser i pressemeddelsen, at forbundet ikke har yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Hans Natorp, formand for Dansk Idrætsforbund, har tidligere erklæret, at han vil være skuffet, hvis russiske U17-hold bliver lukket ind i varmen igen. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

UEFA-beslutning skuffer Danmarks Idrætsforbund

Hos Danmarks Idrætsforbund følger man sagen med interesse, men også med stor undren.

For Hans Natorp, der er formand for DIF, kan ikke forstå, at det pludselig er blevet aktuelt at tale om en lempelse for hverken individuelle russiske atleter eller russiske hold. Heller ikke selvom der er tale om et ungdomslandshold, der består af russiske børn.

- De er blevet udelukket, da Rusland invaderede Ukraine sidste år, og der er ikke noget i den situation, der har ændret sig. Og der er heller ikke noget, der giver anledning til, at vi skal bløde op på vores sanktioner overfor de russiske atleter, siger Hans Natorp til DR Sporten.

DIF-formanden understreger samtidig, at Uefas beslutning er i strid med den anbefaling, som Den Internationale Olympiske Komité, IOC, står på mål for.

- IOC siger ”ingen russiske hold”, for det er ikke muligt at arbejde med neutralitet, når vi taler hold, og der går Uefa jo imod IOC’s anbefaling. Tiden er ikke inde til at invitere russiske atleter tilbage. Heller ikke U17-fodboldspillere. Det venter, til krigen er slut, siger Hans Natorp.

Han ønsker dog ikke at forholde sig til Uefa’s tavshedspligt eller Jesper Møllers hemmeligholdte stemme.

- Jeg er ikke i det maskinrum, og for mig er det heller ikke så voldsomt interessant, hvad der lige er foregået i maskinrummet hos Uefa. Det, der er interessant, er outputtet, og det er skuffende, at de nu åbner op for U17-landshold, siger Hans Natorp.