DBU-formand forventer, at Uefa kyler fodboldgiganter ud af Champions League på fredag

Ifølge DBU-formand vil Uefa smide de 12 klubber bag Super League ud af de europæiske fodboldturneringer. Muligvis allerede på fredag, lyder det.

DBU's formand forventer, at Uefa vil smide Real Madrid, Chelsea og Manchester City ud af Champions League efter nyheden om, at 12 europæiske storklubber vil starte piratliga. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix)

Hårdt mod hårdt.

12 af Europas største fodboldklubber har varslet en piratliga, den såkaldte Super League, hvor holdene vil bryde med de etablerede turneringer, Champions League og Europa League.

Nu svarer Uefa igen med en melding, der ikke kan tolkes som andet end et ultimatum.

DBU-formand Jesper Møller, der også sidder i Uefas eksekutivkomité, forventer, at det europæiske fodboldbund vil ekskludere klubberne allerede på fredag.

Det betyder, at tre af de tilbageværende Champions League-semifinalister - Real Madrid, Manchester City og Chelsea - som er blandt de 12 klubber bag Super League-konceptet, kyles ud af turneringen.

- Der skal være et ekstraordinært eksekutivkomitemøde på fredag. Der har jeg en forventning om, at de 12 klubber smides ud, siger Jesper Møller til DR Sporten.

DBU-formanden ønsker ikke at bringe de danske landsholdsspilleres situation ind i diskussionen endnu. Fem af landsholdets profiler spiller i en Super League-klub, og Uefa vil, ifølge Jesper Møller, give spillerne i de 12 klubber lov til at vælge, om de ønsker at blive, eller om de vil opsige deres kontrakter.

Fra Danmark drejer det sig om Christian Eriksen i Inter, Simon Kjær i AC Milan, Andreas Christensen i Chelsea, Martin Braithwaite i FC Barcelona og Pierre Emile Højbjerg i Tottenham.

- Jeg mener, at kontrakterne bortfalder automatisk, når klubberne melder sig ud (af Uefas turneringer, red.). Så er spillerne fritstilllet og kan vælge at spille i en klub, der er en del af det solidariske og fællesskabet – vores pyramidesystem, siger Jesper Møller.

- Jeg tror, at os der elsker fodbold har fået nok nu. Nu må der trækkes en streg i sandet, og så må vi finde ud af, hvilken vej klubberne vil gå. Det skylder vi vores fans og alle dem, der er vilde med fodbold, siger Jesper Møller til DR Sporten. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Årets Champions League-turnering er nået til semifinalerne, og med Uefas melding sprænges en bombe under afviklingen af verdens største klubturnering.

- Klubberne skal ud, og det, forventer jeg sker på fredag, og så må man se, hvordan man får færdigspillet Champions League, siger Jesper Møller.

Han kalder tankerne bag Super League-konceptet både grådige og egoistiske.

- Jeg synes ikke, de kan være det bekendt over for vores fans og dem, som elsker fodbold, siger Jesper Møller.

Holdene skal udelukkes hurtigst muligt

Ifølge Reuters er det Uefas præsident, Aleksander Ceferins, holdning, at de 12 europæiske topklubber smides ud så hurtigt som muligt.

- Vi undersøger det med vores juridiske afdeling, men vi vil tage alle tilgængelige sanktioner i brug, og vi vil informere jer, så snart vi kan, siger Aleksander Ceferin ifølge Reuters.

- Min holdning er, at de (holdene, red.) og deres spillere hurtigst muligt skal udelukkes fra alle turneringer.

Uefas pressemøde mandag var Aleksander Ceferin særdeles kritisk overfor de 12 klubbers beslutning og havde ikke meget tilovers for idéen om en europæisk superliga.

- Idéen er en spytklat i ansigtet på alle, der elsker fodbold. Vi vil ikke tillade, at de tager det fra os, siger Aleksander Ceferin.

- For nogle mennesker eksisterer solidaritet ikke. Tanken om en enhed eksisterer ikke. Det eneste, der eksisterer, er deres lommer.

Han og resten af Uefa har ifølge Jesper Møller brugt de sidste to år på at nå frem til en løsning og en model for et nyt Champions League-format, som alle parter kunne se sig selv i.

Ligaerne, sammenslutningen af europæiske klubber ECA og Uefa var enige om den nye model, som blev præsenteret mandag. En model, som de 12 europæiske topklubber et halvt døgn forinden sagde nej til.

Hør Aleksander Ceferin fortælle om landsholdsspillernes udelukkelse:

- I løbet af weekenden, er der åbenbart nogen, der har forhandlet til anden side, og det, synes jeg ikke, er i orden over for Uefas præsident og dem, der har brugt tid på det (Champions League-modellen, red.) de sidste par år. Det kan de ikke være bekendt, siger Jesper Møller.

DBU-formanden bryder sig ikke om den måde, som klubberne har ageret på over weekenden, efter at parterne i fredags indgik et kompromis.

- Det er simpelthen nødt til at få nogle konsekvenser, og det tror jeg, at det får denne her gang, siger han.

Jesper Møller vil ikke bringe landsholdsspillerne i spil, før de juridiske dele er afklaret. Han mener dog, at spillerne skal have lov til at vælge, om de vil blive i deres respektive superklubber eller benytte muligheden for at bryde deres kontrakter.

Det er ifølge DBU-formanden et valg mellem den europæiske sportsmodel, som er bygget af et pyramidesystem med solidaritet og fællesskab, og så den amerikanske model, hvor det er pengene, der bestemmer.

- Hvis man ikke ønsker at være en del af den europæiske sportsmodel, så kan jeg heller ikke se, at man kan spille på landsholdet, siger han.