DBU-krav til læger: Skal have særlig uddannelse for at arbejde i Superliga og på landshold

Kravet indføres for at sikre, at fodboldlægerne har den nødvendige specialviden.

Tottenhams Jan Vertonghen måtte hjælpes fra banen, efter han havde spillet videre med en hovedskade, som belgieren havde pådraget sig i en luftduel i Champions League. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Gennem den seneste uge har der været meget fokus på hjernerystelser i fodboldens verden.

Det skyldes ikke mindst en episode i sidste uges Champions League-semifinalen mellem Tottenham og Ajax, hvor forsvareren Jan Vertonghen måtte hjælpes fra banen, efter han havde spillet videre med en hovedskade, som belgieren havde pådraget sig i en luftduel.

Det skabte kritik af reglerne for, hvordan og hvem der skal afgøre, hvorvidt en spiller er i stand til at spille videre efter et hovedtraume.

Nu vil Dansk Boldspil Union forsøge at komme episoder som disse til livs. I nær fremtid bliver der strammet op på kravene til lægerne i den danske Superliga og på diverse landshold under DBU.

De skal nemlig gennemgå en idrætsmedicinsk diplomuddannelse for at kunne arbejde som læge på et landshold eller en Superligaklub. Det er en uddannelse, som skal sikre, at alle klubberne og landsholdene har en læge med specialviden om blandt andet hovedskader, muskelskader og genoptræning.

Det fortæller formand for DBU’s medicinske gruppe Per Bjerregaard.

- Som det er nu, så er det ikke et krav, men vi er i gang med at indføre en uddannelse, som de skal gennemgå inden for en deadline, hvis de fortsat vil være fodboldlæger.

- Det bliver ligesom, at man skal have en licens for at spille i Superligaen. På samme måde skal lægen med hovedansvaret for fodboldspillerne have en idrætsmedicinsk diplomuddannelse, siger Per Bjerregaard.

Tottenhams Jan Vertonghen modtager behandling, efter han slog hovedet meget slemt under en kamp i Champions League. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Deadlinen ikke fastsat endnu

Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår der er deadline for senest at have bestået uddannelsen, men efter planen afvikles det første kursus omkring nytår. Derfor formoder Per Bjerregaard også, at skæringsdatoen vil følge tæt derefter.

- Det er ikke sådan, at vi siger, at de skal komme til dette kursus, men hvis ikke de deltager og ikke har en diplomuddannelse i forvejen, så kan de ikke være fodboldlæge fra en bestemt dato i fremtiden, fastslår formanden for DBU’s medicinske gruppe.

Uden at ville sætte et konkret antal på, så er der, ifølge Per Bjerregaard, læger i både DBU og i Superligaen, som endnu ikke har den uddannelse, som i fremtiden bliver et krav for at arbejde for i landets bedste række og på fodboldlandsholdene.

- De kan selvfølgelig stadig sagtens være kvalificeret, men det er for at sætte en norm for det, siger han.

Glæde over nyt tiltag

Det er Dansk Idrætsmedicinsk Selskab, som afholder den idrætsmedicinske diplomuddannelse. Her glæder man sig over, at der nu bliver stillet større krav til lægerne i Superligaen og i DBU.

- Vi jubler i vores små hænder over det. Vi savner, at de læger, som har meget idrætsfolk at gøre, er veluddannede, siger Niels Christian Kaldau, der er læge og sidder i bestyrelsen i Dansk Idrætsmedicinsk Selskab.

- Succeskriteriet må være, at vi ikke ser de situationer, hvor spillerne dingler rundt inde på banen og er ude i rigtig lang tid efter deres hovedtraumer. Det kan ikke være rimeligt, at vi ikke beskytter spillerne bedre. Så de skal selvfølgelig ud, hvis der er den mindste sandsynlighed for, at de har fået en hjernerystelse.

Kravet kommer, selvom Danmark, ifølge både Per Bjerregaard og direktør i Spillerforeningen Mads Øland, er lidt af en forgangsland, når det kommer til især håndteringen af hovedskader.

I Superligaen er der således klare regler om, at det er holdlægen eller udeholdets læge, hvis man ikke selv har en med, som træffer beslutningen. Og der er lavet en regel om, at den sportslige sektor på et hold ikke må henvende sig til lægen, der bedømmer en hovedskade. Desuden skal der altid være en læge til stede ved alle Superliga-kampe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk