DBU om Liverpool-sag: Langt fra vores værdier

DBU understreger, at de voksne skal tage et stort ansvar i sager som den fra Nørresundby, hvor en seksårig dreng har fået et ophold i Liverpool.

Liverpool har tilbudt seksårige William et træningsophold. Her ses de voksne Liverpool-spillere under en træning. (Foto: Pornchai kittiwongsakul © Scanpix)

William Steen Johansen er kun seks år, men har allerede vist et så stort fodbold-talent, at han skal på et tredages træningsophold i Liverpool FC. Det var belønningen efter en fodboldskole i Nørresundby, hvor professionelle trænere fra Liverpool stod for træningen.

William Johansen gjorde sig så godt bemærket under fodboldskolen, at han vandt prisen ”Play the Liverpool Way”, og med prisen følger et træningsophold på tre dage i Liverpool. Han er dermed den hidtil yngste spiller, der har vundet den pris.

DBU advarer

John Kill fra ungdomsafdelingen i FC Solsiden i Nørresundby, som var samarbejdsklub på fodboldskolen, understreger, at Liverpools fodboldskole ikke har scouting som formål. Men DBU advarer alligevel om ikke at presse de må børn i en alt for tidlig alder.

- Det er ikke noget, der er i tråd med det, vi gerne ser i dansk børnefodbold. Det er lidt på grænsen. Man skal være meget påpasselig som voksen omkring de børn her i forhold til, hvilke perspektiver man stiller børn over for, siger breddechef i DBU Steen Jørgensen, der understreger, at han ikke kender detaljerne i sagen.

- Får man nu at vide, at man er et ultimativt talent og er på vej til den ene eller anden klub, så synes jeg, det er farligt. Hvis det alene handler om en form for belønning, fordi der er et barn, der har udmærket sig, så er det mindre farligt. Så det handler meget om, hvordan de voksne omkring disse børn håndterer det her, siger han.

Steen Jørgensen påpeger, at DBU ikke vil skride ind i sagen, som han mener ikke er forenelig med DBUs værdisæt.

- Det ligger lidt langt fra det værdigrundlag, vi har, og som vi ønsker at arbejde med i dansk børnefodbold. Vi synes, at de voksne omkring børnene skal være opmærksomme på, hvilke konsekvenser dette måtte få for børnene. Vi er optagede af, at dette ikke medfører et større pres på børnene i en alt for tidlig alder, siger Jørgensen og fortsætter:

- Vi ser hellere, at børn får lov til at være børn og at få den glæde, det er at spille fodbold. Det er også der, hvor balancen går. Det er jo fantastisk, hvis én, der gør det rigtigt godt, opnår en form for anerkendelse. Men hvis vi bevæger os ind i den del, hvor det betegnes scouting og talentidentifikation, så er det alt, alt for tidligt. Og den grænse er hårfin.

Barcelona overskred grænsen

Den grænse overskred Barcelona, som ville etablere et fodboldakademi i Danmark. De planer blev stoppet af DBU, der ikke fandt en skole som den i overensstemmelse med unionens værdier.

- Det er ikke to sammenligelige sager. Barcelona kører jo også deres sommercamps ligesom denne Liverpool-fodboldskole, der er i stil med vores egne fodboldskoler. Det, som Barcelona ønskede at etablere ud over det, var et permanent helårs-akademi, og dér adskiller de sig fra, hvad de andre klubber gør.

William Johansens mor, Louise, er stolt over, at hendes søn er blevet spottet af Liverpool, men hun gør det også klart, at børn skal have lov til at være børn.

- Først og fremmest er jeg stolt, og det er en sjov tid for os lige nu. Men min holdning til det er, at når man er seks år, så spiller man i klubben i den by, man bor i og sammen med de kammerater, man går i klasse med, siger hun, mens hun til spørgsmålet om, hvad der skal ske, hvis Liverpool tilbyder William et længere ophold, svarer:

- Det ved jeg slet ikke. Det skal vi tale om – også med William. Det kommer an på så meget, men jeg synes, at børn skal have lov til at være børn, siger Louise Steen Johansen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter