DBU roser Fifas nye strategi for kvindefodbold

Det Internationale Fodboldforbund har lanceret en strategi for, hvordan international kvindefodbold skal udvikles fremadrettet.

Fifa er kommet med et nyt udspil, der skal styrke kvindefodbold på verdensplan. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der skulle stå oktober 2018 i kalenderen, før Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, kom på banen med en global strategi for kvindefodbold. Men nu er den her, og det er den første strategi for kvindefodbold i Fifa-regi.

Der følger dog ikke midler med strategien, men ifølge Mette Bach Kjær, der er medlem af DBU’s bestyrelse og Uefas kvindefodboldkomite, er det gode ting, som udspillet har at byde på.

- Det er rigtig positivt, at Fifa har lavet en strategi, for når du laver en strategi og får noget ned på papir, plejer det at lykkes, siger Mette Bach Kjær.

- Jo mere konkret man bliver, i de ting man vil, jo større sandsynlighed er der for, at man får dem opfyldt, så hvis Fifa skal have ros, så er det for at have lavet en meget konkret strategi.

Mette Bach Kjær er generelt optimistisk, men hun vil også se handling bag ordene.

- Der skal selvfølgelig være handling bag, for hvis der ikke kommer nogle konsekvenser, så kan det godt være svært at nå målene i en strategi, siger Mette Bach Kjær.

Allerede i 2016 begyndte arbejdet med at udforme strategien og med inputs fra alle relevante aktører i kvindefodbold blev strategien, der skal udnytte et hidtil uudnyttet potentiale i kvindefodbold, til, forklarer Fifa.

- På trods af at kvindefodbold er vokset eksponentielt på tværs af alle niveauer i den seneste tid, så er der et stort uudnyttet potentiale i sporten, lyder det i en mail fra Fifa til DR Sporten.

- Lanceringen af Fifas kvindefodboldstrategi sætter kursen for, hvordan Fifa vil arbejde med alle aktører for at tage konkrete skridt mod at gøre fodbold til en sport for alle og kæmpe mod kønsdiskrimination.

Ifølge Fifa er der tre overordnede formål med strategien.

Deltagelse i kvindefodbold skal øges, den kommercielle værdi skal styrkes, og der skal bygges et fundament for kvindefodbolden fremadrettet.

- Den globale strategi for kvindefodbold indeholder håndgribelige og realistiske mål, fordi den er udarbejdet på baggrund af drøftelser med en bred gruppe af interessenter og aktører i kvindefodbold, inklusiv Fifas medlemsforbund. Drøftelserne gav aktørerne mulighed for at udpege de områder, hvor de vurderer, at udvikling og støtte er nødvendig, skriver Fifa.

Med strategien følger seks overordnede målsætninger for, hvordan strategiens succes skal måles.

Pejlemærkerne inkluderer, at alle Fifas 211 medlemsforbund skal have en strategi for kvindefodbold, samt have kvinder i bestyrelserne. Desuden skal antallet af kvindelige fodboldspillere fordobles til 60 millioner på verdensplan, og antallet af ungdomsligaer for piger skal også fordobles.

Endelig vil Fifa oprette nye internationale turneringer for både klub- og landshold, og verdensmesterskabet i kvindefodbold i 2019 skal have et samlet seertal på 1 milliard sammenlignet med seertallet på 750 millioner under VM i 2015.

De mål i strategien, der er længst ude i fremtiden, skal opfyldes inden 2026.

DBU har allerede en kvindefodboldstrategi, der hedder Vision 2020, der skal realiseres i 2020.

Blandt de erklærede mål i Vision 2020 er, at der skal tilføres flere ressourcer til kvindefodbold, skabes synlighed og arbejdes med talentudvikling.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk