De spanske fodboldkvinder nægter at repræsentere landsholdet: Kræver store ændringer i forbundet

39 spanske kvindelige fodboldspillere har fredag eftermiddag udsendt en fælles pressemeddelelse.

De spanske fodboldkvinder står sammen og vil ikke repræsentere landsholdet lige foreløbigt. (Foto: © Franck FIfe, Ritzau Scanpix)

Den nye spanske landstræner, Montse Tomé, skulle have offentliggjort sin første landsholdstrup denne eftermiddag.

Men en halv time inden offentliggørelsen udsendte 39 spanske spillere, heraf 21 af de 23 som blev verdensmestre denne sommer, en pressemeddelelse med ordene om, at de nægter at spille for landsholdet, før visse krav er opfyldt.

De skriver i meddelelsen, at der er sket ændringer, men at det langt fra er nok til, at de vil vende tilbage og repræsentere landsholdet.

- De ændringer, som er sket i RFEF (Det spanske fodboldforbund) er ikke nok til, at spillerne føler sig på et sikkert nok sted, hvor kvinder respekteres, så vi kan yde vores maksimale, står der skrevet i meddelelsen.

De 39 fodboldspillere, blandt andet stjernerne Alexia Putellas, Jennifer Hermoso og Maria León, kræver fem ændringer i forbundet.

  • En omstrukturering af kvindefodboldens organisation

  • En omstrukturering af præsidentens og generalsekretærens kabinet

  • Præsidenten for forbundet skal træde af

  • En omstrukturering af kommunikations- og marketingsafdelingen

  • En omstruktureringen af integritetsretningen

Det hidtil eneste krav, der skulle være blevet mødt, er den nu tidligere fodboldpræsident Luis Rubiales' afgang, som han meddelte i søndags.

  • De 39 spillere har delt deres fælles udtalelse på sociale medier. (Foto: © Alexia Putellas / X)
1 / 2

I brevet udtrykker spillerne deres fortsatte utilfredshed med det spanske fodboldforbund. En utilfredshed, som har eksisteret længe, men som for alvor fik ben at gå på under medaljeceremonien ved VM-slutrunden.

Her kyssede Rubiales spilleren Jennifer Hermoso på munden. Den sag førte til den tidligere præsidents afgang, og så sent som fredag blev han tildelt et polititilhold på 200 meter til Hermoso.

Luis Rubiales var over stregen, da det spanske landshold fejrede VM-triumfen. (Foto: © DAVID GRAY, Ritzau Scanpix)

Siden da har spillerne nægtet at spille for landsholdet, før der blev ryddet op i forbundet, hvor Rubiales ikke skulle være det eneste brodne kar. Allerede den gang opstillede spillerne de krav, som vi i offentligheden først har fået kendskab til gennem den fælles udtalelse fredag.

Der skulle angiveligt være lavet ændringer i præsidentens og generalsekretærens kabinet men ikke nok til, at spillerne vil sætte flueben ud fra kravet.

Det spanske landshold skulle i den kommende landskampspause have spillet mod Sverige og Scweiz i Nations League. Det vides endnu ikke, hvordan det spanske fodboldforbund vil gribe den kommende landsholdsudtagelse an.