Den bedste sommer - da Danmark blev Europamester

For tyve år siden blev Danmark europamester i fodbold. TV Sportens daværende studievært, Karin Palshøj, fortæller, hvordan hun oplevede finaleaftenen.

En træt vært på arbjede i DR lørdag den 27. juni 1992 - efter en lang aften og nat i Sverige.

For tyve år siden blev Danmark europamester i fodbold. TV Sportens daværende studievært, Karin Palshøj, fortæller, hvordan hun oplevede finaleaftenen.

Aldrig har sommernatten været så lys og så uendelig som mellem den 26. og 27. juni 1992.

Danmark var lige blev europamester i fodbold. Og jeg var der. På Nya Ullevi i Göteborg. Havde set miraklet ske.

Og nu trillede vi stille og roligt gennem Sverige mod Helsingborg i vores lille bil med vinduerne rullet ned, berusede af fodboldeufori og sydsvenske sommerdufte. Soundtracket leverede Sveriges Radio, SVT, i kærlig respekt for broderfolket: De spillede lutter danske hits natten lang.

Jeg var studieværtDR Sporten, men vores kolleger på TV2 havde rettighederne til at vise EM slutrunden, så jeg havde fri på finaleaftenen den 26. juni. Og min kæreste og jeg tog en rask beslutning hjemme over morgenmaden, vi ville simpelthen se Danmark spille finale mod Tyskland. Det ville formentlig aldrig blive større eller tættere på.

Og fantastisk var det i sommersolen den fredag aften på Nye Ullevi. Stik mod alle odds bragte John Faxe Danmark foran 1-0 i 1. halvleg. Men kunne det holde mod de stærke tyskere? De undertippede danskere mod alle de andre skarpe bundesliga-spillere?

Overmodig tilskuer

I pausen så vi en mand, der var iført en t-shirt med alle Danmarks EM-resultater trykt på ryggen. Også finale-resultatet. Danmark-Tyskland: 2-0 stod der med store bogstaver. Vi gøs. Det var overmod. Hybris. Og så ville det kun gå galt. At han turde udfordre skæbnen på den måde...

Midt i 2. halvleg scorer Kim Vilfort til 2-0, og aldrig jeg har skreget og hoppet så meget og kigget på uret i håb om, at viserne ville drejer hurtigere rundt. Endelig, endelig, endelig fløjtede Bruno Galler kampen af, og jublen brød løs. Manden med t-shirten fik ret. De ferieramte danske drenge havde skrevet historie, og vi havde set det på nærmeste hold.

Fest ved færgelejet

I Helsingborg var der fem timers ventetid på at komme med færgen til Helsingør. Men det gjorde ikke spor, for alle i bilkøerne var sammen om noget helt enestående. Vi havde en unik oplevelse med os. "We are the Champions", Faxe, Vilfort, klaphatte og Dannebrog. Der blev skrålet og drukket øl i lange baner.

Jeg prøvede forgæves at sove lidt i bilen, for jeg skulle hjem og på job næste formiddag. Sporten og TV Avisen skulle sende direkte, når landsholdet kom hjem til Danmarks hyldest. Det blev ikke til mange minutters sammenhægende søvn, men det gjorde ikke noget, for euforien holdt mig kørende.

Sommeren 1992 - bare lidt bedre

Nu - tyve år efter - er det stadig som om, sommeren 1992 bare var lidt varmere, lysere og gladere end alle somre siden.

Det er der formentlig ikke noget videnskabeligt hold i. Men vi deler noget helt særligt. Os der oplevede den sommeraften.

Facebook
Twitter