Den moderne målmand: Derfor er det ikke længere nok at kunne tage med hænder

Engang skulle en målmand bare passe stregen. I dag bliver han brugt som en ekstra markspiller.

Fra den brasilianske målmand Alisson slipper bolden, går der lige præcis otte sekunder før Mohammed Salah bringer Liverpools hjemmebane, Anfield Road, i ekstase med den afgørende scoring mod ærkerivalerne fra Manchester United.

Et stilfuldt mål i sin simplicitet. En lang aflevering – et mål.

Men ikke alle og enhver ville have fået afleveringen til at se så let ud som Alisson. Han skulle nøje regne ud, hvordan han skulle få bolden hårdt og hurtigt nok op til Salah, før Manchester Uniteds forsvarsspiller kunne nå tilbage og dække ham op.

Samtidig måtte han ikke sparke for hårdt, for så ville afleveringen tordne helt ned til David de Gea i Manchester Uniteds felt. Resultatet af kalkulen blev en art hård flugter, der borede sig gennem luften med let back-spin, så den ikke smuttede fra Salah, da den havde ramt jorden første gang.

Alisson stormede op i den anden ende, da Mo Salah havde gjort arbejdet færdig og scoret mod Manchester United. (Foto: Phil noble © Scanpix)

Alissons oplæg mod Manchester United i januar var den seneste assist fra en målmand i Premier League. Året før var det hans brasilianske landsholdskollega Ederson i Manchester City, der havde næstsidste fod på et mål i den bedste engelske række.

Netop de to er indbegrebet af den moderne målmand. Navne som Barcelonas Marc-André Ter Stegen og Bayern Münchens Manuel Neuer kan nævnes i samme kategori.

Det er ikke længere nok at være sublim til at stå i vejen for skud og hovedstød, i dag skal målmænd meget mere end at tage med hænder.

- Ederson og Alisson mestrer fodbolden, som den spilles i dag, og de er fremragende til at spille med deres fødder, har Manuel Neuer sagt til France Football.

'Krabbede mig altid over til venstrebenet'

I 1992 blev fodboldreglerne ændret, så målmænd ikke længere måtte samle afleveringer op i hænderne, hvis den kom fra en medspillers fod. Før ændringen var der ikke nogen, der skelede til om målmandens førsteberøring var god eller dårlig, fortæller Mogens Krogh, der spillede mere end 300 kampe for både Ikast og Brøndby i sin seniorkarriere, som strakte sig fra 1981 til 2002.

- Der var ikke ret meget fokus på, at jeg skulle være god med fødderne. Der var mest fokus på, at målmanden kunne redde bolden, og det var sådan set dét, siger Mogens Krogh.

Mogens Krogh er mest kendt for sine evner med hænderne. Her napper han bolden for snuden af Henrik 'Tømrer' Pedersen. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Den notorisk etbenede Mogens Krogh havde det svært, når han fik en tilbagelægning til det dårlige højreben.

- Selvfølgelig begyndte vi at arbejde mere med spillet med fødderne efter 1992, fordi det blev en vigtig del af spillet. Men jeg krabbede stadig meget over til mit venstre ben, hvis jeg fik en tilbagelægning, som jeg skulle sætte i spil igen.

I Nordsjælland kigger de kun på målmænd, der kan spille med fødderne

Det var hollandske Johan Cruyff, der i sin tid opfandt idéen om, at målmanden skulle tage aktivt del i opspillet.

I 00’erne og 10’erne tog historiens mest markante Cruyff-discipel, spanske Pep Guardiola, konceptet endnu længere. Guardiola opfandt i sin tid som FC Barcelona-træner tiki-taka-fodbolden (selvom han ikke selv er vild med begrebet), som kondenserede idéen om, at ’så længe vi har bolden, kan de andre ikke score’.

Ingen har til dato spillet så stringent og skemalagt som Guardiolas Barcelona-mandskabet - end ikke det Manchester City-hold, han står i spidsen for nu - men mange af grundprincipperne har vundet indpas i hele fodboldeuropa. Højt pres, bevægelse uden bold og hurtig boldomgang er bare nogle af nøgleordene.

- Udviklingen har taget fart i de senere år på grund af de tendenser, der er i fodbolden. Det er vigtigt at spille bolden ud helt nede fra feltet. Det er nok 80 procent af alle hold, der gerne vil spille ud fra eget mål i dag, siger Mogens Krogh, der efter sin aktive karriere har været træner for flere klubber i de danske divisioner, samt været sportsdirektør i Vendsyssel FF, hvor han i dag træner klubbens U19-hold.

I Danmark har få klubber taget Guardiolas principper til sig som FC Nordsjælland. Superliga-klubbens målmandstræner, spanske Pablo Moreno, fortæller, at målmanden har en helt central rolle for holdets opspil.

- Han er den første offensive spiller, og han er den sidste defensive spiller. Vi involverer målmanden meget i vores opbyggende spil, så han skal nærmest fungere som en ekstra markspiller, når vi selv har bolden, siger Moreno, der har en fortid som træner på Valencias fodboldakademi.

Nicolai Larsen har spillet i FC Nordsjælland siden 2017, hvor han kom til fra AaB. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Når klubben leder efter en ny mand til at stå mellem stolperne, kigger de først på, om de mulige kandidater kan finde ud af at bruge fødderne, fortæller spanieren.

- Hvis de ikke kan det, så ryger de ganske enkelt af vores liste over interessante målmænd. De kan selvfølgelig udvikle deres evner her hos os, men de er nødt til at have et godt grundniveau med fødderne.

En ekstra markspiller

Den klassiske 'shot stopper', der udmærker sig ved at være særligt god til at redde bolde, men så heller ikke så meget andet, har det hårdt. Bare spørg Joe Hart, der fik kniven i Manchester City, så snart Pep Guardiola overtog managerposten i klubben.

I dag står Ederson mellem stængerne. Den 26-årige brasilianer, der voksede op i en af de blodigste forstæder til Sao Paolo, opdyrkede en fantastisk venstre fod på et hold, som udelukkende var sat i verden for at holde de unge mennesker fra kriminalitet. 'Tykke', som han blev kaldt af vennerne i Sao Paolo, mestrer de korte præcise afleveringer, de silkebløde bolde ud til holdets wingbacks og de knaldhårde lange afleveringer, som kan vende forsvar til angreb på et øjeblik. Samtidig kan han så også tage med hænder.

- Ederson redder mange bolde og griber de høje indlæg, men han er særlig vigtig, når Manchester City vil starte et angreb eller bare holde bolden på City-fødder. Han er en af de allerbedste til netop dét i verden, har den tidligere målmand Shay Given udtalt til The Independent.

Ederson har desuden verdensrekorden i det længste 'drop kick' med 75,35 meter. Hans kvaliteter med fødderne ville bringe ham i spil til en plads i marken på mange andre hold end Manchester Citys.

Alligevel går der nok lidt tid, før vi ser Ederson og andre målmænd flagre rundt midt på banen, som den italienske træner og tidligere topspiller Thiago Motta har foreslået. Motta, en anden, som er tydeligt inspireret af Pep Guardiolas spillestil, har fået den fantastisk skøre idé, at fremtidens fodbold skal spilles med to forsvarsspillere, syv midtbanespillere (inklusiv målmanden) og to angribere.

Manchester City betalte omkring 300 millioner kroner for Ederson, som klubben hentede i Benfica i 2017. (Foto: REBECCA NADEN © Scanpix)

Motta blev så fyret mindre end tre måneder efter sin første ansættelse som træner i den italienske klub Genoa. Mere klar på en målmandsrevolution var fodboldverdenen trods alt heller ikke, for som Mogens Krogh siger:

- Alle vil gerne have en målmand, der er god med fødderne, men hvis ikke han kan redde bolde, så kommer han ikke langt.

I aften kan du se Edersons fodarbejde, når Manchester City gæster Real Madrid i Champions League. Kampen kan ses på 3+ klokken 21.00.