125 mennesker har mistet livet efter fodboldtragedie i Indonesien

125 mennesker har mistet livet i forbindelse med en fodboldkamp i den indonesiske by Malang på øen Java.

Tilskuere invaderer banen efter Arema FC's 2-3-nederlag mod rivalerne fra Persebaya Surabaya. (Foto: © Reuters Tv, Ritzau Scanpix)

Opdateret: Søndag eftermiddag dansk tid har de indonesiske myndigheder oplyst, at dødstallet efter fodboldtragedien er 125 og ikke 174, som vi først skrev.

Natten til søndag dansk tid har 125 mennesker mistet livet under optøjer i en fodboldkamp i den bedste indonesiske fodboldrække, BRI Liga 1.

Det oplyser indonesisk politi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Derudover er 180 mennesker er meldt sårede, fortæller viceguvernøren i Østjava ifølge Reuters.

Langt størstedelen af ofrene skulle være døde af iltmangel, oplyser den lokale politichef, Nico Afinta.

Efter massevis af tilskuere havde invaderet banen efter slutfløjt i oprør over, at hjemmeholdet, Arema FC, tabte 2-3 til rivalerne fra Persebaya Surabaya, affyrede politiet tåregas for at sprede de mange tilskuere på græstæppet.

Tåregassen fik, ifølge den lokale politichef, fodboldfansene på banen til at gå i panik, og herefter mistede flere af dem livet som følge af iltmangel.

- Vi beklager og begræder denne tragedie, siger politichefen Nico Afinta på et pressemøde ifølge Ritzau.

- Det udviklede sig anarkistisk. Tilhængerne begyndte at angribe betjente og ødelagde biler, siger han.

Politiet affyrede tåregas, da tilskuere løb på banen, og det fik dem til at søge mod samme udgang. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)

Omkring 3.000 tilskuere løb, ifølge politichefen, ind på banen, men da tåregassen blev affyret, rettede de alle blikket mod samme udgang, og det skulle have forårsaget iltmanglen.

To politibetjente er blandt de afdøde, oplyser politichefen.

Den indonesiske sikkerhedsminister, Mahfud MD, oplyser ifølge Reuters, at der var solgt 42.000 billetter til kampen, selv om der kun er plads til 38.000 på stadion.

Indonesiens sportsminister, Zainudin Amali, har siden fortalt Kompas TV, at ministeriet vil revurdere sikkerheden ved fodboldkampe og overveje, om man vil tillade tilskuere på lægterne fremadrettet.

Indonesiens bedste fodboldrække, BRI Liga 1, oplyser, at ligaen har besluttet at suspendere alle kampe i en uge efter optøjerne på Kanjuruhan-stadion i Malang.

Derudover er det blevet besluttet, at Arema FC ikke kommer til at være vært for flere kampe i resten af sæsonen.

Der lå både ødelagte biler på og uden for stadion efter optøjerne. (Foto: © SANDI SADEWA, Ritzau Scanpix)

Fifa: Ingen tåregas til fodboldkampe

At politiet affyrede tåregas på banen burde dog måske slet ikke have sket.

Ifølge Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) sikkerhedsforanstaltninger må politi og kontrollører til kampe nemlig hverken bære eller bruge skydevåben eller "gasser til at kontrollere publikum".

Fifa har, ifølge Reuters, bedt Det Indonesiske Fodboldforbund sende en rapport over hændelserne, og forbundet oplyser også, at de vil indlede en undersøgelse af, hvad der skete efter kampen.

- Det gør vi for at vise respekt, udtaler Akhmad Hadian Lukita, der er direktør for ligaens ejer, PT LIB.

Tragedien i Indonesien er en af de værste i fodboldens historie. (Foto: © WILLY KURNIAWAN, Ritzau Scanpix)

'Den sidste fodboldtragedie i vores land'

Det er desværre ikke første gang, Indonesien oplever store optøjer i forbindelse med en fodboldkamp.

Ifølge Reuters er uroligheder til fodboldkampe ikke noget særsyn, og mellem 1994 og 2019 skulle 74 mennesker have mistet livet som følge af vold til kampe.

Præsident i Indonesien håber dog, at nattens uroligheder "er den sidste fodboldtragedie i landets historie".

Widjanto Widjoyo, der er sundhedschef i byen Malang, hvor tragedien fandt sted, oplyser ifølge dpa, at myndighederne vil oprette et callcenter "for at give information til familier, der leder efter deres pårørende".