Efter slutfløjtet ved VM i Qatar, har 'migrantarbejdernes forhold aldrig været værre'

Flere internationale fagforeninger mener, at forholdene for migrantarbejderne i Qatar er blevet forværret siden VM-slutrunden.

Flere fagforeninger har svært ved at være til stede i Qatar og er bange for, at migrantarbejdernes forhold er blevet forværret siden VM. (Foto: © HASSAN AMMAR, Associated Press)

Fodbold-VM i Qatar blev mildest talt en af de mest omdiskuterede slutrunder nogensinde. Blandt andet har migrantarbejdernes forhold og rettigheder været under heftig kritik i forbindelse med opførslen af fodboldstadions og andet infrastruktur.

Og siden det sidste fløjt havde lydt, og stadionlysene var blevet slukket, har migrantarbejdernes forhold været væk fra offentlighedens rampelys, og da Gianni Infantino, præsidenten for Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, skulle gøre status, kaldte han det for "det bedste VM nogensinde."

I dag er han så blevet genvalgt som præsident til Fifa-kongressen i Rwanda, og han skal nu stå i spidsen for fodboldforbundet frem til 2027, men her skulle noget andet også drøftes.

For i går rejste flere internationale fagforeninger nemlig alvorlige bekymringer for, at migrantarbejdernes forhold i Qatar er blevet forværret siden VM, og at de har svært ved at være til stede i Qatar.

Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i Bygge- Anlægs- og Trækartellet og mangeårig dansk repræsentant i den internationale fagforening BWI, siger også, at der er problemer i Qatar.

- Umiddelbart efter VM-finalen kan vi ikke komme i kontakt til nogen myndigheder dernede, og vi vælger at tage vores folk ud af Qatar, fordi vi mener, at det er for farligt, siger han.

(ARKIV) This picture taken on a guided tour by Qatar's Supreme Committee for Delivery and Legacy on December 15, 2018, shows a view of construction work at the site of the future Lusail stadium, the 80, 000-seater venue which will host the opening and final matches of the Qatar 2022 World Cup, in Lusail, some 20 kilometres north of the capital Doha. VM-værtsnationen Qatar er under pres fra både nationer og organisationer for give migrantarbejdere ordentligt forhold. Men presset skal fortsætte efter VM. Det skriver Ritzau, onsdag den 9. januar 2019.. (Foto: KARIM ABOU MERHI/Ritzau Scanpix) (Foto: © KARIM ABOU MERHI, Ritzau Scanpix)

Reformer, rettigheder... Forbedringer?

Flere internationale fagforeninger, som omfatter blandt andre Builing and Wood Workers' International og UNI Global Union, som repræsenterer kvalifikations- og servicesektoren, har også været nødsaget til at trække sig ud af Qatar, siger Gunde Odgaard.

- Jeg tror, at alle, der har haft nogen dernede, har trukket deres ansatte ud af landet, for spørgsmålet er jo: Hvad kan de udrette? Hvad kan de få lov til?

Og når de internationale fagforeninger ikke befinder sig i landet, er det nærliggende at tænke, at migrantarbejderne kan gå til myndighederne, hvis der opstår problemer.

Ifølge Gunde Odgaard er det dog ikke været tilfældet.

- De er i den situation, at de faktisk kun kan hjælpe sig selv. Hvordan det skal foregå, er i virkelighedens verden meget svært at se.

- Deres forhold har aldrig været værre, siger han.

Fra 2017 og op til VM-slutrunden søsatte Qatar reformerarbejdsmarkedet, der har ført til forbedringer for landets to millioner migrantarbejdere.

Selvom der har været fremskridt, hylder Gunde Odgaard ikke ligefrem landets reformpolitik. Hvordan forbedringerne fungerer i praksis, er nemlig en anden snak, mener han.

- På papiret er der sket nogle forbedringer, men jeg understreger - på papiret.

- Man må ikke arbejde om dagen i de varmeste måneder. Man siger, at man har hævet mindstelønnen. Man har fået en klagemekanisme.

- Men fælles for alt er, at indtil det bliver håndhævet, er der ingen i Qatar til at hjælpe migrantarbejderne med at opnå de rettigheder i praksis, som man har på papiret.

Amnesty meddelte også tilbage i oktobermåned, at mangel på håndhævelse og implementering af reformerne betyder, at tusindvis af arbejdere fortsat oplever ikke at få udbetalt løn, ikke har ret til fridage og har usikre arbejdsforhold.

Jakob Jensen er ekstremt skuffet over, at en række fagforeninger har meldt ud, at har svært ved at være til stede i Qatar. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Fifa har et kæmpestort ansvar, og DBU 'er ekstremt skuffet'

Siden det blev valgt, at VM i 2022 skulle foregå i Qatar, har Fifa været udsat for stærk kritik. Det er især på grund af migrantarbejdernes rettigheder og arbejdsforhold.

Nu er VM slut, så har Fifa egentlig stadig et ansvar for at sikre bedre forhold for migrantarbejderne?

Gunde Odgaard er ikke tvivl.

- De store konsekvenser, det har haft for de mennesker, der har bygget det op, har Fifa et stort ansvar overfor.

- Men når det er sagt, har Qatars regering og emiren det allerstørste ansvar, siger han.

Han mener nemlig, at hvis man vil rykke på noget, kan emiren jo bare gøre det.

- Det er sværere at ændre noget i Danmark. Her skal 90 blive enige, hvorimod det bare er én i Qatar, der kan ændre tingene.

Og herhjemme er DBU ærgerlige over situationen i Qatar lige nu.

- Det er ekstremt skuffende. Der er kun én vej til at få det forbedret igen, og det er at fortsætte dialog og pres, siger Jakob Jensen, administrende direktør i DBU.

Gunde Odgaard mener også, at DBU skal fortsætte med at lægge pres på Qatar, og at flere skal tilslutte sig koret af kritiske stemmer.

- De skal blive ved med at presse på og prøve at opstille nogle kriterier for, hvad der skal til for at få tildelt værtsskaber.

- Fifa skal nå frem til at en erkendelse af, at hvis visse parametre ikke er i orden, så kommer man slet ikke i betragtning, siger han.