Ekspert: Nyt at fodboldfans protesterer over andet end billetpriserne

FCK har på opfordring fra deres fans droppet næste års træningslejr i Dubai.

Traditionelt har fodboldfans haft skyklapper på, mener Hans Bonde, som er professor i idrætshistorie, (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Vi er bevidste forbrugere i supermarkedet, i banken - og nu altså også på stadiontribunerne.

Det ser i hvert fald sådan ud, når FCK melder ud, at klubben fremover vil undgå træningsophold i Dubai efter kritik fra klubbens egne fans på grund af forholdet til menneskerettigheder i emiratet.

Dog vil klubben opfylde den allerede indgåede aftale og denne vinter spille sæsonforberedende kampe i oliestaten.

Professor i idrætshistorie på Københavns Universitet Hans Bonde kalder FCK's udmelding for "utrolig spændende".

- Det moderne menneske tager større og større personligt ansvar for klimakriser og alle mulige andre fænomener, og derfor er det jo interessant, at et fodboldpublikum også synes, de har et ansvar for, hvem deres klubber spiller med. Og om de for eksempel er på træningsophold i en nation, som har et meget stort menneskerettighedsproblem, som nu for eksempel Dubai.

FCK følger efter norske Rosenborg og svenske Malmö FF, som også har droppet turene til Dubai efter pres fra fanklubberne.

Skyklapperne af

Hans Bonde er overrasket over, at fansene træder i karakter og presser klubben på beslutninger, som ligger uden for det sportslige.

Hidtil har fodboldfansene "haft skyklapper på", siger han.

- Det er jo interessant, hvis publikummet, som normalt er meget centreret omkring deres egen lille verden, også begynder at agere med et større politisk udsyn.

Samtidig gør den nye udvikling op med en anden fast forestilling.

- Der har jo hele tiden været det mantra, at man ikke må blande sport og politik. Men her er det altså fansene, der siger, at når man tager til Dubai og skal træne dernede, så har man allerede taget et politisk valg, siger Hans Bonde.

Forskel på træning og turnering

I 2020 afholdes VM i fodbold i Qatar, som i lighed med Dubai kritiseres for at tage let på menneskerettighederne.

Men vi skal ikke forvente, at de danske fans vil kunne overtale landsholdet til at boykotte VM, siger Hans Bonde.

- Man må skelne mellem træningsophold og venskabskampe på den ene side og så turneringskampe på den anden, siger professoren og uddyber:

- Hvis man i turneringskampe ikke ville stille op mod dubiøse modstandere, så ville man jo tabe en hvilken som helst turnering. Men venskabskampe er jo et udtryk for venskab, og det at tage på et træningsophold i et andet land er jo også et helt igennem frivilligt valg, som man ikke er tvunget til af sportslige grunde.

Ud over FCK rejser både Brøndby IF og FC Midtjylland på træningslejre i Dubai i denne vinter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter