Ekspert: Specielt en slags VM-kampe er i fare for aftalt spil

VM er i stor fare for at blive ramt af en matchfixing-skandale, fortæller en amerikansk ekspert.

Ifølge journalist og forfatter Brett Forrest kan der nemt vente en større matchfixing-skandale under det kommende VM i Brasilien.

Matchfixing er den største trussel mod fodbolds troværdighed overhovedet, og VM er i stor fare for at blive ramt af en skandale om aftalt spil.

Så klart lyder et fra forfatteren og journalisten Brett Forrestfra New York Times, der netop har udgivet bogen Matchfixeren. Gennem en årrække har han dækket sager om matchfixing verden over, og han frygter for det kommende VM.

- Der er stor sandsynlighed for, at der bliver snydt. Specielt i de sidste kampe i grupperne. Her er mange af holdene allerede ude af VM, og de har intet at spille for. En del af disse hold kommer fra fattige lande, hvor spillerne ikke tjener ret meget, så derfor vil de organiserede matchfixerere forsøge at bestikke disse spillere, lyder det fra amerikaneren.

FIFA skal tage ansvar

I VM-historien har der indtil nu kun været rygter og beskyldninger om aftalt spil under VM-kampe, men der er set eksempler på matchfixing i både venskabskampe og kvalifikationskampe op til VM, fortæller Brett Forrest, der ikke mener at det internationale fodboldforbund FIFA tager aftalt spil på verdensplan alvorligt nok.

Hvad kan FIFA gøre for at stoppe matchfixing?

- En hel del mere end de gør nu, hvilket er stort set intet. FIFA er den organisation, der er hovedansvarlig for fodbold som en troværdig sport, og de forsømmer deres ansvar. Hver gang nationale fodbold-organisationer fortæller FIFA, at de har mistanke om matchfixing, lyder svaret fra FIFA, at det er en sag for politiet og myndighederne i det enkelte land, siger Brett Forrest.

- For mig er det ikke et budskab fra en organisation, som gerne vil matchfixing til livs.

Hold øje med to roller på banen

Forfatteren beskriver i sin nye bog hvordan matchfixing fungerer gennem interviews med FIFA's tidligere sikkerhedschef og en af historiens største fodboldsvindlere.

Ifølge Brett Forrest er det specielt tre personer på banen man skal holde øje med, hvis man har mistanke om, at der er fusket med en kamp.

- Det er i virkeligheden simpelt. De betaler eksempelvis en målmand for at lukke et vist antal mål ind eller lukke et mål ind på et bestemt tidspunkt i kampen. De kan også betale en dommer for at dømme et falsk straffe, give et rødt kort til en spiller eller lægge et vist antal minutter til den forlængede spilletid. Det er de folk på banen, der har den største indvirkning på kampens udfald, fortæller Brett Forrest.

Slukkede lyset på stadioner

I den nye bog beskriver Brett Forrest nogle af de kendte svindelnumre, som matchfixerne har bedrevet hidtil.

Eksempelvis bestak man lysteknikere til at slukke lyset på stadioner, når man havde fået det ønskede resultat. Man arrangerede "spøgelseskampe" - altså kampe som aldrig blev spillet ved at bestikke, dem der indrapporterer kampe til betting-firmaerne. Der er også et kendt eksempel på synd under en venskabskamp mellem Togo og Bahrain. Her var det en flok teenagere og ikke spillere fra landsholdet, der spillede på Togos hold.

- På den store skala kan det også lade sig gøre at bestikke hele nationale fodboldorganisationer, som man blandt andet har set et spillesyndikat fra Singapore gøre. På den måde kunne de arrangere venskabskampe og selv udvælge den dommer, som skulle dømme kampen, forklarer Brett Forrest.

Kan ødelægge fodbolds troværdighed

- Lige nu er der efterforskninger og retssager i mere end 60 lande verden over, halvdelen af FIFA's medlemslande har klaget over problemet, og hver dag foregår der matchfixing på alle kontinenter og næsten alle lande i verden, siger amerikaneren om problemet, der ifølge ham er den absolut største trussel mod fodboldspilelt verden over.

- En stor del af fascinationen ved fodbold og en af grundene til at vi ser kampene er, at vi ikke ved hvordan de ender. Hvis vi så får den mistanke - baseret på en stigende mængde beviser - at kampene bliver manipuleret med af bagmænd, holder vi i sidste ende op med at se kampene. Og så er der ingen forretning mere, siger Brett Forrest.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk