EL-finale: Jesus, Moses og Béla Guttmanns forbandelse

Benfica-træner Jorge Jesus skal forsøge at bryde Béla Guttmanns forbandelse i aften.

Benfica-træner Jorge Jesus fotograferet i lørdags i Porto - selv om det tøjmæssigt ligner et billede fra 1980erne. (Foto: Miguel Vidal © Scanpix)

Der skorter ikke på på bibelske referencer, når der er Europa League-finale mellem Benfica og Chelsea i aften på Amsterdam Arena.

Både Jesus og Moses er der: Portugisernes træner hedder Jorge Jesus, og Chelsea stiller formentlig med Victor Moses i startopstillingen i stedet for skadede Eden Hazard.

Men der er også lidt mørk magi blandet ind i finalen: Benfica har ikke vundet en europæisk finale i 51 år - lige siden den tidligere træner Béla Guttmann kastede sin forbandelse over klubben.

Guttmanns forbandelse

Guttmann var succestræner for Benfica fra 1959 til 1962, hvor det ikke alene blev til portugisiske mesterskaber, men også triumf i mesterholdenes turnering (det daværende Champions League). I 1961 vandt Benfica 3-2 over Barcelona i finalen, og i 1962 vandt Benfica 5-3 over Real Madrid.

Guttmann fik en stor del af æren for, at Real Madrid endelig blev besejret efter madrilenernes dominans i turneringen (Real Madrid vandt fem trofæer fra 1956-1960) - samt for at opdage legenden Eusebio, der som 20-årig scorede til 4-3 og 5-3 i sejren over Real Madrid.

Men efter finalesejren i 1962 ragede han uklar med klubpræsident António Vital og blev fyret. Og så kom han med sin forbandelse:

- Benfica vil aldrig vinde noget i Europa igen.

51 år i forbandelsens skygge

Guttmann døde i 1981, men hans forbandelse lever videre. Seks gange har Benfica været i en europæisk finale siden 1962, og alle finaler er tabt.

Men med en træner med navnet Jesus burde man vel have alle tiders mulighed for at lægge sådan en forbandelse på hylden. Og så netop i Amsterdam, hvor aftenens finale spilles. Det var også i Amsterdam (på det olympiske stadion), at Benfica i 1962 slog Real Madrid.

- At vinde Europa League ville være et meget vigtigt øjeblik i klubbens historie, også for spillerne og staben omkring klubben. At komme til finalen er et stort resultat i sig selv, men at vinde ville være endnu større, siger Jorge Jesus til uefa.com.

Sidste chance for trofæ for Chelsea

Benfica kommer ind til finalen efter en ordentlig mavepuster fra weekenden. Her indkasserede Benfica sæsonens første liganederlag, da det i næstsidste spillerunde blev til en 1-2-nedtur ude mod FC Porto.

Med nederlaget, hvor sejrsmålet blev scoret i overtiden, mistede Benfica endda førstepladsen i Portugal til netop Porto.

Hvis Benfica taber aftenens finale og som ventet også mister grebet om det portugisiske mesterskab, har holdet kun mulighed for at hente én pokal i denne sæson - i den portugisiske pokalfinale senere på måneden.

For Chelsea er situationen heller ikke den bedste: Englænderne vandt i sidste sæson både Champions League og FA Cuppen. Men i denne sæson har Chelsea tabt tre finaler; Community Shield-kampen mellem mestrene og pokalvinderne i England, finalen i den europæiske Super Cup og finalen ved klub-VM.

Følg kampen fra klokken 20:45. Canal9 sender kampen på tv, mens radioens P3 også holder dig opdateret - ligesom vi gør her på dr.dk.

 

Facebook
Twitter