Danmark får tyske tæsk i EM-åbner og står allerede nu med ryggen mod muren

Fredag aften tabte det danske landshold med 4-0 mod Tyskland i første EM-gruppekamp.

Den danske keeper Lene Christensen måtte fire gange fiske bolden ud af sit net. (Foto: © Justin Tallis, Ritzau Scanpix)

Det danske landshold vidste på forhånd, at det ikke ville blive nemt ved sommerens EM.

I samme gruppe som Tyskland og Spanien er der ikke råd til mange svipsere. De sneg sig alligevel ind i fredagens første EM-opgør mod Tyskland, som Danmark tabte med 4-0.

Selvom de rødhvide kvinder spillede sig til flere muligheder i den sidste halve time, blev det aldrig for alvor farligt. Tyskland viste klassen, og det var tydeligt, at de med otte EM-triumfer bobler over af slutrundeerfaring.

De holdt sig fra at lave fejl og slog til, når Danmark ikke kunne. Det var den danske midterforsvarer Stine Ballisager træt af efter 4-0-nederlaget.

- Vi kæmper fint, men vi lukker fire mål ind, og det er sgu ikke okay. Vi prøver lidt forskelligt, men det er ikke rigtigt noget, der lykkes for. Derfor ser det hårdt ud for os nu, men vi lægger os ikke ned, siger Stine Ballisager.

Også den danske landsholdsanfører, Pernille Harder, var tydeligt frustreret. Der var intet, der fungerede, erkender hun.

- Vi vidste godt, at tyskerne er et af de bedste hold ved slutrunden. Lige nu er vi meget skuffede, men vi skal videre. Vi gør mange ting forkert, og det skal vi lære af.

- Vi er måske lidt nervøse, vi rammer ikke hinanden, og så kommer tyskerne bare og straffer os, siger Pernille Harder.

Efter den tyske scoring i første halvleg samledes Danmark og samlede fokus. (Foto: © Alessandra Tarantino, Associated Press)

Tysk verdensklasse og danske fejl

Fra første fløjt var der nervøsitet at spore hos de ellers så rutinerede tyskere. Den danske offensive pressede højt og erobrede flere gange bolden, der hurtigt blev sendt afsted mod det tyske mål. Særligt Pernille Harder viste teknik i verdensklasse.

Det gjorde tyske Felicita Rauch også, da hun efter 10 minutter tyrede bolden på overliggeren. En tidlig advarsel til den danske defensiv.

De ottefoldige europamestre satte sig tungt på boldbesiddelsen og sørgede for at afslutte, når de nærmede sig det danske mål. Samme Rauch ramte igen overliggere få minutter efter første træf på træværket. Det var mere held end forstand, at Danmark ikke var bagud efter et kvarter.

Inden opgøret fortalte flere af de danske spillere, at det ville blive afgjort på marginaler. Derfor ærgrer de sig nok over at lave så mange personlige fejl, som det var tilfældet i første halvleg. Den danske keeper Lene Christensen var efter 20 minutter tvunget ud i en superredning efter et klodset dansk boldtab midt på banen.

Hun kunne ikke gøre noget minuttet efter, hvor Signe Bruun og Stine Ballisager i samarbejde spillede tyske Lina Magull helt fri. Hun tordnede bolden op i det korte hjørne. Tyskland i front med 1-0.

Tyskerne havde flere gode forsøg inden føringsmålet, der blev sparket ind efter 20 minutters spil. (Foto: © Justin Tallis, Ritzau Scanpix)

Signe Bruun forsøgte at rette op på fejlen, da hun forsøgte sig med et langskud. Et godt forsøg, men ikke kvalitet nok til at udligne, og derfor gik Danmark til pause bagud med 1-0.

Da det tyske pres fortsatte efter sidebyttet, tog landstræner Lars Søndergaard affære. Tre indskiftninger og herunder Nadia Nadim, der erstattede Signe Bruun på toppen.

Bare minuttet efter blev den tyske føring fordoblet, da Lea Schuller headede et hjørnespark i mål. Kort efter ramte tyskerne stolpen på et nyt hjørnespark, og generelt lå der et tungt pres mod det danske mål.

De scorede både kampens tredje og fjerde mål i løbet af de sidste 10 minutter. Lena Lattwein stod for det første, Alexandra Popp det andet. I fem minutters overtid fik Kathrine Kühl lov til at gå tidligt i bad, da hun med sit andet gule kort sørgede for at hive en karantæne til sig.

På mange måder blev det en tysk fodboldlektion, som Danmark skal tage ved lære af. For nu er der pres på i de to resterende gruppekampe ved EM.

Det første er mod Finland på tirsdag klokken 18.