Danmarks succestræner: Ja, det er besværligt at træne kvinder

Nils Nielsens trænerliv kulminerer i disse dage ved EM. Gummi-mure på et fast skelet er kernen i hans træner-filosofi.

Han er kendt for sine jokes, sine utraditionelle optrædender og sit gode humør.

Nils Nielsen har i den grad sat sit præg på det danske kvindelandshold, siden han overtog i 2013. I fire år har han arbejdet med de talentfulde danske trup, et arbejde, der kulminerer i disse dage med en plads i EM-finalen på søndag mod Holland.

Den 45-årige landstræner, der blandt andet har trænet Danmarks U18-landshold for herrer, har dog haft sine besværligheder med ’sine’ kvinder, men det har kun styrket holdet, fortæller Nielsen i et interview med DR dagen derpå semifinalen.

- Nogle gange er det sgu lidt besværligt, siger Nils Nielsen om at træne kvinder.

- Men det handler om at fortælle dem, hvad jeg tænker. Det er ikke kun mine udtalelser, der er finurlige, nogle gange har jeg også anderledes tanker om tingene. Men hvis jeg fortæller dem det på forhånd, ved de, at dét, jeg siger og gør, er for holdets bedste, siger han.

- Jeg bruger meget energi på at tale med spillerne. Men det gjorde jeg også, da jeg trænede drenge. Det er, fordi jeg gerne vil have, at spillerne forstår tingene. De skal ikke lære min filosofi udenad, de skal forstå den sådan, at de kan agere i situationerne.

- De skal tænke situationer i forhold til at huske situationer. Det gælder både på og uden for banen. De skal være sig selv, og hvis ikke de er dét, har jeg udtaget de forkerte, fortæller landstræneren, der er uddannet cand.scient. i sports science.

Frihed med rammer

Det er netop den personlige og spillemæssige frihed, Nils Nielsen har givet spillerne, både på og uden for banen, der har styrket båndene i truppen og i sidste ende har udmøntet sig i succes på banen.

- Den frihed har tilladt spillerne at byde ind med det, de er allerbedst til. På banen skal der være rammer, men ikke mure. Ikke solide mure, men fleksible mure, gummi-mure, så en Nadim eller en Harder kan trække lidt i dem og rykke dem.

- For vi har brug for nogen, der tør at sprænge rammerne, det er dét, som giver succes. Men rammerne er også vigtige, for uden rammer der intet skelet, siger Nielsen, som har oplevet spillerne vokse under slutrunden i Holland.

- Under slutrunden har jeg mærket, at den selvtillid og glæde, der er på holdet, bare bliver større. Det har også noget med opmærksomheden og medierne at gøre, for vi har intet at skjule. Pigerne vil gerne vise, hvem de er, og det har de haft muligheden for nu.

- Og det har de håndteret rigtigt fint, hvilket har været et kæmpe plus.

Kan slå alle

Alt har ikke været lige nemt i de sidste mange år, når man er træner for et kvindelandshold, endda for et kvindelandshold fra et lille land.

Men i de fire år, Nielsen har arbejdet med holdet, er modgang vendt til medgang, og når holdet har spillet bedst, har det faktisk slået de bedste hold i verden.

- Jeg synes, det er fortjent, at vi har denne succes. Spillerne har gjort det godt. Det har været op ad bakke det meste af tiden med alle de ting, der har trukket os i den gale retning. Men de er supergode til at løse problemerne sammen, og de udfordringer, der har været, siger han og henviser blandt andet til de skader, holdet har været ramt af.

Nils Nielsen har været dansk landstræner for kvinerne siden 2013. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Jeg er bare glad for at arbejde sammen med denne gruppe. Vi har arbejdet sammen i fire år, og vi er begyndt at nærme os det, jeg godt kunne tænke mig skulle være vores udtryk, siger Nils Nielsen.

- Der er ikke noget, der er nemt for et lille land som Danmark. Vi kan godt udfordre de store, men vi kan ikke gøre det hver gang, og dét, der skal til for at klare sig godt i en slutrunde, er at gøre det hver gang, siger han.

- Når vi spiller godt, er der kun et eller to lande i verden, der kan spille bedre end os. Problemet er bare, at vi ikke gør det hver gang. Derfor har vi en forståelse om, at når vi rammer vores højeste niveau, så kan vi slå alle. Det er ikke noget, jeg har fundet på, det er noget, pigerne selv siger.

Du kan følge EM-finalen direkte på DR1 på søndag og i LIGA på P3.

Facebook
Twitter