Kritik af 'pinlige' EM-stadioner får arrangører til at forsvare sig

Kvindernes EM i fodbold kritiseres for at vælge for små stadioner, men de havde ikke andre muligheder, siger arrangører.

I de indledende gruppekampe skal Danmark spille på stadioner med plads til henholdsvis 17.000 og 30.000 mennesker. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Det var ikke just de positive gloser, der var fremme, da sløret for hvilke stadioner, de bedste europæiske kvindelandshold skal spille på til den kommende EM-slutrunde, blev løftet sidste år.

Respektløs og pinligt, lød det fra den islandske landsholdsspiller Sara Bjørk. Den norske landstræner, Martin Sjögren, kaldte stadionvalgene for overraskende, da han mener, at kvindelandsholdene fortjente at spille på de største og fineste stadioner.

Kritikken kom, fordi stadioner med kapaciteter helt ned til både 8.000 og 4.700 tilskuere var på EM-programmet. Til sammenligning er der på Superligaens mindste stadion, Lyngby Stadion, plads til 3.100 siddende tilskuere og 10.000 tilskuere i alt.

Men nu, mindre end tre uger inden den første EM-kamp, svarer det engelske fodboldforbund, FA, på kritikken.

FA står for at arrangere slutrunden, og forbundets administrende direktør, Mark Bullingham, fortæller til den engelske avis The Telegraph, at få stadioner ønskede at være værter.

- Vi skulle faktisk overtale et par klubber og byer til at stille op, så vi er meget tilfredse med, hvor vi nåede hen. Vi synes, vi har nogle geniale spillesteder, men hvis man tror, folk bare åbnede dørene for at afholde kampene, var det ikke tilfældet, siger Mark Bullingham.

Indtil videre er der solgt 450.000 billetter til slutrunden, som begynder den 6. juli.

Dermed har billetsalget allerede med længder overgået det forrige EM, som blev afholdt i Holland i 2016. Dengang så 240.000 tilskuere kampene ved slutrunden.

Derfor er Mark Bullingham da også tilfreds med, hvordan udviklingen af billetsalget til den kommende slutrunde er gået.

- Den absolutte sandhed er, at vi gennemførte en udbudsproces, og der var meget få, der meldte sig til at være vært for kvindernes EM. Samlet set er vi virkelig stolte af, at vi har solgt 450.000 billetter, hvilket er rekorden til en EM-slutrunde på kvindesiden, siger Mark Bullingham.

Fodbolden er løbet hurtigere end EM

En af forklaringer på at flere af EM-stadionerne opfattes som små, skal findes i den udvikling, fodbolden på kvindesiden har gennemgået de seneste år.

Flere gange har kampe mellem europæiske kvindehold trukket overskrifter for at sætte tilskuerrekord. Senest da FC Barcelona foran 91.648 tilskuere spillede sig i Champions League-finalen med en sejr over Wolfsburg.

Derfor kan det måske virke mærkeligt, at flere af EM-slutrundens gruppekampe skal spilles på Manchester City Academy Stadium, som har plads til 4.700 tilskuere. Men den danske landstræner, Lars Søndergaard, har tidligere pointeret, at udviklingen måske har taget EM-arrangørerne lidt på sengen.

- Det er en svær problemstilling, fordi EM blev planlagt for flere år siden. Og på daværende tidspunkt vil jeg mene, at Manchester City Acadamy Stadium ville have været et fint stadion. Men efter VM i 2019 virker det til at have en alt for lille kapacitet, lød det i april fra Lars Søndergaard.

Og den seneste tids positive udvikling i populariteten af fodbold på kvindesiden er da også en medvirkende faktor til, at de stadioner, man ser ved den kommende EM-slutrunde, ikke alle er tilsvarende i forhold til kapacitet.

Det fortæller Chris Bryant, som er turneringschef for EM-slutrunden.

- Jeg tror, vi har truffet de rigtige valg med alt, hvad vi havde til rådighed på det tidspunkt, siger Chris Bryant.

- Du er nødt til at se på, hvilke spillesteder, der var tilgængelige for os. Vi har de stadioner, vi har, og dem er vi glade for dem, og jeg synes, vi har den rigtige blanding. Vi ser ikke 'udsolgt' som et problem, siger Chris Bryant med henvisning til, at flere af slutrundens kampe allerede har meldt røde lamper.

EM i fodbold starter 6. juli, og Danmark spiller første kamp 8. juli mod Tyskland på Brentford Community Stadium. Her er der plads til 17.000 tilskuere.