OVERBLIK Landstræneren trak en kanin op af hatten, mens alles øjne var rettet mod Nadim

Torsdag udtog landstræner Lars Søndergaard truppen til kvindernes EM-slutrunde i juli.

De danske fodboldkvinder mangler to testkampe, inden den står på EM i England. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Laura Worsøe skulle høre sit navn, da landstræner Lars Søndergaard torsdag satte navne på sin trup til EM-slutrunden.

Den unge keeper rejser med bare én landskamp i rygsækken til EM i England om få uger.

De danske fodboldkvinder er havnet i noget af en dynamitpulje med Tyskland, Spanien og Finland. Derfor ved Lars Søndergaard også, at det gælder om at være lidt klogere og lidt dygtigere, når det gælder ved EM.

Måske også lidt heldigere.

- Vi har et rigtig, rigtig stærkt hold. Det er vigtigt, at vi rammer topniveau. Vi går helt sikkert ikke under radaren, for folk har respekt for os, siger Lars Søndergaard.

Torsdag blev den danske trup udtaget, og mange af spillerne var givet på forhånd, mener DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger.

- Reelt har der været tvivl om tre eller fire pladser, som jeg vurderer det, siger han.

Her kan du læse om Henrik Linigers syn på den danske trup, der i rødt og hvidt drager mod England.

De store vindere

20-årige Laura Worsøe spiller til dagligt for Odense Q. (Foto: Sports Press Photo © Tom Seiss/ SPP)

Den allerstørste overraskelse er ifølge DR Sportens fodboldkommentator at finde i målet, hvor unge Laura Worsøe er udtaget.

- Hun debuterede i søndags mod Østrig, hvor hun var med i landsholdslejren for første gang over hovedet, og hun har generelt gjort et godt indtryk. Den danske målmandstrio har kun 13 landskampe tilsammen, og det er en stor anerkendelse af Laura Worsøe.

Også i den anden ende af banen overraskede landstræner, Lars Søndergaard, med et navn ved torsdagens udtagelse.

- Offensivspilleren Sofie Bredgaard har også kun været med omkring landsholdet en enkelt gang, hvor hun blev skiftet ind. Hun har gjort det fantastisk godt i foråret for FC Rosengård, der er et af Sveriges bedste hold.

De store tabere

Caroline Moller fra Real Madrid er ikke den del af den danske EM-trup. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Ritzau Scanpix)

På målmandsposten er udtagelsen af unge Laura Worsøe sket på bekostning af rutinerede Kathrine Larsen, der for første gang blev udtaget til landsholdet i 2019.

- I perioder har Kathrine Larsen været fast andenmålmand for landsholdet, men hun bliver offer for, at hun har siddet længe på bænken i sin klub, Hammarby. Spilletid er blevet vægtet højt, men det er naturligvis en stor skuffelse for den mest rutinerede målmand omkring landsholdet.

Det helt store spørgsmål ved torsdagens udtagelse gik på Nadia Nadim. Den omdiskuterede angriber har masser af rutine og kan spille sin landskamp nummer 100, hvis hun skal i aktion.

Det betyder til gengæld, at landstræneren har set bort fra andre offensive kræfter.

- Det kommer til at gøre ondt på spillere, der har været meget med inde omkring landsholdet. Landstræneren har fravalgt Caroline Møller fra Real Madrid, og han har set bort fra Olivia Holdt fra Fortuna Hjørring. De har begge spillet og scoret for landsholdet i år, men de bliver ofre for, at der er mange offensive spillere at vælge imellem.

Ét kort fra den stærkeste hånd

I november blev Evertons Nicoline Sørensen korsbåndsskadet. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Alt i alt vurderer DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger, at den danske trup er enormt tæt på at være så stærk, som den kan blive.

- Den eneste spiller, der for alvor er savnet i truppen, er kantspilleren Nicoline Sørensen fra engelske Everton, der er langtidsskadet. Hun ville have været et sikkert kort. Ellers er det lykkedes at få spillere skadesfri og klar.

Derfor er de danske fodboldkvinder også klar til at tage kampen op med stærk modstand i slutrundens sværeste pulje.

- Det er et ganske stærkt hold, og det eneste, der taler imod dansk succes, er gruppen. Danmark skal overpræstere for at gå videre, og det er selvfølgelig en mulighed, men det kræver virkelig stærke præstationer. Den danske trup havde formentlig spillet sig videre fra alle de andre puljer. Lykkes det, er den danske trup stærk nok til at gå langt.

Fri for skader, men udenfor topform

Pernille Harder (t.v.) har ikke spillet fuld tid siden marts. (Foto: Matthew Childs © Ritzau Scanpix)

I løbet af de næste uger venter to træningskampe mod henholdsvis Brasilien og Norge. De skal blandt andet bruges til at få de danske profiler tilbage i topform.

- Simone Boye har siddet på bænken i Arsenal hele foråret og har kun spillet landskampe siden februar. Rikke Sevecke fra Everton har været skadet og skulle have spillet sin første kamp i Østrig i weekenden, men blev syg og kom ikke i kamp. Det har også haltet med spilletid for Signe Bruun.

- Der er stadig nøglespillere, hvis kampform er et åbent spørgsmål. Der skal landsholdet sørge for at udnytte træningstiden bedst muligt og samtidig få dem på banen i testkampene.

- Den gode nyhed er, at Pernille Harder så ud til at være tilbage til sit gamle jeg. Det har været afgørende for det danske landshold, for hun bliver nøglespilleren.

Danmarks første kamp ved EM er mod Tyskland den 8. juli. Inden da byder landsholdet Brasilien og Norge op til dans i de sidste to testkampe. Både de og slutrunden kan ses på DRs kanaler.