Pernille Harder puster liv i det danske EM-håb - landsholdet slår Finland

Det danske fodboldlandshold for kvinder slår Finland med 1-0 ved EM i fodbold.

Danmark fik sig en 'røvfuld' i den første EM-kamp mod Tyskland.

Et sviende nederlag, og ondt gjorde det også på de danske spillere.

Genrejsning og at få pustet nyt liv i EM-eventyret handlede tirsdagens opgør mod Finland derfor om.

Jovist, en dygtig, men også overkommelig modstander, skulle man mene, og de helt tunge skyts var derfor også at finde fra start i den danske offensiv. Ud fra danskernes første startopstilling mod tyskerne gik en venstreback i form af Sofie Svava og ind kom esset Nadia Nadim. Der skulle blæses til angreb.

Og det var da også til at se fra kampens start.

Blæsende kom danskerne godt nok ikke ud, men kontrollen havde de fra begyndelsen, og der skulle da heller ikke gå lang tid, før den første store chance faldt til de rødhvide spillere.

Efter knap ti minutters spil blev et fladt indlæg sendt ind i fødderne på Nadia Nadim, der afsluttede resolut men uden den store fart. Og scoringsmuligheden blev derfor også ved et 'lige ved og næsten' for Danmark.

Nadia Nadim var tæt på at få målnettet til at blafre i kampens indledende fase. (Foto: © Peter Cziborra, Ritzau Scanpix)

I hvert fald for en stund.

For selvom finnerne lurede på kontraerne, fortsatte Lars Søndergaards spillere - langsomt, men ikke desto mindre elegant - deres forsøg på at få tre point på EM-kontoen.

Og efter omtrent 30 minutters spil var de da også tæt på igen, da danskerne med både hæl og tå viste fodboldkundskaber af højeste hylde spillede sig til en stor chance, som Kathrine Veje endte med at trykke af på. Men igen manglede afslutningen lige det sidste, og på måltavlen var der fortsat status quo.

Spænding, dramatik og - vigtigst af alt - mål var der ikke meget af i de resterende 15 minutter af første halvleg - og spillerne kunne derfor gå til pause velvidende, at mens uret tikkede, minskedes deres chancer for at gå videre gra gruppen.

Mon de sludrede lidt om det i omklædningsrummet? Det kunne man nemt forestille sig.

For langt ud på banen nåede de rødhvid-klædte spillere ikke, før Pernille Harder kaldte til klynge og gav et par afsluttende instrukser. Sikkert noget a la 'nu gælder det altså!'.

Og det var da også til at se på det danske hold.

Ja, finnerne havde vel knap haft bolden ved fødderne et par gange i anden halvleg, før de måtte plante dem solidt i deres eget målfelt. Pernille Harder og kompagni blæste til angreb på ny, og nærmest alt spil foregik i begyndelsen af anden halveleg på finnernes halvdel.

Men stod i mod gjorde de.

For selvom de dominerende danskere var mest i besiddelse af bolden, kneb det med for alvor at skabe de helt store målchancer. Ja, hver gang danskerne kom tæt på modstanderes målvogter, blev bolden spillet til siden i et forsøg på lige at gøre chancen liiidt større.

Lige indtil kampens 67. minut.

Danmarks anfører, Pernille Harder, tog sagen i egen hånd, driblede en halv banehalvdel og sendte Karen Holmgaard i dybden. Helt alene med målvogteren - men afslutningen manglede igen det sidste.

Men få minutter senere var hun der igen. Pernille Harder, altså.

En afslutning fra Karen Holmgaard ramte først overliggeren, men endte bagefter lige i panden på Pernille Harder, der med lethed kunne få nettet til at blafre og forløsningen til at bryde ud.

1-0. Forløsning.

Pernille Harders scoring var forløsende for de danske spillere. (Foto: © BERNADETT SZABO, Ritzau Scanpix)

Og det pustede i dén grad ny energi i de danske stænger.

For fulde dampe fortsatte de på midten af banen, mens kontrollen også var bevaret i den anden ende.

Nu skulle de tre point i bogen.

Et par chancer i danskernes målfelt blev dog det til hen mod kampens slutning, men selvom aftenens modstandere hen forsøgte, kunne de ikke for alvor svare igen på den danske scoring. Og så alligevel. Lidt for tæt på kom de nemlig i kampens overtid, da en finne trykkedde af med en kanonkugle af et skud fra kanten af feltet.

Men Lene Christensen i det danske mål var årvågen, og med en ferberredning holdt hun stillingen på 1-0.

Og efter 90 minutter og lidt til lød så det forløsende fløjt, der endegyldigt gav Danmark den første sejr ved årets EM-slutrunde.

Armene i vejret - håbet lever.

Danmarks næste kamp ved EM i fodbold er på lørdag. Her venter Spanien, og den kamp kan følges på dr.dk, i Liga på P4 og hos TV2.