'Det er ikke den respekt, vi fortjener': Islandsk profil utilfreds med EM-forhold

Island skal spille på et stadion, der kan rumme blot 4.700 tilskuere, og det skuffer islandske Sara Björk Gunnarsdóttir.

Sara Bjork Gunnarsdóttir har været kollega med Pernille Harder, da de begge spillede i VfL Wolfsburg (Foto: Clive Brunskill © AFP or licensors)

Pinligt. Chokerende. Respektløst.

Det er bare nogle af de ord, den islandske landsholdsprofil og Lyon-spiller Sara Björk Gunnarsdóttir tog i munden i Their Pitch-podcasten.

Her blev hun spurgt til, hvad hun tror, sommerens EM-slutrunde kommer til at betyde for kvindefodbolden generelt, og så faldt snakken på det stadion, som Island blandt andet skal spille deres gruppekampe på.

Her er kapaciteteten på blot 4.700 siddepladser.

- Det er chokerende. Der er så mange stadions i England, og så skal vi spille på et træningsanlæg fra Manchester City, sagde den islandske landsholdsspiller.

Sara Björk har spillet på det islandske landshold siden 2007. Hun er den første islænding, der har vundet UEFA Women's Champions League, som hun vandt med hendes nuværende franske klub, Lyon.

- Det er pinligt. Det er ikke den respekt, vi fortjener. Kvindefodbold fylder stadions i dag. Der var 95.000 tilskuere på Camp Nou mellem Barcelona og Real Madrid. De (EM-arrangørerne, red.) er ikke forberedt på, at vi ville sælge mere end 4.000 billetter, sagde hun i podcasten.

Den danske landstræner, Lars Søndergaard, forstår godt hvorfor Sara Björk er utilfreds med situationen.

- Isoleret set virker det useriøst, så jeg kan sagtens forstå Sara Björks frustrationer, da det er dem (Island red.) det rammer, siger landstræneren.

- Men det er en svær problemstilling, fordi EM blev planlagt for flere år siden. Og på daværende tidspunkt, vil jeg mene at Manchester City Acadamy Stadium ville have været et fint stadion. Men efter VM i 2019 virker det til at have en alt for lille kapacitet, siger Lars Søndergaard.

Danmarks kampe spilles blandt andet på Premier League-klubben Brentfords hjemmebane, der har kapacitet til 17.000 tilskuere.

- Jeg tror simpelthen udviklingen i kvindefodbolden er kommet bag på arrangørerne, hvilket også er lidt mærkeligt. Det burde de måske have forudset, siger Lars Søndergaard.

I en mail til DR Sporten uddyber UEFA, at stadionet til daglig også er hjemmebane for Manchester Citys kvindehold, og de tilføjer, at det tidligere er blevet brugt til UEFA Women's Champions League-kampe 'og vil skabe en fantastisk atmosfære, der er et kvinde-EM værdig'.

På størrelse med Helsingør Stadion

Det er ikke kun i Spanien, at kvindefodbold sælger billetter.

De 90.000 billetter til den kommende EM-finale på Wembley blev udsolgt på blot 43 minutter. I alt er seks kampe udsolgt med 76 dage til turneringsstart, hvor EM bliver skudt igang med åbningskampen mellem England og Østrig på Old Trafford, hvor de 75.000 billetter også er revet væk.

Alligevel skal Italien, Island og Belgien spille deres gruppekampe på et træningsanlæg, der rummer 4.700 siddepladser, næsten ti gange så småt som det danske nationalstadion, Parken, eller samme størrelse som Helsingør Stadion eller Fredericias stadion.

- Det er respektløst over for kvindefodbold, fordi det er så meget større, end folk tror. Man tror, at kvindefoldbold har taget to skridt frem, men det er bare et skridt tilbage, når sådan noget her kommer frem.

- Jeg ved ikke, hvad der sker oppe i hovedet på dem. Eller om de overhovedet følger med i kvindefodbold, siger Sara Björk.

Sara Björk vandt UEFA Women's Champions League i 2020 med hendes nuværende hold Olympique Lyon. (Foto: Gabriel bouys © Ritzau Scanpix)

Den islandske profil tilføjer, at hun mener, UEFA bør genoverveje, hvorvidt kampen skal rykkes til et større stadion.

Det spørgsmål vil UEFA svare på, men skriver i en mail til DR Sporten, at de udvalgte byer og stadions blev valgt ud fra værtskravene, som blandt andet var, at byerne skulle kunne tilbyde de bedste stadions.

- Vi mener, at med to af de største fodboldstadioner i England (Old Trafford og Wembley), fire spillesteder med en kapacitet på 30.000 eller mere, to spillesteder over 10.000 og to stadioner under 10.000, at den rigtige blanding af stadioner er blevet valgt til at give turneringen en platform til at opfylde sit potentiale, skriver UEFA i mailen.

Selvom Island og resten af Gruppe D skal spille på det mindste stadion under EM, er den generelle kapacitet ved EM for kvinder blevet større sammenlignet med det forestående EM i Holland i 2017.

Her spillede Danmark finalen på det hollandske stadion, De Grolsch Veste, der kan rumme 30.000. Til sammenligning spilles finalen i år på Wembley, der kan rumme tre gange så mange tilskuere.

Slutrunden sparkes igang den 6. juli, og i alt er der 700.000 tilgængelige billetter fordelt på 31 kampe.