VIDEO EM-kvinder debuterer som klistermærker: Viser vi er på vej frem

De danske EM-kvinder kan for første gang samle på klistermærker af dem selv. Et skridt frem for kvindefodbold, mener de.

I årtier har EM- og VM-slutrunder været lig med en klistret passion for fodboldgale samlere.

Som en tilbagevendende begivenhed er der blevet udgivet store klistermærke-album, som ikke var fuldendt før samtlige trupper var samlet i form af et klistermærke per spiller.

En hobby, der har affødt utallige handler i skolegårde verden over, når der blev byttet klistermærker på kryds og tværs i jagten på et komplet album.

Millioner af Panini-klistermærker har i årenes løb skiftet hænder i skolegårde verden over. (Foto: SRDJAN ZIVULOVIC © Scanpix)

Indtil kvindernes VM-slutrunde i 2015 var det dog forbeholdt de mandlige spillere at pryde klistermærkerne, men det er der nu rådet bod på, og ved denne sommers slutrunde i Holland debuterer de danske spillere så i flad form og med klister på bagsiden.

- Det viser bare lidt om, at vi er på vej frem med kvindefodbolden, og at der er nogen der gider investere i os, og at der er nogle fans, der er interesserede i de her ting. Jeg synes, at det er så fedt, siger målmand Stina Lykke, der selv har en fortid som samler af fodboldklistermærker:

- Ved EM i ’92 samlede jeg og satte klistermærkerne så fint ind, og fik samlet dem alle sammen, husker den danske landsholdsspiller, der skammeligt nok må indrømme, at hun på de 25 år, der er gået har mistet det fuldendte værk.

Lars Elstrup anno 1992, som Stina Lykke med sine små pigefingre har klistret i sit album. Nu håber hun og holdkammeraterne at gå i Elstrups fodspor og vinde EM-guld. (Foto: Panini © Panini)

Har stadig håndelaget

Selvom det er lang tid siden, hun sidst prøvede at udfylde et af de små felter med et klistermærke, viser hun dog, at hun stadig er i besiddelse af håndelaget, da hun indvier DR Sportens album med en sikker påklistring af sig selv.

- Du kan godt se, at det er en rutineret klistermærkesamler, siger hun ovenud tilfreds med egen indsats.

Dermed mangler vært EM-vært Tina Müller kun 333 klistermærker, før hun kan sove trygt i vished om, at alle felter er fyldt.

Også holdkammerat Janni Arnth sætter pris på udviklingen, og at hun nu kan se sig selv i et klistermærkealbum.

- Det er supersjovt, og jeg kan da selv huske, at jeg havde det for mange år siden, så jeg synes bare, at det er fedt, at vores fans og børn kan samle på os og fylde os ud i sådan en mappe, siger den danske forsvarsgeneral.

Firmaet Panini udgav for første gang klistermærker i forbindelse med en kvindeslutrunde ved VM i 2011 i Tyskland, hvor det skete i et begrænset oplag på 4,5 millioner pakker, der blev solgt på 14 dage. Der vil også blive frigivet en digital samling, skriverguardian.com.

Ved VM i Canada forsøgte de sig første gang med en større kampagne, hvilket også blev en succes, og denne gang er der udgivet et album på 40 sider med samtlige hold og fakta og biografier om spillerne.

Facebook
Twitter