EM: Rollerne er skiftet i Frankrig-Spanien

Frankrig plejer at slå Spanien, når det gælder. Men styrkeforholdet har ændret sig de senere år.

Den franske landstræner Laurent Blanc og hans spanske kollega Vicente Del Bosque. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Det lugter af storhed, dramatik og teknisk fodbold. Og indtil nu har det også lugtet af fransk sejr.

Frankrig mod Spanien er blevet lidt af en moderne klassiker, og når de to lande spiller EM-kvartfinale mod hinanden i aften, er det syvende gang, franskmænd og spaniere mødes i en betydende kamp siden 1984.

Men denne gang er det ikke helt, som det plejer.

Det er nemlig første gang, at Frankrig går ind til en vigtig kamp mod rivalen som den undertippede opkomling.

Fra det første møde - EM-finalen i 1984 - til det seneste opgør ved VM i 2006, har det været franskmændene, der var favoritterne. Fraregnet en uafgjort puljekamp ved EM i 1996, har "Les Bleus" vundet hver eneste gang.

I de år var det Frankrig, der spillede moderne fodbold. Og det var Frankrig, der vandt pokalerne. Spanien var betragtet som de momentvis underholdende, men evigt ineffektive teknikere uden gennemslagskraft i landsholdsfodbold.

Men seks år er lang tid i fodbold. Efter Frankrigs tabte VM-finale i Tyskland gik det helt skævt for det franske landshold, der druknede i ævl og ballade, mens Spanien fuldstændig overtog scenen og vandt både EM i 2008 og VM for to år siden.

Alene antallet af små teknikere i dette års franske EM-trup viser, at rollerne er byttet om. Nu er det Frankrig, der forsøger at være som Spanien.

Landstræner Laurent Blanc har tidligere kritiseret den franske talentskole for at fokusere for meget på fysisk stærke, atletiske spillere. Han vil hellere have spillere formet efter den spanske model. Spillere, der kan spille hurtigt og holde på bolden.

- På det område er Spanien meget, meget stærke. Det er en type fodbold, som jeg kan lide. Det er ikke bare sjovt at se på, det er også effektivt, siger Laurent Blanc ifølge AFP.

I folk som Franck Ribery, Samir Nasri, Hatem Ben Arfa og Jeremy Menez har Blanc udtaget spillere, der på det tekniske område ikke har noget at skamme sig over, og som kan drille spanierne ved at holde bolden på franske fødder.

Men den styrke kan også blive en svaghed, mener landstræneren, der frygter, at hans boldglade spillere kan få svært ved at holde ud at løbe rundt i spanske kombinationer.

- Problemet er, at spillerne skal være mentalt parate til at løbe en hel masse og lukke så mange huller som muligt, og alligevel finder spanierne altid rum at spille i, siger Laurent Blanc.

Men muligvis kan han finde håb i, at Frankrig aldrig har tabt en vigtig kamp til Spanien. Spanierne lægger da heller ikke skjul på, at de hellere ville have mødt England i kvartfinalen.

- Frankrig er et stort hold, og de har meget talent. I mine øjne er de stærkere end England, siger angrebsreserven Álvaro Negredo til Europa Press.

Samme toner lyder fra landstræner Vicente del Bosque, der er klar over, at franskmændene ikke frygter verdensmestrene.

- Frankrig var den sværeste modstander og det stærkeste hold i gruppe D, siger han til radiostationen Onda Cero.

- Jeg tror, de vil spille ligesom os. De har ingen komplekser over for Spanien, siger Vicente del Bosque.

Kampen fløjtes i gang klokken 20.45.

/ritzau/