Adam Price: Sommeren '21 blev den 'perfekte' fortælling om at rejse sig igen i fællesskab

Manuskriptforfatter og forfatter hjælper os med med at forstå fortællingen om Danmarks EM-exit.

Danske fans ser EM-semifinalen mellem Danmark og England. Danmark blev slået ud, men fortællingen er smuk, mener to historiefortællere. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Danmarks EM-eventyr er slut, men hvad er det for en fortælling, vi sidder tilbage med?

Vi har spurgt to, der er har forstand på at fortælle historier.

Adam Price, manuskriptforfatter til Borgen og utallige andre tv-serier, er ikke i tvivl: Det er en stor fortælling.

En ægte underdog-historie, som vi kender den fra amerikanske sportsfilm, men også en historie, som ikke kunne være mere dansk i sin pointe.

- Det starter jo med en påmindelse om døden og skrøbeligheden ved det hele og ender med at være en fejring af livet og sammenholdet, og det er jo den perfekte formel for en fortælling, siger han.

'Danmark hænger sammen'

Han tror, at danskerne vil tænke tilbage på en EM-sommer, hvor vi igen fandt fællesskabet efter coronaisolation og afstandskrav.

- Selvom det ikke blev Sommeren '92, så blev Sommeren '21, der hvor vi blev samlet igen som nation. Vi fik en livsbekræftende følelse af fællesskab, efter at vi har siddet inde i vores egne stuer, ædt alt for meget, og tænkt over, om vi nogensinde ville komme ud igen, siger Adam Price.

- Jeg synes, at det kommer som en meget smuk fortælling om, at Danmark hænger sammen. At der er en sammenhæng i vores samfund, som vi er blevet mindet om igen, siger han.

Adam Price står som manuskriptforfatter bag en række succesfulde tv-serier. Blandt andet Nikolaj og Julie, Herrens Veje og Borgen. Han mener, at Danmarks EM-eventyr er en historie om sammenhold og håb. (arkivfoto). (Foto: Sofie Mathiassen © Berlingske)

Forfatter: Det var været en inspiration

Christian Eriksens kollaps på banen, hvor hele verden holdt vejret, og holdet slog ring om deres kammerat, har været med til at løfte historien til et andet plan, mener Kaspar Colling Nielsen, der filosof og forfatter til blandt andet Mount København og Det Europæiske Forår.

- Hele den her fortælling med Christian Eriksen og måden, holdet rejste sig på. Jeg synes, at det har været så smukt at se, siger han.

For i det øjeblik blev fodbolden og slutrunden "et meningsløst ritual", siger Kaspar Colling Nielsen, men holdet skabte en mening ved at kæmpe videre.

- Det har været en inspiration, siger han.

- For selvom der sker alt muligt lort i ens liv, så skal man prøve at rejse sig alligevel og leve videre. Og det tror jeg er noget af det, der har ræsonneret allerstærkest hos folk, siger han.

De bløde drenge blev stærkere sammen

Både Colling og Price bider mærke i at spillernes måde at udtrykke deres følelser på har været en øjenåbner.

- Vi har oplevet vores hold vise følelser på en helt anden måde, end man måske har være vant til tidligere, siger Adam Price.

- Jeg har på fornemmelsen, at de uforvarende er kommet til at forløse en tendens, som har ligget og ulmet lidt i tiden, siger Kaspar Colling Nielsen.

- Det har været nye måder at være sportsfolk på, hvor man ikke bare skal være sådan nogle kyniske professionelle. Det var nogle bløde drenge. Men de var tvunget til at være bløde, og det har forbedret deres præstationer, fordi det har forbedret deres sammenhold, siger han og tilføjer:

- Det tror jeg har været en øjenåbner for dem og for os alle. Måske skal man til at være sportsfolk på en anden måde, hvor det er okay at tale om din tvivl, din frygt, angst, glæde og kærlighed.

Og netop et hold bygget på sammenhold - i modsætning til et hold stjerner, er en ærkedansk fortælling, siger Adam Price.

- Det her er ikke et hold, der bare består af enkelte profiler, som hele spillet er bygget op omkring, siger han.

- Hele vores demokratifortælling hviler også på et fællesskab. En forståelse af, at vi alle sammen har en plads at udfylde, og det har de vist på fornemmeste vis, siger han.

I går aftes var Kaspar Colling Nielsen ærgerlig over Danmarks nederlag, men i dag synes han, at det er en inspirerende historie. Han har har blandt andet skrevet bøgerne Mount København, Den Danske Borgerkrig 2018-24 og Det Europæiske Forår. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

Usandsynlig kvalifikation

Skulle Sommeren '21 være en film eller en tv-serie, ville øjeblikket med Christian Eriksen være en afgørende scene. Undergangsøjeblikket, hvor det ser allermest sort ud.

Men Adam Price hæfter sig også ved den måde, som Danmark gik videre i turneringen.

- Den måde, de overhovedet kom videre fra det første gruppespil, var så usandsynligt, som man overhovedet kan forestille sig, siger Adam Price.

- Jeg må nok sige, at hvis man forsøgte at skrive det her, som det i virkeligheden skete, så tror jeg nok, at man var blevet bedt om at lave en omskrivning. For det er næsten for usandsynligt, siger han.

En trist slutning?

Men er det så en sørgelig slutning, nu hvor de undertippede, bløde drenge tabte til sidst?

- Nej, det synes jeg ikke, siger Adam Price.

- Den slutter med et nederlag, fordi vi ikke blev europamestre, men hør nu, vi er blandt de fire bedste hold i Europa. Vi har nærmest fået en hel verdens respekt og opmærksomhed på det her.

- Jeg tror, at alle vil gå med et smil på læben, når vi tænker tilbage på sommeren efter corona, hvor vi blev samlet igen, siger Adam Price.

Heller ikke Kaspar Colling Nielsen ser det som en trist slutning:

- Jeg synes, at det fantastisk, at man kan skabe en sådan fortælling. At man ud af lortet kan skabe noget, som er smukt. Det er en inspirerende fortælling, som er større end fodbolden.

Facebook
Twitter