Torsdag er det danske fodboldlandshold rejst mod Baku i Aserbajdsjan for at spille EM-kvartfinalen mod Tjekkiet lørdag aften.
Et sted, der bliver kritiseret for at behandle blandt andre oppositionspolitikere med hårde metoder og tortur, skriver Human Rights Watch.
Spørgsmålene omkring den politiske situation i landet har derfor også været bragt op på landsholdets pressemøder før afrejsen.
Væk fra pressemøderne har spørgsmålene samtidig rejst en diskussion om, hvorvidt der bør laves en national idrætspolitisk strategi, der tager stilling til, hvordan danske sportsudøvere skal forholde sig, når de skal deltage i begivenheder, som afholdes i kontroversielle stater.
Noget, som kulturministeren afviste over for DR Sporten torsdag morgen med begrundelsen om, at det ikke var en god idé, hvis politikere på vegne af idrætsforbund skulle tage stilling til konkrete sportsbegivenheder.
Det har nu fået SF til at kalde ministeren i samråd, siger partiets kulturordfører, Charlotte Broman Mølbæk.
- I lang tid har vi bedt landsholdene og udøverne stå i første række og bedt dem tage nogle personlige valg om, hvorvidt de vil deltage eller ej. Samtidig har politikerne holdt sig udenfor. Men det her er udenrigspolitik. Når der bruges store sportsbegivenheder til at legitimere uhyrlige regimer, så har vi et udenrigspolitisk problem.
- Derfor er det en rigtig god idé at lave en national idrætspolitisk strategi, siger hun.
Med en national idrætspolitisk strategi skal der trækkes nogle streger i sandet, så forbund og udøvere ikke er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig i konkrete sager, mener SF.
Også landstræner Kasper Hjulmand efterlyser en 'strategisk samlet plan fra DBU, DIF og dansk idrætspolitik'.
Han var i går tilbageholden over for at svare på DR Sportens spørgsmål om den politiske situationen i Aserbajdsjan forud for Danmarks kommende EM-kvartfinale. Han ville have lov til at fokusere på fodboldkampen, sagde han.
Og netop derfor ønsker han en fælles national linje, som det danske landshold, DBU og andre idrætsforbund kan læne sig op ad.
Hør i videoen Kasper Hjulmand fortælle om problematikken ved at spille kampe i Baku.
Samme holdning findes hos Enhedslisten, siger kulturordfører Søren Søndergaard.
- Det er noget, vi bør arbejde for. Det er fuldstændig urimeligt, at sportsudøvere skal tage stilling til et dybt politisk spørgsmål om deres deltagelse. Vil de lave en markering, er det deres egen afgørelse. Skal der laves en boykot, eller det der ligner, så skal politikerne bestemme det. Det skal ikke overlades til tilfældige sportsfolk.
Samtidig understreger han, at han ikke har den store frygt for, at den nationale idrætspolitik vil ændre kurs, når skiftende regeringer har magten.
- I politik er der altid risiko for, at der kan komme et tilbageslag, eller at der kommer nogle til magten, som ikke ser de store problemer i korruption og undertrykkelse. Men jeg tror alligevel, at holdningen er så udbredt i både befolkningen og de politiske partier, at en national idrætspolitik kan fastholdes, siger han.
Også Venstre vil gerne drøfte spørgsmålet om en national idrætspolitik, siger Jan E. Jørgensen, der er kulturordfører for partiet.
- Det vil jeg meget gerne indgå i. Men jeg er ikke så optimistisk i forhold til, om vi kan nå til enighed om en politik på det her område.
DBU vil ikke have politikerne til at tage stilling
I Politiken onsdag lød det også fra Dansk Boldspil Union, at det kunne være en god idé med en national idrætspolitik.
Her lød det blandt andet fra unionens direktør, Jakob Jensen.
- Jeg ser det som en god idé, hvis det for eksempel er muligt at få Folketinget til at stå sammen om en mere langsigtet strategi, så vi alle ikke bare hopper fra tue til tue og skyder på hinanden, men kan stå sammen om, hvem vi er, og hvad vi gerne ser sker.
Men i dag siger Jakob Jensen til DR Sporten, at han føler sig misforstået.
- Det har aldrig været mit ønske, at det danske folketing skal tage stilling til det her spørgsmål. Vi skal nok tage ansvaret på os i de forskellige idrætsorganisationer. Jeg siger bare, at det vil være smart, hvis vi kan trække på udenrigsministeriets eksperter eller andre personer i regeringsapparater, fordi de i forvejen har noget viden og ekspertise på området.
- Jeg er helt enig med Joy Mogensen i, at det ikke er Folketinget eller Joy Mogensen som kulturminister, der skal tage stilling.
Samme holdning har Nye Borgerliges kulturordfører, Lars Boje Mathiesen.
- Vi politikere skal blande os langt udenom.
- Det ender med at blive identitetspolitik, hvor idrætsudøveres liv bliver brugt i et professionelt magtspil. Det skaber splittelse i stedet for sammenhængskraft, siger han.
'Et udmærket sted at starte debatten'
Jens Sejer Andersen er international chef for Play the Game, der er et initiativ under Idrættens Analyseinstitut, som arbejder for højere etiske standarder i sportens verden.
Og det er fra Play The Game at Kasper Hjulmand har taget ideen til sig om en national idrætspolitisk strategi, har landstræneren fortalt.
Men Jens Sejer Andersen understreger dog over for DR Sporten, at han er enig med kulturministeren i, at det ikke er politikernes opgave at diktere, hvordan den foreningsbaserede idræt skal opføre sig.
- Vi har allerede et forbilledligt samarbejde på flere komplicerede områder. Eksempelvis inden for arbejdet med antidoping, de helt grundlæggende rammer for idrættens udvikling, som staten jo i dén grad er inde over, og arbejdet med at tiltrække store, internationale events, siger Jens Sejer Andersen.
- Derfor bør det også være muligt at finde en fælles strategi for, hvordan vi skal forholde os til menneskerettigheder og korruption.
Han roser i samme åndedrag kulturministeren for i går at have taget initiativ til at invitere sine nordiske ministerkolleger til et virtuelt møde med sine nordiske ministerkolleger.
Formålet var på mødet at diskutere overvejelser omkring den kommende VM-slutrunde i Qatar og generelle overvejelser om gennemsigtighed og demokratiske processer i de store internationale idrætsforbund som eksempelvis Uefa, Fifa og Den Internationale Olympiske Komité, IOC.
- Det er klart, når der er så lukket en ledelseskultur i de store forbund, som det er tilfældet, så er der også større risiko for, at de lader sig lokke af gyldne løfter fra autoritære stater og ser bort fra menneskerettigheder. Hvilket eksempelvis resulterer i, at man placerer et antal EM-kampe i Baku, siger Jens Sejer Andersen.
- Så det her er et udmærket sted at starte debatten, men den skal videre i EU, Europarådet og andre steder, hvor idræt og menneskerettigheder er på dagsordenen.
Han tilføjer, at Play the Game allerede tilbage i 2015 lancerede ideen om en fælles strategi, og derfor er det glædeligt for ham at se, hvordan der nu pludselig er voksende interesse.
- Vi vil meget gerne være med til - når støvet fra sommerens store begivenheder har lagt sig - at anmode kulturministeren om et møde, hvor vi kan komme nærmere ind på tankerne bag alt det her, siger Jens Sejer Andersen til DR Sporten.
Danmark spiller EM-kvartfinale i Baku mod Tjekkiet lørdag klokken 18. Du kan se opgøret direkte på DR1 og DRTV, mens kampen også kan høres i radioprogrammet LIGA på P3.