Danske fans ramt af skældsord og spytklatter ved EM-semifinale: 'Jeg skal aldrig til en engelsk fodboldkamp igen'

Både børn og voksne i gruppen af danske fans oplevede at blive chikaneret til semifinalekampen.

Danske tilskuere under semifinalen mellem England og Danmark på Wembley i går. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

De fleste danskere, der så gårsdagens EM-semifinale, er nok en smule skuffede over, at vi ikke gik videre til finalen.

Men for nogle af de danske fans, der oplevede kampen på Wembley, var det ikke kun nederlaget, der lagde en dæmper på humøret.

I opslag, som DR Nyheder har set, i Facebook-grupper for danskere i Storbritannien, fortæller flere, hvordan engelske fans råbte skældsord efter dem eller deres børn, mens andre blev spyttet på, slået eller fik kastet flasker på sig.

Alessandra Helstrup Nørreriis, der har boet i Manchester i seks år, var på Wembley for at se kampen i går.

Hun læser en kandidat i fysioterapi og arbejder med ungdomsspillere i professionel fodbold, så fodboldens verden er ikke ny for hende. Alligevel var hun chokeret over oplevelsen i går.

- Jeg har været til rigtig mange fodboldkampe, og jeg har det helt fint med, at grupper synger slagsange. Det gør de rigtig meget i England, og det er ikke nødvendigvis stuerene eller pæne tekster. Men jeg har aldrig oplevet, at der er blevet gået efter mig som individ, som de gjorde i går, siger hun til DR Nyheder.

Hun lagde mærke til en del engelske fans med både engelske fodboldtrøjer og flag i den danske sektion, hvor hun blandt andet så én af dem forsøge at starte en slåskamp.

På vejen fra taxaen til stadion råbte seks-syv mandlige engelske fans af hende.

- De blev ved med at råbe "fuck off to where you came from" og så nogle ord, der måske ikke var helt stuerene.

- Min nordirsk-engelske kæreste havde håbet, at England vandt. Men den behandling, som jeg fik af de engelske fans, har fået ham til at håbe, at Italien vinder med en stor margin. Han er simpelthen fuldstændig frastødt, siger Alessandra Helstrup Nørreriis.

Ronnie Hansen, der er kommerciel direktør i Dansk Boldspil-Union (DBU), lagde mærke til de engelske trøjer og flag i det danske afsnit, men understreger, at det var Uefa og Wembleys ansvar at holde styr på det.

Han fortæller også, at han er ked af de danske tilskueres oplevelser til kampen.

- Der er en meget anderledes fankultur, og stemningen på Wembley i går var meget intens. Jeg har været til utrolig mange fodboldkampe, men det her var noget af det mest intense, jeg har oplevet, siger han.

Børn blev spyttet på

Sigrun Matthiesen Campbell, der bor i London, var inde og se semifinalekampen med sin engelske mand og tre børn på 14, 11 og 9 år.

- Mine døtre på 14 og 11 år turde ikke tage deres overtrøjer af og vise deres danske fodboldtrøjer og hatte, fordi de var skræmt af de engelske fans. Vi blev spyttet på, da vi gik ind på stadion, og folk råbte skældsord, fortæller hun til DR.

Hendes døtre endte slet ikke med at tage overtrøjerne af, men hendes søn på ni år beholdt både landsholdstrøje og hat på og blev råbt af efter kampen.

Sigrun Matthiesen Campbell og hendes søn Viggo Matthiesen Campbell til kampen på Wembley i går. (Foto: © (privat billede))

Og selvom andre engelske fans trådte til og forsøgte at afværge situationen, er Sigrun Matthiesen Campbell skuffet og har sammen med sin mand sendt sin historie til DBU.

- Jeg håber, at det her bliver anmeldt, fordi de engelske fans slipper afsted med alt for meget. De fleste danskere var glade for at komme med i sidste øjeblik, og mange var familier.

Birgitte Lydum har delt dårlige oplevelser fra kampen i en Facebook-gruppe for danskere bosiddende i London. Hun siger til DR, at hendes oplevelse ikke var så slem som flere andres, og at hun vil prøve at huske det gode.

- Jeg vil ikke lade deres opførsel ødelægge, hvad der var en fantastisk oplevelse for os, men jeg skal aldrig til en engelsk fodboldkamp igen. Jeg ville ikke have taget min datter med, hvis jeg vidste, hvordan de ville opføre sig. Vi var lettede, da vi kom hjem og kunne låse døren, siger hun.

Hun fortæller, at hun så en dansk familie med to små børn løbe mod politiet uden for stadion efter kampen.

DBU har en klar opfordring til de danskere, der har følt sig voldeligt behandlet.

- Hvis man har oplevet noget på et så voldsomt niveau, så synes jeg, man skal melde det, siger Ronnie Hansen.

Få brodne kar eller integreret del af fodboldkulturen?

Samtidig med historierne om de dårlige oplevelser er der mange danske fans, der skriver i Facebook-grupperne, at de har haft en god aften, og at det mere drejede sig om nogle få brodne kar.

Sigrun Matthiesen Campbell deler oplevelsen af, at det bestemt ikke var alle de engelske fans, der chikanerede.

- Jeg fik mange undskyldninger fra andre engelske fans, men jeg er meget skuffet. Jeg har boet i Storbritannien i 23 år, og opførslen i går var skamfuld, siger hun.

Birgitte Lydum, her på billedet, så fodboldkampen med sin datter. (Foto: © (privat billede))

Birgitte Lydum mener, at der er tale om et større problem.

- Mine engelske venner, der ikke selv er hooligans, lader til at tro, at det kun er et par rådne frugter, der ødelægger de engelske fans' ry, men det er ikke rigtigt. Det stod meget klart for mig i går, at det at være aggressiv og verbalt voldelig er en integreret og socialt accepteret norm for engelske fodboldfans, siger hun.

Det er også på Wembley, finalen mellem Italien og England skal spilles.

Og flere danske fans skriver, at de håber, at de italienske fans bliver behandlet bedre.

- Det var en meget skræmmende oplevelse, og jeg mener virkelig, at hvis England ikke kan styre deres hooligans, bør de ikke have lov til at være vært. Jeg er oprigtigt bange på vegne af italienerne, som kommer i samme situation som os, siger Sigrun Matthiesen Campbell.

Uefa åbner tre sager mod England

Det er ikke kun fra dansk side, at de engelske fans får kritik.

Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) har i dag åbnet tre sager mod England, der er sigtet for brug af laserpen, de engelske fans' buhråb under den danske nationalsang og brug af pyroteknik.

Brugen af laserpen gik blandt andet ud over Danmarks målmand Kasper Schmeichel i forbindelse med Englands straffespark i den forlængede spilletid af EM-semifinalen onsdag.

Ifølge den danske forsvarsspiller Jannik Vestergaard var laserlyset også til stede tidligere i kampen, og Pierre-Emile Højbjerg havde gjort dommeren opmærksom det.

- Det var der allerede i første halvleg. Der var flere ting, som ikke var fair fra tilskuerne, men når der er meget på spil, er alle midler tydeligvis tilladte.

Opdateret med kommentarer fra DBU.