DBU og Dansk Erhverv i fælles opråb: EM-folkefest risikerer at blive aflyst

Hvis ikke reglerne for udendørs arrangementer lempes, kan EM-arrangementerne rundt om fodboldkampene ikke gennemføres.

Storskærmsarrangementer, som dette, hvor Danmark netop har scoret mod Peru ved VM i 2018, kan risikere at blive aflyst til sommer ifølge Dansk Erhverv og DBU. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ólafur Steinar Gestsson)

40 dage.

Så ruller bolden ved europamesterskabet i fodbold. Blandt andet i Parken i København.

Udsigten til EM, med deltagelse af Danmark, og tilmed med kampe på dansk grund, var udset som en kæmpestor festlig lejlighed.

Ikke kun i Parken, men også rundt i landet, hvor diverse storskærmsarrangementer og andre markeringer af EM-slutrunden er i støbeskeen.

Men i en fælles pressemeddelelse fra Dansk Boldspil-Union (DBU) og Dansk Erhverv er budskabet, at der er fare for, at festlighederne omkring fodboldkampene ikke bliver til noget.

Derfor sender de to organisationer nu en appel til politikerne, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

- Vi kommer nu med en klar appel til politikerne om at få nogle retningslinjer, så vi kan få en fantastisk folkefest i Danmark til juni, når vi får den største idrætsbegivenhed til Danmark i år, altså EM i fodbold. Vi får glæde, begejstring, og der er brug for nogle klare regler, så vi kan holde nogle store folkefester, siger Brian Mikkelsen.

Han understreger behovet for, at coronapasset, afspritning og gængse regler om afstand selvfølgelig skal overholdes.

  • Storskærmsarrangement i Aalborg under VM i 2018. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)
  • Parken var også fyldt til bristepunktet under VM i Rusland i 2018, når Danmark spillede. (Foto: Martin Sylvest)
  • Selv på Roskilde Festival stod det hele stille i 2018, når Danmark var i aktion. (Foto: Kim Matthai Leland)
1 / 3

Selvom de fire EM-kampe, der skal spilles i Parken, ikke er i fare, så er storskærmsarrangementer, fanzoner og andre aktiviteter 'med fokus på mangfoldigheden i dansk fodbold' i fare.

- Det danske værtskab er meget mere end kampe på stadion.

- Alle de store forberedelser, der siden 2014 har fokuseret på at sikre en tryg og glædelig fejring af EM i København for de danske fans, kan ikke realiseres uden politisk opbakning, lyder det fra DBU-formand Jesper Møller i pressemeddelelsen.

Folkefesten omkring begivenheden er vigtig, ifølge Christian Rothmann, formand i Danske Fodboldfans.

- Fodbolden, og særligt store slutrunder, består i lige så høj grad af de omkringliggende fanarrangementer, som selve kampene til slutrunden. Så hvis muligheden for at afholde dem bliver fjernet, så er det et skår i glæden for den fodboldfest, EM kunne være.

- Det værste ved en eventuel aflysning vil være, at man ikke benytter den her unikke lejlighed til at have en fodboldfest på hjemmebane, og de omkringliggende arrangementer er en central del af det. Når fans fra hele landet og hele Europa samles, skabes der nogle unikke bånd, siger Christian Rothmann.

Anbefalinger for hvordan, men ikke hvornår

Det er DBU og Dansk Erhvervs håb, at folkefesten kan få grønt lys til at foregå.

Under visse restriktioner, selvfølgelig.

I den ekspertgruppe, der fredag, for en uge siden, kom med sine anbefalinger om afholdelsen af sommerens store begivenheder er der skitseret flere trin. Og det er et af de trin, DBU og Dansk Erhverv læner sig op ad i deres appel.

Ekspertgruppens forslag går på, at arrangementerne skal inddeles i sektioner af 2.000 personer, og der skal være et loft på 10.000 deltagere. Desuden et krav om coronapas og plads nok til, at deltagerne har mulighed for at holde passende afstand.

Mens ekspertgruppen har videregivet sine anbefalinger, for under hvilke forhold store arrangementer kan afholdes, så indeholder de ikke råd om, hvornår de forskellige trin kan realiseres.

Det er Folketingets partier, der skal tage den beslutning. I den forgangne uge har de drøftet anbefalingerne. Det arbejde ventes at fortsætte i den kommende uge.

I DBU og Dansk Erhverv håber man, at der kommer en beslutning allerede i begyndelsen af næste uge. EM-slutrunden begynder 11. juni, og første kamp på dansk grund er dagen efter, hvor Danmark møder Finland i Parken.

- Der er brug for, at der er nogle retningslinjer for, hvad man må og ikke må. Så vores appel er meget, meget klar, fra DBU og Dansk Erhvervs side, til politikerne: Lad os få de retningslinjer på plads nu.

- Så kan vi sørge for, at der kommer nogle rigtige gode fester i trygge og forsvarlige rammer for danskerne, når vi skal fejre til sommer, at vi får EM i fodbold, siger Brian Mikkelsen.

Selvom der næppe bliver den samme mængde deltagere til storskærmsarrangementerne som ved tidligere slutrunder, så kan mindre også gøre det.

- Selv hvis man afgrænser festlighederne til grupper af 2.000, så er jeg sikker på, at EM på hjemmebane stadig kan blive en kæmpestor folkefest for de danske fodboldfans, såvel som de europæiske, såfremt de også får lov til at rejse til Danmark, siger Christian Rothmann.

DBU og Dansk Erhverv håber, at de kan få grønt lys og skabe en folkefest i de rammer, som coronavirusset tillader.

- Den vigtigste præmis er selvfølgelig at sørge for, at smitten ikke breder sig, siger Brian Mikkelsen.

Værtsskabet for EM-slutrunden blev uddelt i 2014. Dengang blev København valgt som en af 12 værtsbyer på tværs af Europa. Siden er en enkelt værtsby blevet udskiftet, mens en anden er blevet droppet.

EM-slutrunden var oprindeligt planlagt til sommeren 2020, men blev udskudt til den forestående sommer på grund af coronapandemien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk