Den stille kriger er blevet til den store dirigent: ’Nu tager jeg ansvar for alle’

Pierre Emile Højbjerg har vokset sig til at blive en lederskikkelse på landsholdet.

Foto: Stuart Franklin, Grafik: Diede van de Mosselaar

Det er otte år siden, at Pierre Emile Højbjerg debuterede for Bayern Münchens førstehold.

Otte år.

Det virker uvirkeligt at skrive om en mand, der kun fik 25 lys i lagkagen, sidst han fejrede fødselsdag.

Dengang i 2013 skulle han finde fodfæste på en af Europas største fodboldadresser. I dag står Højberg fast som et bjerg på banen.

Uge efter uge, kamp efter kamp.

Pierre Emile Højbjerg er vokset som både spiller og menneske.

I dag har han udviklet sig til at være en dirigent med et flydende flow på midtbanen. Han er en lederskikkelse på det danske landshold. Han løber fra ende til anden, tømmer al energien ned i støvlerne og lader følelserne sidde helt udenpå spillertrøjen.

Noget, der blandt andet kom til udtryk, da Højbjerg græd for åben skærm i et tv-interview, efter Danmark havde slået Serbien i 2015.

Og helt for nyligt understreget ved, at Højbjerg tog ansvaret og sparkede straffesparket i EM-kampen mod Finland, efter Christian Eriksen var faldet om på banen.

Dagen efter EM-nederlaget mod Belgien stiller han også op til interview og svarer hurtigt, og måske en smule fjollet, da han bliver spurgt til, hvilken følelse han har i kroppen.

- Jeg har ømme ben.

Straks efter følger det mere seriøse svar. For sådan er Pierre Emile Højbjerg som menneske.

Fyldt med højt humør, men også en ekstremt dedikeret, professionel fodboldspiller.

- Jeg nyder at udvikle mig og lære. Det vigtigste for min udvikling har nok været, at jeg er blevet defineret som spiller, siger Højbjerg.

Med andre ord: I dag ved folk, hvem han er. Holdets og nationens mand.

- Jeg tager ikke kun ansvar for mig selv. I dag tager jeg ansvar for alle. Både i måden at være på som spiller, men også verbalt, siger Højbjerg, inden han vender sig rundt for at kigge efter midtbanespilleren Mikkel Damsgaard, der fik sin første landskamp fra start torsdag aften.

- Der render for eksempel en ung gut der. Han skal bakkes op, og jeg giver ham det, jeg har at give videre. Han skal føle sig bedst muligt tilpas på banen. Fordi jeg har oplevet en del og har fået noget erfaring, så har jeg mulighed for at se ud over min egen næse, lyder det fra Pierre Emile Højbjerg med en snært af stolthed i stemmen.

Ung og fuld af drømme. Her er af et af Pierre Emiles første spillerportrætter fra Bayern Münchens førstehold. (Foto: Michaela Rehle)

Et fantastisk menneske

Landstræner Kasper Hjulmand har fulgt Pierre Emile Højbjerg siden han som meget ung teenager skiftede til den tyske storklub Bayern München, hvor han senere endte med at blive den yngste Bundesliga-spiller i klubbens 121 år lange historie.

Landstræneren kender derfor Højbjerg indgående og nyder at have ham som en del af landsholdstruppen.

’Et fantastisk menneske’ er de første tre ord, der forlader Hjulmands læber, da han bliver spurgt ind til midtbaneslideren, der i dag spiller for engelske Tottenham Hotspur.

- Dengang i Bayern München var Pierre Emile en ung mand med enorm stor power. I dag vokser han stadig. Sikke en personlighed, han har. Han er en fantastisk kriger, siger landstræneren og fortsætter:

- Han har altid haft emotionaliteten og passionen for fodbold. Den kraft han har i sin personlighed, er helt vildt stor.

H for Højbjerg. Og H for højt humør.

Landsholdskollegaen Jannik Vestergaard tøver heller ikke med at kalde Højbjerg for ’en leder’, der gør alt for at optimere tingene.

De to spillere har kendt hinanden, siden de spillede på U/21-landsholdet sammen.

- Det er meget imponerende at se, hvordan han har udviklet sig. Jeg er meget stolt på hans vegne, fordi han er min gode ven. Det er ikke så let, det han har gjort.

- Han har en utrolig energi, han tror på sig selv, og han tror på sine holdkammerater. Der er sindssygt meget holdspiller i ham, og han vil altid forsøge at gøre alle bedre. Han vender alle sten, og han er ekstremt professionel. Det smitter virkelig af, siger Vestergaard, inden han peger på det allervigtigste karaktertræk hos landsholdets hårdtarbejdende dirigent.

- Han er altid i godt humør, og i dag kan han lide at blive drillet. Det er den stærkeste udvikling, han er gået igennem, siger Vestergaard med et glimt i øjet.

Pierre Emile Højbjerg og resten af landsholdet spiller den næste kamp ved EM mod Rusland mandag klokken 21. Du kan se opgøret direkte på DR1 og høre kampen i LIGA på P3.

Facebook
Twitter