’Det bliver det bedste EM for alle’: Rom er klar til at åbne fodboldfesten i aften

Det har stor betydning for italienerne, at de får lov at være vært for åbningskampen til EM, fortæller DR Sportens fodboldkommentator fra Italien.

Paven fik lov at holde EM-trofæet, mens han tog imod en regn af roser fra Alexander Ceferin, der er præsident for det europæiske fodboldforbund, Uefa.

Et mere tydeligt billede på, at EM i aften begynder i Rom, kunne næppe tegnes.

Det er Italien mod Tyrkiet lige ved siden af Tiberen, det er Stadio Olimpico, og det er klokken 21 i den italienske hovedstad, Rom.

Det er her Claudius, Nero, Augustus og Julius Cæsar, alle kejserne, har kæmpet deres store kampe. I aften venter endnu en, når fodboldfesten begynder i den evige stad med et entusiastisk publikum på curvaen.

Stadio Olimpico danner rammer om åbningskampen fredag aften. (Foto: ALBERTO LINGRIA © Ritzau Scanpix)

Endelig er tilskuerne tilbage til landsholdsfodbold efter coronavirussets rasen. En enorm dag for byen, for Italien og for hele Europa, fortæller DR Sportens fodboldkommentator i Rom, Henrik Liniger.

- I aften er en helt speciel aften. I mange italieneres øjne er det dén aften, hvor verden åbner igen efter 14 måneder med coronahelvede. Der bliver godt nok kun en fjerdedel fyldt på stadion, men nu er italienerne ovre tiden med de tomme tribuner. De kan vise deres begejstring igen.

- Det er umuligt at overdrive den symbolske betydning i, at et af de hårdest ramte lande får lov at åbne den fælles europæiske fest, der skal manifestere, at vi er kommet et stykke videre. Italienerne er meget stolte over at skulle åbne EM og vise hele verden, at der er en vej tilbage, siger Henrik Liniger.

Noget, der kun understreges af dagens overskrift hos den altid smukke, lyserøde sportsavis La Gazetta dello Sport:

’Sarà l’Europeo più bello per tutti: è il filo che ci riannoda alla vita normale’ – ’Det bliver det bedste EM for alle. det er tråden, der forbinder os til vores normale liv’

En række tyrkiske fans var allerede omkring middag samlet ved Trevi-fontænen i Rom. (Foto: Ole Ryborg)

Et italiensk landshold i fremragende form

Samtidig kan de italienske tilskuere ikke bare se frem til at skråle med på ’Il Canto degli Italiani’ igen i aften, men de kan også glæde sig til at se et landshold, der kommer til slutrunden i fantastisk form.

Minderne vækkes næsten tilbage til dengang i 1968, hvor Italien vandt deres hidtil eneste EM-guldmedalje på samme græsplæne i Rom. I året, hvor et aggressivt studenteroprør førte til daglige sammenstød i støvlelandet og fodboldstjernerne hed Dino Zoff og Giacinto Facchetti.

Rom er klædt i lyseblåt.

Dengang lukkede Italien kun ét mål ind i de tre kampe mod EM-guldet. I dag kommer italienerne til slutrundens første kamp med et forsvar, der har lukket ét mål ind i de seneste 12 kampe, mens det ikke er blevet til nederlag i de seneste 27 kampe.

Derfor er der store forventninger til de azurblå drenge med de snehvide shorts, fortæller Henrik Liniger.

- Optimismen er helt utrolig stor, og landsholdet er anført af den inspirerende træner Roberto Mancini, der har bevist sig i mange klubber. Italien har en trup af spillere, som vi godt kan tillade os at have forventninger til, men jeg kan måske godt være en smule bekymret for det aldrende forsvar. Er der en sidste dans i dem, og er det endelig nu, at evighedstalentet Ciro Immobile for alvor bryder igennem på landsholdet?

- De store svar får vi ikke i aften. De kommer først, når Italien bliver matchet op mod de allerbedste i knockoutkampene.

I første omgang handler det om at sparke festen i gang. Lad os bare gentage:

’Sarà l’Europeo più bello per tutti’ – ‘Det bliver det bedste EM for alle’.

Du kan se opgøret mellem Italien og Tyrkiet på DR1 med optakt fra klokken 20. Kampen kan også høres i LIGA på P3.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk