EM-festen får bedre vilkår i København end resten af landet: 'Det giver ganske enkelt ingen mening'

Den seneste genåbningsaftale åbner for storskærmsarrangementer i forbindelse med EM-slutrunden i fodbold.

Fodboldfans har tidligere været samlet på Ofelia Beach i København, og den seneste politiske aftale om genåbningen af Danmark, åbner op for, at den slags arrangementer også kan foregå denne sommer. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

En storskærm på størrelse med et biograflærred, rødhvid ansigtsmaling og nationalsang side om side under åben himmel.

En drøm der snart kan gå i opfyldelse for de danske fodboldfans.

Efter at have væbnet sig med stor tålmodighed er der godt nyt til københavnske fodboldelskere, for med nattens politiske aftale ser det ud til, at storskærmsarrangementerne til EM i fodbold får bedre vilkår i hovedstaden.

I aftaleskriftet står det, at 'ordningen for udendørs arrangementer med stående publikum hæves sektioneringskravet til 500 og arealkrav lempes til to kvadratmeter pr. 1. juli 2021. Tilsvarende ordning kan før 1. juli 2021 finde anvendelse på fanzonearrangementer i København i forbindelse med EURO 2020.'

Oversat betyder det, at man i København kan komme til fanzonearrangementer under EM-slutrunden, hvor det danske landshold i gruppespillet møder Finland, Belgien og Rusland den 12., 17. og 21. juni. Man bliver opdelt i sektioner af 500, hvor der skal være afsat minimun to kvadratmenter til hver person, der gæster fanzonefesterne.

Men EM-dispensationen i genåbningsaftalen gælder kun for København og ikke resten af landet.

Hvis personer ved et storskærmsarrangement sidder ned, må det gerne afholdes, lyder det fra Socialdemokratiet. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Kulturordfører for Socialdemokratiet, Kasper Sand Kjær, mener ikke, at den danske folkefest under EM bliver skævvredet af genåbningsaftalens dispensation for udendørs stående arrangementer under EM i København.

- Det er København, som er værtsby til EM. Og der har DBU derfor også lavet den officielle fanzone i København. Og det er udelukkende for den officielle fanzone, at dispensationen gælder. Det er ikke fanzone-arrangementer generelt i København, som dispensationen gælder for, siger Kasper Sand Kjær til DR Sporten.

- Det andet er, at der stadig sagtens kan laves storskærmarrangementer i hele landet. Det skal så bare være med siddende publikum og de regler, der gælder for den slags arrangementer.

- Det er noget københavneri

På den anden side står Lars Boje Mathiesen, kulturordfører for Nye Borgerlige, som ikke er en del af den politiske aftale. Hos ham er det den geografiske opdeling eller udelukkelse, om man vil, der fylder. Han undrer sig og ser ingen forskel på, om du holder et storskærmsarrangement i København, Aarhus eller Odense, fordi smitten er så lav, og der intet pres er på sundhedssystemet.

- Det giver ganske enkelt ingen mening. Sådan som jeg har forstået det, så er det arrangementer, der skal holdes udenfor, og vi ved rigtig meget omkring den her virus, vi ved, at den stort set ikke smitter udenfor.

Mathiesen bakkes op af Christoffer Lilleholt (V), der er Kulturrådsformand i Odense Kommune, og han mener, at det er københavneri kun at lave fanzoner og storskærmsarrangementer i København.

- Der må ikke gøres forskel på københavnere, sjællandere, fynboer og jyder. Hvis det er forsvarlig i København, så er det også i resten af landet. Det er dybt problematisk, at man siger, at i resten af Danmark skal men sidde ned og se fodbold.

Lilleholt har dog ikke helt opgivet håbet om et stående storskærmsarrangement.

- Kampen er i gang, for det er jo ikke afgjort og meldt ud, hvad der skal ske i andre byer. Jeg vil gøre alt for at rejse et problem og tage fat i dem, jeg kender på Christiansborg, siger Christoffer Lilleholt.

Tidligere i maj kom DBU og Dansk Erhverv med et fælles opråb og klar appel til politikerne om at få nogle retningslinjer, så de kunne komme i gang med planlægningen af en folkefest i Danmark til juni.

Deres forslag til afholdelse af fanarrangementer under EM lød på: sektioner af 2000 personer, maksimalt 10.000 deltagere, coronapas og et krav om sundhedsplan.

Tilskuere til de afgørende håndboldkampe

Der er generelt gode nyheder til den del af indendørs idrætten, som under seneste genåbningsfase følte sig 'glemt mellem ministerierne'.

Fra 21. maj bliver det nemlig igen muligt at lukke tilskuere ind i hallerne.

- Partierne er endvidere enige om, at trin 2 i planen for afholdelse af større forsamlinger og arrangementer iværksættes pr. 21. maj 2021 i overensstemmelse med aftalen af 4. maj 2021. Det indebærer blandt andet, at andre kultur-, erhvervs- og idrætsarrangementer kan afholdes med publikum i overensstemmelse med ordningen for større arrangementer med siddende publikum, lyder det i aftaleteksten.

Det sker med udgangspunkt i de anbefalinger, som ekspertgruppen præsenterede i en rapport for en måned siden, hvor arenaerne inddeles i sektioner af maksimalt 500 personer.

Hos Danmarks Idrætsforbund er direktør Morten Mølholm meget tilfreds med aftalen og kalder den ’god for idrætten’.

- Flere danskere kan nu komme ud og opleve eliteidræt på tilskuerpladserne, og de frivillige kan igen koncentrere deres kræfter om at drive foreningslivet og afvikle sunde og inkluderende breddeaktiviteter, siger Morten Mølholm til Ritzau.

For afslutningen på de danske håndboldligaer betyder det, at aftenens afgørende DM-semifinale mellem Herning-Ikast og Viborg HK bliver sæsonens sidste uden tilskuere på lægterne. Når herreligaens semifinaler begynder 24. maj, vil klubberne igen kunne åbne dørene for deres fans.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk