Er han Skandinaviens næste superangriber? 19-årigt stortalent udråbes til den nye Zlatan

19-årige Erling Braut Haaland er lige nu det varmeste navn i europæisk topfodbold.

Al opmærksomhed i fodboldverdens top sværmer lige nu om ét navn: Erling Braut Haaland.

Han er den mest scorende spiller i europæisk klubfodbold netop nu, og hans optrædener i pressen har også været med til at gøre den unge nordmand internationalt bemærket.

- Klubben er god til at skærme mig lidt (mod pressen, red.), men jeg håber, der bliver mere afskærmning fremover. Det bliver svært, men vi må prøve. Jeg har lyst til at blive skærmet af, sagde Haaland forleden til den norske avis VG.

- Hvorfor det? spurgte journalisten.

- Det er jo røvkedeligt. Jeg keder mig lige nu.

- Hvor træt er du over at skulle stå her nu?

- På en skala fra 1 til 10? 9,9.

I dag spiller Erling Braut Haaland sin blot tredje landskamp, når Norge møder Færøerne i kampen om vigtige point i EM-kvalifikationsgruppe D. Han er kun 19 år og stadig i sin karrieres indledning, men noget tyder på, at vi godt kan begynde at vænne os til navnet.

De seneste måneder har han taget fodboldeuropa med storm og banket mål ind på stribe for sin østrigske klub Red Bull Salzburg. Haalands storform har fået flere eksperter til at spå om, at han er på vej til at følge i superstjernen Zlatan Ibrahimovićs fodspor.

I mere end et årti har Zlatan Ibrahimović domineret i storklubberne og på topscorerlisterne i europæisk topfodbold. Han har været Nordens ubestridte fodboldstjerne. Men den målfarlige svensker er blevet 38 år og nærmer sig karrierens bagkant.

Så spørgsmålet melder sig: Hvem skal være Zlatans arvtager som Skandinaviens næste superangriber?

Lige nu peger alle pile på Erling Braut Haaland. Og faktisk peger han også på sig selv som Zlatans tronfølger. Zlatan Ibrahimović er nemlig hans forbillede.

- For mig er Zlatan den største. Han er jo fra Skandinavien, og nogen skal jo tage over efter ham, siger Haaland til tv2.no.

Erling Braut Haaland har fem gange i denne sæson scoret hattrick. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Med mål i støvlerne og en ræv bag øret

Sammenligningen med Zlatan Ibrahimović skyldes ikke kun, at de deler nordisk islæt og en veludviklet lugtesans for mål. Også fysisk er de i fodbold-familie. Zlatan er blevet verdensberømt for at være en tårnhøj og bomstærk angriber, der samtidig er en dygtig tekniker på trods af hans størrelse.

Det samme gælder unge Erling Braut Haaland, som måler 194 centimeter og vejer 87 kilo.

- Hans fysik er hans helt store kvalitet. Han er nærmest bygget som en midterforsvarer. Og det er sjældent, at man ser en så stor angriber, der samtidig også har teknik, bevægelighed og fart. Dét har Haaland. Han har hele pakken, siger Mads Junker, som er tidligere landsholdsangriber og nuværende fodboldkommentator.

Det er ikke kun på banen, at den svenske legende og det norske stjernefrø deler kvaliteter. Zlatan Ibrahimović har længe været kendt for en skyhøj og skudsikker selvtillid.

- Løver sammenligner ikke sig selv med mennesker, har Zlatan Ibrahimović blandt andet sagt, da han blev bedt om at sammenligne sig selv med andre topangribere.

At befinde sig i mediernes søgelys er relativt nyt for Erling Braut Haaland, men alligevel har han allerede givet flere smagsprøver på, at han har et 'zlatansk' overskud og en urokkelig tro på egne evner.

Svenske Zlatan Ibrahimović er Erling Braut Haalands store idol. (Foto: Kelvin Kuo © Scanpix)

U-20 VM i maj var første gang, at han for alvor fik international fodboldopmærksomhed, da han i Norges 12-0-sejr over Honduras scorede ni mål.

Efter kampen stod sportsjournalisterne klar til tale med en jublende lykkelig spiller, men Erling Braut Haalands egen reaktion var knastør:

- Jeg synes, jeg skulle have scoret 10 mål.

Selvsikkerheden er utvivlsom. Men er det også et udtryk for arrogance?

Ifølge den norske sportsjournalist Joachim Baardsen fra VG, som i flere år har fulgt Erling Braut Haaland tæt, er den unge nordmands kontante kommentarer dog ikke et udtryk for arrogance, men for en tør humor, som af og til kan misforstås som selvtilstrækkelighed eller endda storhedsvanvid.

- Det er ingen tvivl om, at han har en ekstrem selvtillid. Men han er bestemt ikke arrogant. Det er bare hans humor. Han elsker at lave sjov.

- Det er ikke fordi, han har fået stjernenykker på grund af succesen. Jeg mødte ham forleden, og han er helt den samme og nede på jorden, som han altid har været. Han har bare samtidig en velbegrundet tro på, at han er god. Og så er han altid god for en skæv bemærkning, siger Joachim Baardsen.

De skæve bemærkninger, hvor han efterlader alle andre i tvivlen, om der er alvor i ordene, eller om han bare laver sjov, har han givet endnu et par eksempler på så sent som i denne uge.

Blandt andet har han fortalt, at Champions League-hymnen er hans yndlingssang, og at han faktisk er så begejstret for den, at den er indstillet som alarmtonen på hans telefon, så han kan vågne op til lyden af Champions League hver morgen.

Og så er han så glad for score mål, at han har taget boldene fra sine hattrick-kampe med hjem og sover med dem – siger han i hvert fald.

- Boldene ligger i min seng, og jeg sover godt med dem. Jeg ser på dem hver dag. De er mine kærester, siger Erling Braut Haaland med et smil på læben til Dagbladet.no.

Erling Braut Haaland gemmer boldene fra de kampe, hvor han scorer hattrick. I denne sæson har han indtil videre gjort det fem gange (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Krop og karriere med vokseværk

Lige nu soler Erling Braut Haaland sig i hele fodboldeuropas opmærksomhed.

Men at Erling Braut Haaland er ved at spille sig ind som en ny verdensstjerne i fodboldens fornemmeste selskab, ville nok komme bag på flere af dem, han trænede med som juniorspiller.

Dengang havde han nemlig ikke den samme imponerende fysik, der kendetegner ham som angriber i dag. Faktisk har han i det meste af sin teenagetid været 'en af de små', fortæller den norske sportsjournalist Joachim Baardsen.

- Han har været igennem en helt vild fysisk transformation. Da han var 12, 13, 14 år, var han lavere end dem, han spillede sammen med. Men pludselig fra 15-års alderen voksede han drastisk i både højden og bredden. På et par år skød han omkring 20 centimeter i vejret, og fra at være tynd blev han muskuløs.

På grund af sin fysiske forandring, og fordi det lignede, at hans krop havde overhalet hans alder, gav holdkammeraterne i hans norske klub Molde ham øgenavnet 'mandebarnet.'

Haaland er blevet en eftertragtet angriber på grund af hans imponerende fysik, bevægelighed og skarpe afslutninger. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

At Erling Braut Haaland i sine unge år ikke var blandt de fysisk stærkeste på banen, sådan som han er i dag, er faktisk en af årsagerne til, at han har udviklet sig til et fremadstormende stortalent, mener tidligere landsholdsangriber Mads Junker.

- Fordi han var lille i mange år, var han afhængig af sit tekniske spil og af at være snu i feltet for at kunne klare sig på banen. Det skal han ikke længere. Nu har han også fysikken med sig. Men den teknik og positioneringsevne han oparbejdede i hans tidligere år, har han bevaret.

- Dét er det, der er med til at gøre ham unik. Der er umiddelbart ikke noget i hans spil, der springer i øjnene, hvor man kan sige, 'det mangler han.' Derfor er hans potentiale så stort.

Haaland har scoret 26 mål i 18 kampe indtil videre i denne sæson. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Storklubberne står i kø

Det er ikke engang et år siden, at Erling Braut Haaland skiftede norske Molde ud med østrigske Red Bull Salzburg. Men måske er han allerede på vej videre.

Da Erling Braut Haaland i januar i år skiftede til Red Bull Salzburg, var prisen omkring fem millioner euro. Nu forventes hans pris at være det ti- til tyvedobbelte, mener den norske sportsjournalist Joachim Baardsen.

Måske ærgrer det FC København, der i 2017 havde Haaland til prøvetræning, men som den danske klub valgte ikke at tilbyde en kontrakt.

For verdens største klubber har efter hans seneste pragtpræstationer i Champions League fået øjnene op for det unge talent. Real Madrid, FC Barcelona, Manchester City, Liverpool, Bayern München og listen fortsætter. Nævn en storklub, og Erling Braut Haaland har højst sandsynligt været rygtet dertil.

Særligt én klub nævnes igen og igen: Manchester United.

Manchester United nuværende træner, Ole Gunnar Solskjær er foruden at være en norsk fodboldlegende nemlig også manden, der i 2016 hentede Erling Braut Haaland fra hans barndomsklub Bryne til den norske storklub Molde, hvor Solskjær dengang var cheftræner.

- Da Erling skiftede til Molde, flyttede han også hjemmefra som 16-årig. Her var Solskjær nærmest som en ekstra far for ham i den periode, siger Joachim Baardsen.

- Han er så varmt et navn lige nu, at jeg ikke ville blive overrasket, hvis han allerede til januar skifter til en storklub. Og jeg tror, Manchester United har en klar fordel på grund af Solskjær.

Manchester Uniteds cheftræner, Ole Gunnar Solskjær, var træner i norske Molde, dengang Erling Braut Haaland også spillede i klubben. (Foto: John Sibley © Scanpix)

Selv lægger Erling Braut Haaland heller ikke skjul på sit særlige forhold til Ole Gunnar Solskjær.

- Han har haft stor indflydelse på mit liv, både som person og som træner. Han har lært mig rigtig meget. Solskjær er en fantastisk person og en god træner. Han er en af årsagerne til, at jeg er her i dag, har Haaland sagt til norsk TV2.

Tiden må vise, om Erling Braut Haaland følger i Ole Gunnar Solskjærs fodspor. Eller Zlatans. Eller om han måske går sin helt egen vej og overhaler dem begge.

Selvom han i aften spiller sin kun tredje landskamp, er han i hvert fald allerede det norske landsholds helt store profil. Ligesom hans fysik har hans karriere fået iøjnefaldende vokseværk.

Kampen mellem Norge og Færøerne skydes i gang i aften kl. 18.00. Norge har stærkt brug for tre point for at holde EM-drømmen i live.

Facebook
Twitter