Fædrelandskærlighed eller politisk provokation? EM-trøje vækker vrede i Rusland

Ukraines nye EM-trøje puster til landets grænsekonflikt med Rusland

Det er denne prikkede linje, som har sat sindene i kog i den russiske regering. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Design af fodboldtrøjer deler ofte vandene. Skal det være med krave? Skal den sidde tæt? Hvad med mønster?

Det sidstnævnte har de i hvert fald tænkt lidt ekstra over i Ukraine, da de tegnede trøjerne til deres fodboldlandshold til den kommende EM-slutrunde.

Men hvor trøjedebatter normalt foregår over frokostbordet eller mellem modeeksperter, så har Ukraines landsholdsdragt sat sindene i kog på regeringsgangene i den russiske hovedstad Moskva.

Hvorfor?

På brystet af Ukraines EM-trøjer løber der en prikket linje, som danner Ukraines grænse. Og den linje afslører, at Ukraine stadigvæk opfatter Krim-halvøen som deres.

Rusland annekterede i 2014 Krim-halvøen fra Ukraine, og betragter det som en del af russisk territorium, selvom det afvises internationalt.

Talskvinden for det russiske udenrigsministerie, Maria Zakharova, siger ifølge BBC, at Ukraine har lagt Krim til deres territorie, og dermed skabt en illusion om det umulige.

Ligeledes kalder et medlem af det russiske parlament ifølge BBC trøjen for ’en politisk provokation.’

Rusland annekterede i 2014 Krim-halvøen fra Ukraine. I gadebilledet i den russiske hovedstad Moskva, er det tydeligt at se, at russerne - trods international afvisning - mener, at Krim nu hører til russisk territorium. (Foto: STRINGER)

Giver styrke til spillerne

Det var præsidenten for det ukrainske fodboldforbund, Andriy Pavelko, som i en video søndag præsenterede landsholdstrøjen.

- Vi tror på, at silhuetten af Ukraine vil give spillerne styrke, fordi de kæmper for hele Ukraine, lyder det fra Pavelko i videoen.

Udover omridset af den Ukrainske grænse på brystet står der på ryggen ’Ære til Ukraine’. Et slogan der blev brugt under de demonstrationer, der i 2014 tvang den pro-russiske ukrainske præsident Viktor Yanukovych væk fra sin post.

Dmitry Svishchev, som er medlem af det russiske parlament, kalder trøjen for ’meget upasssende’ og vil have arrangørerne af EM til at gå ind i sagen.

Ukraine åbner EM den 13. juni mod Holland i Amsterdam. Herefter skal de møde Østrig og Nordmakedonien.

Rusland er i gruppe med Danmark, og skal udover Hjulmands tropper møde Finland og Belgien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk