Finale eller fiasko? De udenlandske eksperter fælder dom over Danmarks EM-chancer

DR Sporten har spurgt forskellige udenlandske fodboldeksperter om Danmarks EM-chancer.

Danmark spiller sin første kamp ved EM mod Finland lørdag aften. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)

En russer, en svensker og en tjekke.

Nej, det er ikke starten på en dårlig joke.

Det er derimod starten på denne artikel.

EM-feberen raser herhjemme, og forventningerne til Kasper Hjulmands udvalgte er ved at sprænge skalaen.

Men er vi overhovedet gode nok til at have tårnhøje forventninger, eller burde vi lige skrue en tand ned?

DR Sporten har spurgt en række udenlandske fodboldpersonligheder, hvordan de vurderer det danske landsholds styrke inden EM-slutrunden.

Daniel Nannskog, ekspert hos SVT

Daniel Nannskog spillede seks landskampe for Sverige i sin aktive karriere. Nu er han fodboldekspert hos SVT. (Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT © Claudio Bresciani/TT)

Hvordan vurderer I det danske landshold i dit hjemland?

- Vi ser jo på Danmark med vældig meget respekt. Et meget dygtigt hold på bolden, som i Norden vel er det bedste hold til at spille teknisk og boldbesiddende fodbold. Når man tænker på Danmark, så tænker man på dygtige fodboldspillere, siger Daniel Nannskog.

Hvad er Danmarks styrker?

- Forsvaret. Med Kjær og Christensen er der sket en stor forbedring på det danske landshold. Når man tænker tilbage i tiden, så kom det med Åge Hareide, der virkelig satte en god defensiv, som virkelig er iøjnefaldende.

- Man har defensiven på plads, og så bygger man på fremad derfra. Det jeg savner på det danske hold, er en rigtig 9’er. Jeg kommer til at tænke på Preben Elkjær, den ægte topangriber, som laver mange mål. Det er det, som holdet mangler for at synes mere komplet, siger Daniel Nannskog.

Hvor langt forudser du Danmark nå ved EM - både realistisk og i bedste tilfælde?

- Realistisk skal man gå videre fra gruppen. Hvis man kigger på gruppen, så er Belgien store favoritter, men efter det, så skal man slå Finland. Danmark har bedre spillere på alle positioner, og det er nok kun Teemu Pukki, der kunne gå ind på det danske hold. Ellers er Danmark bedre end Finland på alle positioner.

- Rusland er et meget ensporet hold, og det handler rigtig meget om Artem Dzyuba, deres store angriber. Danmark er et tilpas godt og klogt hold til, at man kan neutralisere ham. Jeg tror uden tvivl, at Danmark vinder over Finland og Rusland, og så kan man måske spille uafgjort mod Belgien.

- Danmark har kapaciteten til at slå et godt hold også. Der er så meget kvalitet på det danske hold, at man også kan slå de stærke hold.

- Hvis Danmark havde haft et rigtigt målmonster helt fremme på 9’er-positionen, så ville jeg kunne sige, at Danmark kunne vinde EM, men nu har jeg svært ved at se Danmark gå hele vejen. Det tror jeg bliver for svært. Men en kvart- eller semifinale kan godt ske med lidt lodtrækningsheld, siger Daniel Nannskog.

Vlastimil Vlasek, kommentator hos Ceska Televize (tjekkisk tv-station)

Tjekkiet er i gruppe med England, Kroatien og Skotland ved EM. (Foto: David W Cerny © Ritzau Scanpix)

Hvordan vurderer I det danske landshold i dit hjemland?

- Danmark er meget ens med Tjekkiet. Ikke favorit, men heller ikke et taber-hold. Det er meget gennemsnitligt. Jeg vil ikke undervurdere Danmark, men i de seneste EM- og VM-slutrunder har I manglet større succes, der vil give genklang i resten af verden.

- Men resultaterne i de seneste to år er virkelig optimistiske, og nu skal de følges op i en stor turnering.

- Der er ingen tvivl om, at de danske spillere har bedre klubadresser end de tjekkiske spillere har lige nu, siger Vlastimil Vlasek.

Hvad er Danmarks styrker?

- Holdet har meget erfaring, I har personligheder i store klubber, og så rider holdet på en sejrsbølge, siger Vlastimil Vlasek.

Hvor langt forudser du Danmark nå ved EM - både realistisk og i bedste tilfælde?

- På papiret ser det godt ud med en god gruppe og alle tre kampe på hjemmebane.

- Jeg ser Danmark gå videre fra gruppen, formentlig på andenpladsen i gruppen. Kvartfinalen er sandsynligvis endestationen, men det er måske sidste chance for Schmeichel, Eriksen og Kjær for at vinde noget stort, så hvem ved?, siger Vlastimil Vlasek.

Jeroen Elshoff, kommentator hos NOS (Hollandsk public service-medie)

Holland er ved EM i gruppe med Ukraine, Østrig og Nordmakedonien. (Foto: Maurice van Steen © Anp Maurice Van Steen/Ritzau Scanpix)

Hvordan vurderer I det danske landshold i dit hjemland?

- I Holland er der meget få, der snakker om det danske hold. Favoritterne er Frankrig, Italien, Belgien og måske Portugal. Men hollænderne elsker danske spillere som eksempelvis Christian Eriksen, og i Amsterdam er der stadig mange, der husker Kasper Dolberg, siger Jeroen Elshoff.

- Ingen ser Danmark som udfordrer til at vinde EM-titlen, for i Holland kigger vi altid på de store fodboldnationer. De fleste hollændere ser os selv som en stor fodboldnation, men forventningerne er ikke tårnhøje til Holland ved dette EM.

Hvor langt forudser du Danmark nå ved EM - både realistisk og i bedste tilfælde?

- Jeg har personligt en god fornemmelse om det danske hold. De kan måske nå til semifinalen, men det kræver, at de gør det godt i de store kampe. Måske kan Danmark nå en semifinale, men sandsynligvis bliver det til en kvartfinale.

Artur Petrosyan, russisk freelance fodboldjournalist

De russiske spillere skal spille to gruppekampe på hjemmebane, mens den sidste skal spilles mod Danmark i Parken. (Foto: Yuri Kochetkov © Ritzau Scanpix)

Hvordan vurderer I det danske landshold i dit hjemland?

- I Rusland bliver Danmark anset som en dark horse. Alle er klar over, at Danmarks startende 11 spillere repræsenterer europæiske topklubber, siger Artur Petrosyan.

- At kampen mod Rusland formentlig bliver afgørende i gruppen og skal spilles i København gør, at tvivlen om et godt resultat for Rusland stiger.

Hvad er Danmarks styrker?

- Holdet er velorganiseret, har en målmand i verdensklasse og en spiller, der altid kan gøre forskellen i Christian Eriksen.

EM begynder i aften med åbingskampen i Rom mellem Tyrkiet og Italien. Du kan se opgøret fra klokken 20.00 på DR1 eller DRTV samt høre kampen i LIGA på P3.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk