Giganternes kamp om København: Touren kan komme i vejen for EM-fest

Der er juridiske knaster, som skal løses mellem Uefa og ASO, hvis der skal være både EM i fodbold og Tour de France i København i 2021.

Senest torsdag den 30. april skal DBU melde ind til det europæiske fodboldforbund, Uefa, om København er klar til at afvikle de fire kampe, (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er langt fra sikkert, at de fire planlagte

EM
-kampe i fodbold kan spilles i København næste sommer ved den udsatte
EM
-slutrunde.

Sådan lyder vurderingen fra

DBU
-formand Jesper Møller her blot en uge før den endelige frist for at sige ja til at rykke kampene i Parken fra 2020 til 2021.

- Jeg er fortsat bekymret for, om vi kan få afviklet kampene i København. Lige nu vurderer jeg, at det er fifty-fifty, om vi lykkes med, at kampene kan afvikles, siger Jesper Møller til

DR
Sporten.

- Alle parter bag projektet er imødekommende og positive og tingene skrider fremad. Men der er altså fortsat nogle væsentlige knaster, der skal løses, før vi er sikre på, at kampene kan spilles i København, siger Jesper Møller.

- Der er nogle væsentlige knaster, lyder det fra Jesper Møller, DBU-formand. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Frist på torsdag

Så sent som i begyndelsen af april blev det meldt ud, at det fortsat var et dansk ønske at afvikle kampene i København i 2021.

Udmeldingen kom fra

DBU
, Sport Event Danmark og Københavns Kommune, men trods den melding, er projektet altså løbet ind i udfordringer.

- Alle arbejder dog positivt på sagen, og der vil være et intenst mødeforløb op til fristen for at få tingene på plads, siger Jesper Møller.

Senest torsdag den 30. april skal

DBU
melde ind til det europæiske fodboldforbund,
Uefa
, om København er klar til at afvikle de fire kampe, Danmarks tre indledende puljekampe og en ottendedelsfinale. Samme frist gælder for de øvrige 11 værtsbyer, men her er der ifølge Jesper Møller ikke de samme udfordringer som i Danmark.

- Det er min opfattelse, at en stor del af de andre byer er klar, siger Jesper Møller, som også er medlem af

Uefas
eksekutivkomite.

Tour-start komplicerer

Den største knast, som København bakser med at få høvlet ned, er, at Tour de France i sommeren 2021 kommer til byen.

Grand Départ, og frugten af de mange års hårde arbejde på at få verdens største cykelløb til Danmark, står til at blive høstet, når der køres enkelstart i Københavns gader.

Derfor er der også nogle store kommercielle ender, som er svære at få til at mødes, lyder det fra Københavns overborgmester, Frank Jensen.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der er et sammenfald mellem

EM
i fodbold og at København også er værtsby for Tour-starten i 2021. Derfor er jeg selvfølgelig i intens kontakt med Christian Prudhomme ( Tour de Frances løbsdirektør, red.) og ASO, på samme måde som jeg er med Jesper Møller og
DBU
. Der skal være tryghed hos alle parter, så 2021 forhåbentlig kan blive en stor fest for både fodbold- og cykelfans.

Københavns overborgmester, Frank Jensen, sammen med løbsdirektør for Tour de France, Christian Prudhomme. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Jeg er da enig med Jesper Møller i, at der er store knaster, og når han siger, at den er fifty-fifty, så er det nok en meget nøgtern vurdering. Men jeg oplever også, så sent som i dag, hvor jeg har talt med Prudhomme og Jesper, at alle parter vil det her, men at der er udfordringer. Også hos

Uefa
og ASO. Vi gør, hvad vi kan, for at file og høvle ned, siger Frank Jensen.

Føler sig forpligtet til Touren

Frank Jensen, der også er formand for interessentselskabet Grand Départ Copenhagen Denmark, har i en lang årrække under forskellige regeringer arbejdet for at få Tour de France til Danmark.

Derfor ville det også være en bet, hvis det ender med, at der skal vælges mellem

EM
i fodbold og Tour de France. Især fordi muligheden for at se verdens største cykelløb brodere sig gennem det danske landskab nok ikke bliver aktuelt igen foreløbig.

- Noget er vi herre over selv, og andet er vi ikke. Der er jura og

kontrakter
, som betyder meget for
Uefa
og ASO, og de
kontrakter
kigger vi også ind i. Det er ikke altid nok med vilje, hvis ikke der er et farbart juridisk spor, som man kan se sig selv ind.

Du har i mange år været helt tæt på processen i at få Tour de France til Danmark, men hvis ikke det lykkes i 2021, tror du så, at Danmark vil få muligheden igen?

- Indtil videre er det

Uefa
, som har flyttet
EM
2020, og derfor kan det ikke hjælpe noget, at vi fra Københavns side siger, at nu ændrer vi betingelserne. Der er vi et fællesskab med de andre partnere omkring Tour de France, de mange kommuner og interessenter, og der føler jeg mig stærkt forpligtet til, at vi ikke lader chancen for at få Touren til Danmark gå fra os.

O netop pointen med, at det er

Uefa
, som har flyttet
EM
i fodbold, har
DBU
's formand Jesper Møller da også stor forståelse for skaber problemer.

- Bare fordi, at

Uefa
vælger at flytte
EM
i et år, så er det jo ikke sådan, at resten af verden indretter sig efter det. Det skal den heller ikke. Vi vil bare gerne have de fire
EM
-kampe til København. Men jeg er også nødt til at sige, at vi står iden her situation på grund af en coronavirus – så der er ikke noget med, at vi at sure eller skuffede. Sådan er verden, og det må vi acceptere.

Facebook
Twitter