Han begyndte karrieren som en kegle, men fem år senere er motoren Mæhle dansk EM-profil

Joakim Mæhle måtte slide sig til chancen som professionel. Nu er han Kasper Hjulmands foretrukne.

(Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)
(Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

'Tidligere ØVI-spiller solgt til Italien for 82 millioner kroner.'

Således kunne man i december læse på Kanal Frederikshavns hjemmeside. En både nær, fjern og nøgtern beskrivelse af en fodboldspillers jobskifte. Det globale i det lokale.

Men historien om Joakim, Annemette og Oles søn, tidligere knægt under Øster Vrå Idrætsforenings faner, er også en, der brygger lokal stolthed i hjertet af Vendsyssel.

  • Da kontrakten med Atalanta skulle skrives under tog Joakim Mæhle sin storebror Daniel med for at skrive under på kontrakten.
  • Sokker i sandalerne og en tur til Santiago Bernabeu. Konfirmationsgaven til Joakim Mæhle i 2011.
  • Vinder af KB Cup i 2011.
  • Sommerferie i Italien i 2010. Ole Mæhle med sine tre sønner.
1 / 4

I hjembyen, knap 1300 indbyggere, klemt inde i en Bermuda-trekant mellem Hjørring, Frederikshavn og Sæby, kan familien i hvert fald ikke hente koteletter uden at naboerne skal høre, hvordan det går med Joakim, siger Annemette Mæhle om sin mellemste søn.

- Byen er stolte over ham, men vi går jo heller ikke rundt og praler. Sådan er vi ikke som typer, men vi har da snakket om, at det er okay engang imellem at sige, at vi er stolte.

- Det er bare gået stærkt, og det rører os utroligt meget, hvor mange der følger med i det.

Med på sidste mandat

At sige, at det er gået stærkt for Joakim Mæhles karriere, kan med god grund kategoriseres som en nordjysk underdrivelse.

På blot én sæson i AaB-trøjen lykkedes det den dengang 19-årige Joakim Mæhle at blive skudt afsted til belgiske Genk for et tocifret millionbeløb, og kun tre sæsoner senere har backen med den store motor trampet sig videre til Serie A, Champions League og det danske landshold, hvor han efter de to første gruppekampe under EM er den mest afsluttende forsvarsspiller i turneringen.

I fodboldmæssig forstand kunne man karakterisere Joakim Mæhle som en karrieremæssig vanvidsbillist, især hvis man kender historikken for unge, nordjyske spillere, der rykker til udlandet for at forfølge drømmen om at nå de højeste tinder i international fodbold.

Den slags beskedne fyre har det oftest med at returnere til Superligaens stille ro.

Historien bliver kun endnu mere kuriøs af, at Joakim Mæhle slet ikke skulle have været der.

I 22 kampe for AaB scorede Joakim Mæhle ét mål. På landsholdet har han allerede scoret to i 11 kampe.

Da AaB i 2016 rykkede hele seks spillere op i førsteholdstruppen var Mæhle nemlig manden, der kom med på absolut sidste mandat, fortæller Lars Søndergaard, daværende træner i AaB og nuværende landstræner for kvindelandsholdet.

Joakim Mæhle var den eneste i kuldet, der ikke var på ungdomskontrakt i klubben, og en række tilfældigheder gjorde, at AaB tilbød ham en billet til ballet som en træningskegle, man kunne rykke rundt med efter behov.

- Joakim blev taget med, fordi han kunne spille alle pladser, og fordi vi vidste, at han ville arbejde helt vildt hårdt. Han ville ikke være utilfreds, selv om han skulle spille lidt forskellige pladser til træning.

Den nuværende landstræner husker tydeligt, da Mæhle på udebane mod Lyngby fik sin startdebut i Superligaen. Selv om den unge mand endte med at koste et mål, så var backens attitude og arbejdsraseri nok.

- Normalt er man spændt, når unge spillere skal starte inde for første gang. Hvor er de mentalt? Med Joakim var vi mest spændte på, hvordan han ville klare sig defensivt.

- Selv om han lavede en fejl, og nok var lidt skyld i at vi tabte, så klarede han det så godt, at han fik chancen igen kampen efter, og siden har han ikke set sig tilbage, siger Lars Søndergaard.

Herunder kan du se episoden fra kampen mellem Lyngby og AaB.

Vil selv håndtere problemerne

At koste et mål i sin startdebut for hjerteklubben ville knuse troen på tingene hos de fleste. Ikke hos Joakim Mæhle.

Ja, det gjorde nas, men den unge mand lærte hurtigt, at der også er tilgivelse på højeste niveau.

- Jeg var så ked af det, for vi tabte 0-1, og jeg lavede sådan noget pis. Men jeg havde ikke regnet med, at jeg på det niveau allerede i bussen hjem ville få en besked fra Lars Søndergaard om, at jeg ville starte næste kamp. Det gav mig en følelse af, at værre var det heller ikke at lave fejl, siger Joakim Mæhle.

Siden han som 12-årig begyndte at pendle mellem Aalborg og Øster Vrå har han været hjemmevant i at arbejde sig til tingene. I sin ungdomstid har han været på andetholdet, på bænken, langtidsskadet og på sidste mandat til Superligaen.

Nederlag skal ædes, ikke dvæles ved.

Da familien i ungdomsårene spurgte ham, om han var sikker på, at han ville bruge så meget tid på fodbolden, når nu trænerne som regel kiggede til højre, når Joakim gik til venstre, var meldingen klar.

- 'Mor, hvis ikke man tror på det, så kan man ikke'. Og så var vi færdige med at snakke om det, siger Annemette Mæhle.

  • Marko, Joakim og Daniel Mæhle i oktober 2020, hvor manden i midten fløj hjem og overraskede familien.
  • Sidste kamp med ØVI blev til en sejr i Kattegat Cup. Det er stadig det største trofæ i klubhuset. Anførerbindet sidder på Joakim Mæhle.
  • Mesterskabet med Genk i 2019 blev fejret med brødrene på sidelinjen.
  • U21-landsholdsdebut i Aalborg tilbage i 2017, hvor Joakim Mæhle fik 20 minutter i 5-2 sejren over Georgien.
1 / 4

Joakim Mæhle husker tydeligt, hvordan han sammen med sin far Ole kneb en tåre, da kontrakten fra AaB i sin tid landede i postkassen, men ellers er hans evne til at klø på, komme videre og stramme skruen det væsentligste, hvis han selv skal forklare, hvorfor han på få år er gået fra at være lærling i Aalborg til at være legesyg i Atalanta, der sluttede på tredjepladsen i Serie A kort inden han mødte ind i landsholdslejren.

- Jeg tror uden tvivl, at min vej har hærdet mig. Jeg har også haft det sådan, at hvis der var nogle problemer, så ville jeg selv tage mig af dem.

- Jeg ville ikke have, at mine forældre stod som så mange andre og brokkede sig til træneren over, at deres barn ikke spillede. Så må jeg sgu selv gøre det bedre til træning, og så skal det nok komme, siger Joakim Mæhle.

Derfor havde han heller ikke nogen betænkeligheder ved at takke ja til stillingen som superligaspiller, også selv om der på det yderste mandat fulgte en mindsteløn.

- Jeg havde ikke noget at forhandle med, det var bare med at sige ja tak. Jeg var så ligeglad, jeg skulle bare skrive under på den kontrakt, siger Joakim Mæhle.

Streaming fra Bergamo

Sådan er han altså havnet i det nordlige Italien. Som feteret fodboldspiller, med alt hvad det indebærer. Kendte holdkammerater og populær træner? Ja, den slags vænner man sig til. Dyre biler? Njaeh, de kører lidt for råddent på de kanter til at man rigtig gider.

Hvordan undgår man så en af de mest velkendte faldgruber, når kæresten studerer i København, vennerne er samlet i Nordjylland, og boligen ikke helt har den samme charme, som man forbinder med hjem? Ensomheden ligger altid på lur.

På streaming-platformen Twitch sidder Joakim Mæhle flere gange om ugen og spiller computer foran hundrevis af seere.

Et gyldent kig ind bag persiennerne. Hygge på internationale plader.

Det er det, som de unge kalder god content, når Joakim Mæhle i et spil Football Manager forsøger at hente Nicklas Bendtner til AaB, men missionen mislykkes.

  • Joakim Mæhle på sin Twitch-stream, hvor han spiller computer og hygger med fans.
  • Det blev et nej fra Nicklas Bendter.
1 / 2

’Det er så typisk Nicklas, det der’, lyder det fra den danske landsholdsspiller, mens chatten griner med.

’De vil også bare væk fra OB på en stribe, altså. Hvem gider være i OB?’, spørger Mæhle ud i rummet, da en spiller med fortid på Fyn viser sig frem.

Kort efter sætter han sin tidligere holdkammerat Kristoffer Pallesen til salg, fordi han med 32 år er blevet for gammel. Ingen nåde.

Som oftest er det brødrene og vennerne fra barndommens gade i Øster Vrå, der spiller med, mens fans fra rundt omkring stiller spørgsmål i chatten, og netop det giver giver et moralsk løft til en ung mand, der har meget tid med sig selv.

- Jeg er tættere på dem, der har lyst til at følge mig, og dem der har lyst til at se med kan stille nogle uforpligtende spørgsmål. Jeg begyndte egentlig på at streame i Belgien, og så er det bare vokset siden da, siger Joakim Mæhle.

Joakim Mæhle er den forsvarsspiller med flest afslutninger efter de to første runder ved EM. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Det er som regel i chatten, at spørgsmålene om fremtiden kommer. 'Hvilken klub skal du til næste gang?', er et af de mest tilbagevendende.

Men lige nu skal han ingen steder. Selv om Joakim Mæhle ser ud til at kunne smide flere trin på karrierestigen efter EM, så forventer han ikke, at Kanal Frederikshavn skal berette om endnu et jobskifte.

- Lige nu er Atalanta et rigtig godt match. Jeg skal stadig sigte efter at blive fast mand her, men jeg er glad for den spilletid jeg har fået. Det viser bare, at jeg er landet et godt sted.

- Når jeg til tider tænker over det, så er jeg jo godt klar over, at det ikke den mest normale vej, jeg er gået til toppen i Serie A og landsholdet. Det er måske den mindst forudsigelige, det er der ingen tvivl om, siger Joakim Mæhle.

Joakim Mæhle og Danmark møder i aften Rusland i Parken i EM's sidste gruppekamp. Kampen kan ses på DR1 eller høres i LIGA på P3.

FacebookTwitter