Har Alphabeat fundet Re-Sepp-ten på en landeplage, eller ryger den i glemmekassen?

Popgruppen Alphabeat præsenterede fredag den nye EM-sang 'Danmarks Dynamite'.

Danske fans i Rusland ved VM 2018, hvor Thomas Helmig stod for slutrundesangen. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

For 35 år siden sang Frank Arnesen om at blive rød og hvid på tælling.

I dag er det en ny landsholdsprofil, der har grebet mikrofonen for at få danske roligans til at klappe med hatten.

Landsholdsmålmand Kasper Schmeichel indleder første vers i den nye EM-sang, 'Danmarks Dynamite', der udkom fredag. Den danske målvogter bakkes op af landsholdskolleger og popgruppen Alphabeat, der er kendt for sangene '10.000 Nights of Thunder' og 'Fascination'.

Men spørgsmålet er, om bandets nye sang vækker fascination hos vært på Musikquizzen på P4, Kenneth K.

Han er blevet bedt om at finde den bedste, den værste og den glemte slutrundesang og komme med sin dom over det nyeste skud på stammen.

Du kan høre Alphabeats nye EM-sang her:

0:00

Den bedste: Re-Sepp-ten (VM 1986)

Re-Sepp-ten blev indspillet før landsholdet drog til VM i Mexico i 1986. (© Nf/Ritzau Scanpix)
0:00

- Der er ikke nogen tvivl om den bedste. Det er Re-Sepp-ten.

- Det er den originale fodboldsang, som kan alt det, vi gerne vil. Det er fællessangen, det er Frank Arnesen, det gode hook, hvor Dodo synger 'alle danske drenge, der kan knalde... bolden ud til verdens skue'. Det er mesterværket.

- Det er den sang, som alle fodboldsange skal måle sig med. Sætter man den på, kommer folk i landsholdsstemning.

- Musikken forbinder følelserne i kroppen, så når du hører den her, så kan du genkende alle følelser fra slutrunderne.

- Vi har en fælles pulje af minder, som ikke nødvendigvis er de samme fodboldminder, men hvor udgangspunktet er det samme. Vores bedste landsholdsøjeblikke ligger gemt i denne sang. Det er fodboldens 'Last Christmas'.

Den værste: Hvor Vi Fra (Vi Fra Danmark) (EM 2004)

Safri Duo og kompagni fulgte op på Søren Poppe og Sofie Lassen-Kahlkes 'Danmarks Drenge' fra 2002. (© Jørgen Jessen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix)
0:00

- Den er forfærdelig og burde aldrig være blevet lavet. Til EM i Portugal i 2004 laver Safri Duo, Birthe Kjær og B-Boys en sang, der er inspireret af Jokerens ”Hvor du fra, jeg’ fra Havnen”.

- Jeg var i Portugal under slutrunden, hvor vi sang 'vi er røde, vi er hvide', og det var folk med på. Så var der nogen, der begyndte at synge 'hvor vi fra, vi fra Danmark', og halvdelen af danskerne begyndte at buhe. Det er første gang, jeg har oplevet det.

- Det var en rædselsfuld idé at samle de tre kunstnere. Jeg kan godt lide, når man tager et stort, dansk band og kobler op med landsholdet. Så lukrerer du på begge dele.

- Men at tage tre forskellige, hvor der var noget til børnene, til de voksne og til de gamle, så ender det i ingenting. Du prøver at favne bredt, men det ender med at blive ligegyldigt.

Den glemte: Vi Vandt i Dag (EM 2012)

Landsholdet agerede kor på Nik og Jays slutrundesang. (© Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix)
0:00

- Det er et nummer, jeg ikke ville kunne synge for dig, hvis du bad mig om det. Jeg har glemt den.

- Nik og Jay er rigtig gode til to ting. Enten laver de ballader som 'En Dag Tilbage', ellers laver de noget mere up-tempo som 'Lækker', hvor der er mere fest.

- Fodbold er fest, farver og fuld smadder, så jeg tænkte, at de ville ryge i 'Lækker'-mode, men de gik ned i et langsomt tempo. Det matcher ikke min idé om at skåle i en fadøl, hygge sig, råbe og skrige.

- Det var lidt en misset chance for Nik & Jay for at lave alletiders danske fodboldsang.

Den nye: Danmarks Dynamite (EM 2021)

'Danmarks Dynamite' er Alphabeats første sang på dansk. (Foto: Anders Kjærbye/www.fodboldbilleder.dk)

- Det er fedt, at landsholdet igen er med. Når man har hørt den nogle gange, skal den nok klæbe sig fast på hjernen. Den rummer Alphabeats dejlige, optimistiske lyd.

- Den bliver hængende til eftertiden, hvis Danmark bliver Europamester, så hører vi den sang om 100 år. Hvis de ikke bliver Europamester, så ryger den på playlisten, og så skal den nok blive spillet igen til næste slutrunde, men den slår ikke Re-Sepp-ten.

- Der er noget omvendt ordstilling i starten, som jeg går helt kold på. Det bliver et sølvbryllupsvers, når man bytter rundt på ordstillingen. Men så har den noget glæde og er et stykke popmusik, som alle kan være med på.

- Den kommer godt i mål. Spillerne synger ikke falsk i starten, og hvis man ser videoen, så giver det rigtig god mening. Jeg kan godt lide, at spillerne synger et par linjer a la Frank Arnesen. Den har mange af de rigtige elementer.

Hør sangen i toppen af artiklen.

Hvad siger spillerne til den nye sang?

På et pressemøde fredag formiddag blev de danske landsholdsspillere Christian Nørgaard og Thomas Delaney spurgt ind til slutrundesangen.

- Sangen er catchy, og den vokser for hver gang, man hører den. Det kunne være fint med en sang, der bliver sunget blandt danskerne, siger Christian Nørgaard.

Christian Nørgaard og Thomas Delaney skal kæmpe om en plads på den danske midtbane. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Og det er ikke kun slutproduktet, der er faldet i god jord. Selve processen i at lave en slutundesang har ifølge Thomas Delaney været sjovt.

- Vi startede som Bambi på glatis og ville ikke synge alt for højt, men til sidst kom der bedre stemning. En langsom start, hvor Alphabeat kæmpede med at få noget brugbart ud af os, men til sidst blev der leveret luftguitar, dans, sang og skrål, siger Thomas Delaney, der ikke var en af de tre landsholdsspillere, der sang for.

- Det har ikke undret nogen, at det er Kasper Schmeichel, der står forrest i den trio, der har sunget. Jeg har ikke hørt de andre (Pierre-Emile Højbjerg og Yussuf Poulsen, red.) synge, så jeg tror, han har overtaget det hele.

- Ej, de gør det godt, jeg er meget tilfreds. Jeg var langt tilbage i baggrunden, for skønsang kommer ikke ud af min mund, siger Thomas Delaney.

Du kan komme helt tæt på tilblivelsen af 'Danmarks Dynamite', når du på onsdag klokken 20.00 kan se dokumentaren 'Recepten på den perfekte landsholdssang' på DR 1 og DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk