I går fik München nej af Uefa - i dag slår en regnbuefarvet bølge ind over Tyskland

Alt fra tegnefilmsfigurer over stadioner til aviser og bilfabrikanter vil i dag vise regnbueflaget i LGBT+-solidaritet.

Sådan ser det ud, når Allianz Arena i Munchen er oplyst i regnbuens farver. (Foto: TOBIAS HASE © Ritzau Scanpix)

Fodboldstadionet Allianz Arena i München kommer ikke til at lyse op i regnbuens farver i forbindelse med aftenens landskamp mellem Tyskland og Ungarn.

Men det gør til gengæld resten af Tyskland.

Det står klart, efter Uefa i går afviste Münchens anmodning om at lade stadion lyse regnbuefarvet i protest mod en ny ungarsk lov, der blandt andet forbyder undervisningsmateriale om homoseksualitet og kønsskifte.

- Det er en regnbuefarvet bølge, der slår ind over Tyskland i solidaritet med homoseksuelle og andre, siger Michael Reiter, der er DR's korrespondent i Tyskland.

46 stadioner i stedet for 1

Aftenens kamp vil da også i den grad blive markeret både i München og andre steder i landet.

I München vil man lade regnbueflag vaje på byens rådhus, fortæller borgmester, Dieter Reiter.

- Vi vil også oplyse en vindmølle tæt på stadion samt Det Olympiske Tårn i byen op i regnbuens farver, fortæller han.

Uden for stadion vil CSD München, som er byens Pride-organisation, sammen med Amnesty International uddele op til 11.000 regnbueflag til de fans, der skal ind på stadion.

Og mens Allianz Arena ikke vil lyse i regnbueflagets farver, så vil 46 andre stadioner rundt omkring i landet i stedet gøre det blandt andet i Frankfurt, Köln, Wolfsburg, Augsburg, Bremen, Düsseldorf og i den tyske hovedstad, Berlin.

- Vi er glade for at deltage, fordi vi er forpligtet til tolerance og menneskerettigheder, siger Christoph Meyer, talsmand for Berlins Olympia-stadion til Berliner Zeitung og tilføjer, at ”beslutningen var let”.

Også politiunionen i den tyske hovedstad har sluttet sig til regnbuestormen, som man kan se i dette tweet.

- Vi har en klar holdning, lyder teksten i tweetet, der viser politiets logo over regnbuefarverne.

Flere af Münchens store virksomheder har også taget regnbuelogoet til sig, efter Uefa i går officielt meldte ud, at de ikke ønsker at se regnbuen fremvist i forbindelse med aftenens kamp.

- I protest mod regnbueforbuddet fra UEFA klæder Münchens økonomi sig nu også i regnbuens farver: Twitter-profilerne fra BMW, Siemens, Sparkasse, HypoVereinsbank, skriver denne bruger på Twitter.

Den tyske tv-kanal ZDF delte i aftes denne tweet med ordene:

- Vi vågnede i morges med en regnbue, sådan går vi i seng, og sådan står vi op i morgen. Godnat! lyder det i teksten efterfulgt af en regnbue-emoji.

Den tyske avis Bild dedikerede også den sidste side i avisen til én sag, skrev avisens chefredaktør, Paul Ronzheimer, i går aftes på Twitter.

Borgmester i München: "Skamfuldt"

Münchens byråd var klar i spyttet, de de anmodede om at få lov til at oplyse stadion i regnbuefarverne - der var tale om et klart signal til det ungarske parlament, som i sidste uge vedtog den omstridte lov med et stort flertal.

Og Uefa brugte også det faktum som forklaring på, hvorfor man har valgt at afvise anmodningen.

- Grundet den politiske kontekst af den her specifikke anmodning - et budskab, som er rettet mod Ungarns nationale parlament - må Uefa afvise anmodningen, skriver organisationen i en mail til DR Nyheder med henvisning til, at Uefa er en "politisk og religiøst neutral organisation".

I stedet foreslår organisationen, at tyskerne lyser stadion op på andre datoer, hvor der ikke spilles kamp. Afslaget har skabt vrede hos byens borgmester, Dieter Reiter.

- Jeg finder det skamfuldt, at Uefa forbyder os her i München at sende et signal til resten af verden om åbenhed, tolerance, respekt og solidaritet med de mange mennesker i LGBT-miljøet, siger Dieter Reiter ifølge nyhedsbureauet dpa.

Her til eftermiddag har Uefa udsendt et tweet, hvor organisationen forholder sig til kritikken. Her afviser Uefa, at det internationale fodboldbunds nej til den ønskede happening var politisk.

- Tværtimod var anmodningen i sig selv politisk ved at hænge sammen med det ungarske landsholds tilstedeværelsestadion til aftenens kamp mod Tyskland, lyder det blandt andet.

I sidste uge droppede Uefa en undersøgelse af den tyske landsholdskaptajn, Manuel Neuer, som har skiftet sit anførerarmbind ud med et i regnbuefarver. Ifølge Uefa var armbindet ikke politisk, men et udtryk for diversitet og "for en god sag".

Uefas undersøgelse af Manuel Neuers armbind blev droppet, få timer efter den blev annonceret. (Foto: Matthias Schrader © Ritzau Scanpix)

Der findes også tyskere, der ligesom Uefa mener, at et stadion i regnbuens farver er en "dum sammenblanding af sport og politik", fortæller Michael Reiter.

- Men det virker altså som om, at de bliver fuldstændig blæst af vejen af den her kampagne og stemning i den tyske offentlighed, siger han.

Mere bemærkelsesværdigt er det måske, at der også findes folk i den tyske LGBT+-miljø, der er skeptiske overfor initiativet, siger han. Her mener nogle, at før man kritiserer Ungarn, så bør man gøre mere for homoseksulle i og omkring tysk fodbold.

Menneskerettigheder er ikke politik

Det er ikke kun i Tyskland, at Dieter Reiter og resten af Munchens lokalregering har fået opbakning. Også i Danmark har Uefas beslutning vakt kritik.

Den danske landsholdstræner, Kasper Hjulmand, afviser Uefas forklaring om, at regnbuen ikke kan tillades, fordi den er politisk. Menneskerettigheder har nemlig intet med politik at gøre, siger landstræneren.

- Det er ting, der forhåbentligt kan gøre, at vi forhåbentligt kan få en bedre verden med vores børn, når de vokser op. Og det er noget, vi alle sammen er enige om, så man skal ikke kalde det et politisk statement. Det synes jeg er forkert. Jeg synes, det tyske fodboldhold skal hyldes for det, de gør.

- Regnbuefarven hylder diversiteten, og at vi alle er lige. Det har intet med politik at gøre, så jeg hylder, at Manuel Neuer, det tyske landshold og Bundesligaen er gode til at tage socialt ansvar. Det har intet med politik at gøre, siger Kasper Hjulmand.

Tidligere ligestillingsminister, Socialdemokraternes Mogens Jensen, er en af dem, der støtter landsholdstrænerens udmelding, som han kalder ”flot og stærk”.

- Han (Kasper Hjulmand, -red.) har fuldstændig ret. Regnbuefarverne er et kendt symbol for mangfoldighed og antidiskrimination. Generelle værdier, som alle lande i Europa (på nær Belarus) har tilsluttet sig blandt andet gennem den europæiske menneskerettighedskonvention.

- Det er dermed ikke et særligt politisk signal, men et fælles europæisk værdigrundlag, der flages, og derfor kan det ikke være noget problem, at de tyske værter i München ønsker at highlighte dette på Allianz Arena, skriver han på Facebook.

Ungarn: Gud ske tak og lov for sund fornuft

I Ungarn er man derimod mindre begejstret for den entusiasme for regnbueflaget, som tyskerne har vist i de seneste dage.

Ungarns udenrigsminister, Peter Szijjarto, har også kommenteret sagen og bakker op om Uefas forbud mod den politiske markering.

- Gud ske tak og lov for, at der stadig er sund fornuft blandt lederne i europæisk fodbold, og at de forhindrede, at kampen blev spillet med denne politiske provokation. Uefa traf den korrekte beslutning, siger Peter Szijjarto.

Fra regeringens side hævder man samtidig, at der intet er galt med landets lovgivning, men at man rent faktisk beskytter Ungarns homoseksuelle.

- I det kommunistiske Ungarn, blev homoseksuelle personer forfulgt. I dag garanterer staten ikke bare de homoseksuelles rettigheder, men beskytter dem aktivt, siger præsident Viktor Orban til nyhedsbureauet dpa.

Kampen mellem Tyskland og Ungarn bliver spillet i aften klokken 21.

Opdateret med Uefas udmelding på Twitter her til eftermiddag