Kontant EM-udmelding fra Uefa-boss: ’Tilskuergaranti eller værtskabet ryger’

- Alle værter skal garantere, at der vil være fans tilstede under kampene, siger Aleksander Ceferin. Hos DBU er man helt rolig.

Et fyldt Parken drømmer de fleste nok om. Og der skal kunne garanteres tilskuere på tribunerne til EM, hvis ikke København skal miste sin rolle som værtsby. (Foto: © David Klein, Scanpix)

Et fyldt Parken med feststemte danskere. Til en EM-kamp.

Du har sikkert selv forestillet dig det. Om ikke andet så helt frem til marts måned sidste år.

Så fik coronapandemien fat, Europas stadioner blev mennesketomme, og EM blev udskudt.

Og netop mennesketomme stadioner er fyord hos Uefa-præsident Aleksander Ceferin, når snakken falder på det udsatte EM, der uanset hvad skal afvikles til sommer.

Således meddeler den slovenske fodboldboss, at de 12 værtsbyer, som efter planen skal huse EM-kampene, må og skal kunne garantere, at der kan tillades tilskuere til kampene. Ellers kan det koste værtskabet.

- Alle værter skal garantere, at der vil være fans tilstede under kampene.

- Vi har flere scenarier i spil. Det eneste, vi kan garantere, er, at muligheden for at spille ’EM 2020’ for tomme tribuner er udelukket, siger Aleksander Ceferin ifølge britiske Sky Sports.

Sådan her ser nationalarenaen i København ud for tiden, når der bliver spillet fodbold. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Præsidenten håber stadig på et EM afviklet efter planen og altså med 12 værtsbyer, men er klar til at tage konsekvensen af eventuelle nationale begrænsninger.

- Så går vi efter ti eller 11 stadioner, hvis en eller flere ikke kan leve op til de krævede betingelser, siger han.

Ingen nervøsitet hos DBU

Som bekendt er Parken i København et af de 12 fodboldstadioner, hvor der efter planen skal spilles blandt andet tre gruppekampe med dansk deltagelse. I hvert fald hvis det bliver muligt at lukke det fodboldhungrende folk ind.

Og selvom der endnu ingen klarhed er om muligheden for tilskuere - og i øvrigt heller ikke et eventuelt antal af disse - er der ingen nervøsitet at spore hos Dansk Boldspil-Union (DBU).

Direktør Jakob Jensen fortæller, at dialogen med både Kulturministeriet og sundhedsmyndighederne er god og konstruktiv, og at man regner med en afklaring inden deadline den 7. april, hvor garantien senest skal stilles til Uefa.

- Vi forsøger at vise et sandsynligt scenarie på baggrund af vaccineplanen og coronapas.

- Jeg hæfter mig ved, at der ikke bliver nævnt krav om specifikke tilskuertal. Vi har tidligere i Superligaen haft succes med at fylde en tredjedel af stadion, så det er selvfølgelig et scenarie vi arbejder med. Men vi kigger og tror også på muligheden for mange flere tilskuere i Parken, siger Jakob Jensen til DR Sporten.

20. april falder afgørelsen

Kravet fra Uefa er altså, at de 12 værtsbyer – og i Danmarks tilfælde de danske myndigheder – skal indsende planer for tilskuermuligheder på de respektive stadioner senest den 7. april. Indeholdende blandt andet oplysninger om, hvor stort et antal tilskuere, man forventer at kunne lukke ind.

Herefter skal Uefas eksekutiv komité mødes den 19. april, inden der på en Uefa-kongres den 20. april vil blive taget en endelig beslutning i forhold til, hvor mange og hvilke der fortsat kan kalde sig værtsbyer.

Ifølge Sky Sports er byer som Glasgow og Dublin blandt dem, der potentielt kan miste værtskabet på grund af bekymring over, at hverken den skotske eller irske regering vil tillade tilskuere til kampene.

Den skotske regering har dog meddelt, at planen fortsat er at afholde kampe i værtsbyen Glasgow.

Uefa-boss Aleksander Ceferin og Det Europæiske Fodboldforbund kræver tilskuere på stadion til sommerens EM. (Foto: © handout, Scanpix)

Skulle antallet af EM-værtsbyer blive reduceret, er mindst én af de øvrige værtsnationer klar til at springe til og afholde flere kampe end i forvejen planlagt. Således har Storbritanniens premierminister Boris Johnson tidligere sagt, at Storbritannien er klar til et øget antal kampe.

I så fald vil det formentlig kræve, at der inddrages et andet stadion end Wembley i London, som allerede er på listen over EM-stadioner. Det engelske fodboldforbund, FA, fortæller således, at de ikke har planer om at tilføje yderligere kampe til de syv, der allerede er planlagt til at skulle spilles på nationalarenaen i den engelske hovedstad. Heriblandt de to semifinaler og finalen.

EM sparkes i gang den 11. juni med åbningskamp mellem Italien og Tyrkiet. Efter planen afvikles det opgør på Stadio Olimpico i Rom.