Når det danske herrelandshold skal spille EM i fodbold på hjemmebane, bliver det med mindst 12.000 tilskuere på stadion.
Det garanterer kulturministeren, Joy Mogensen, torsdag, efter at Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, har krævet klar besked og stillet et ultimatum til de 12 værtslande, der skal huse EM-kampe til sommer: Garanter tilskuere på stadion, eller vink farvel til EM-værtskabet.
Sådan lød meldingen i sidste uge fra Uefa-præsident, Aleksander Ceferin.
Og nu meddeler kulturminister Joy Mogensen, at Danmark er klar til at imødekomme tilskuergarantien på trods af tidens corona-uvished.
- Europamesterskaberne i fodbold på dansk jord. De ord siger i virkeligheden det hele. Det er første gang, det sker. Derfor får det en særlig melding, siger Joy Mogensen til DR.
Umiddelbart en positiv nyhed for de danske fodboldfans, som længe har glædet sig til EM-kampe på dansk grund.
Men det danske EM-værtskab er endnu ikke endegyldigt sikret på trods af Joy Mogensens udmelding. Uefa skal nu beslutte, om kulturministerens tilskuergaranti på minimum 12.000 er nok til, at Danmark får lov til at beholde værtskabet.
Her vurderer DR Sportens fodboldkommentar Henrik Liniger sandsynligheden for danske EM-kampe på hjemmebane til sommer:
Er det danske EM-værtskab nu helt sikkert?
- Nej, ikke officielt, siger Henrik Liniger.
- Om EM kommer til Danmark, er endnu ikke afgjort.
Uefa har givet værtslandene indtil den 7. april til at svare på, hvordan de kan afvikle EM-kampe under coronavirus. Herunder, hvor mange tilskuere værtslandene forventer at kunne tillade til kampene.
Herefter skal Uefas eksekutivkomité mødes den 19. april, inden der på en Uefa-kongres den 20. april vil blive taget en endelig beslutning i forhold til, hvor mange og hvilke lande der fortsat kan kalde sig EM-værter.
Selvom intet endnu er afgjort, vurderer Henrik Liniger, at kulturministerens tilskuergaranti på 12.000 til de danske EM-kampe er nok til at fastholde det danske værtskab.
- Det her var den største sten, som nu er ryddet af vejen. Danmark er klar til at huse tilskuere. De 12.000 tilskuere er nok omkring det minimum, som Uefa arbejder med. Men Kulturministeriet melder næppe det her ud allerede nu, hvis de ikke er overbeviste om, at det vil blive godkendt af Uefa, siger Henrik Liniger.
- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det her ikke er godt nok for Uefa. Derimod kan jeg sagtens forestille mig, at andre værtslande for svært ved at matche den danske garanti.
Hvem kan komme i Parken med færre pladser?
Billetterne til sommerens EM-kampe er revet væk. Hvordan billetterne skal fordeles, hvis kun knap en tredjedel af billetkøberne kan finde vej ind i Parken, hvor der normalt kan være 38.000 tilskuere, skal afgøres af Uefa.
Men Joy Mogensen lægger op til, at det ’primært bliver et dansk publikum, der kan komme ind.’
- Kampene i Danmark ser ud til at være reddet. Men den store folkefest omkring kampene er stadig en uvis størrelse, siger Henrik Liniger.
- En lang række af billetterne vil gå til Uefa i form af sponsorer og partnere. Der kommer også danske fans, men det rød-hvide menneskehav skal vi ikke længere håbe på.
- Selvfølgelig er det heller ikke i Uefas interesse, hvis der kun kommer til at sidde jakkesæt på stadion, så Uefa vil nok også være klar til at indgå en konstruktiv dialog med værtslandene om fordelingen af billetter.
Det danske fodboldforbund, DBU, har kommunikeret, at man mener, der mindst bør være plads til 50 procent af Parkens kapacitet, såfremt man tager vaccinepasset i brug.
Joy Mogensen understreger, at de 12.000 tilskuere er et forventet minimum, og at der muligvis kan tillades flere tilskuere afhængig af coronavirussets og vaccinernes udvikling. Men garantien for minimum 12.000 tilskuere kan dog også blive trukket tilbage, hvis en udvikling af pandemien kræver det, meddeler hun.
Hvad betyder tilskuergarantien for Superligaen?
I kølvandet på kulturministerens udmelding meldte flere Superliga-klubber og Divisionsforeningen sig torsdag på banen. De har i flere uger efterspurgt en klar udmelding fra regeringens side i forhold til, hvornår de igen kan få lov til at lukke tilskuere ind til Superliga-kampene.
- Jeg kan godt forstå, hvis Superliga-klubberne undrer sig. Men det er også et udtryk for, at de her EM-kampe er et enestående projekt i dansk fodbold, hvor Superligaen er mere hverdag, og der har man simpelthen prioriteret EM højere, siger Henrik Liniger.
- Men Superligaen-aktørerne kan også vælge at se det fra en anden side. Med den her melding kan det måske blive sværere for regeringen at argumentere imod en gradvis genåbning for tilskuere til Superligaen. Det kan være en dør på klem for de danske klubber.
Partilederne i Folketinget blev mandag aften enige om at skyde spørgsmålet om sommerens festivaler og tilskuere til elitesport som for eksempel Superligaen til hjørne. Derfor er der nedsat en ’hurtigarbejdende ekspertgruppe’, der i midten af april forventes at komme med sine forslag til, hvordan kultur- og sportsbegivenheder kan afholdes ’sundhedsmæssigt forsvarligt.’
Direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen, er derfor splittet omkring kulturministerens udmelding om dansk tilskuergaranti til EM.
- Fodboldens fineste begivenhed kommer til Danmark. Det er vi stolte over og glæder os til. Men jeg tror da også på, at myndighederne og regeringen ikke er for fine til at se, at det er den nationale klubfodbold der gør, at der findes et EM i fodbold, siger Claus Thomsen DR Sporten.
- Vi har vanskeligt ved at se, hvorfor vi ikke får lov, når vi kan eksekvere ordentligt. Når vi ikke får lov at eksekvere de forsvarlige løsninger, bliver det skadeligt på længere sigt. Både for fodbolden, men også for dansk økonomi.
EM sparkes i gang den 11. juni med åbningskamp mellem Italien og Tyrkiet. Efter planen afvikles det opgør på Stadio Olimpico i Rom.