Landstræneren hylder tyskerne for at tage socialt ansvar, trods Uefas nej til stadionlys i regnbuefarver

Tyskerne ville lade Allianz Arena lyse op i regnbuens farver til kampen mod Ungarn, men Uefa siger nej.

Allianz Arena kommer ikke til at lyse op i regnbuens farver til onsdagens kamp mellem Tyskland og Ungarn. Det har Uefa forbudt. (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)

Det undrer den danske landstræner, Kasper Hjulmand, at Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, ikke vil lade Allianz Arena lyse op i regnbuens farver som et signal om solidaritet og støtte til LGBT+-miljøet.

Tyskerne havde ellers spurgt Uefa om lov til at gøre netop det på dagen for Tysklands EM-kamp mod Ungarn.

Forespørgslen fra tyskerne kom, efter Uefa åbnede en 'undersøgelse' af den tyske landsholdsanfører, Manuel Neuer, og hans anførerbind, der var i regnbuens farver. 'Undersøgelsen' blev dog hurtigt skrinlagt af Uefa igen.

  • Manuel Neuer med regnbuearmbindet. (Foto: Matthias Schrader / POOL © Ritzau Scanpix)
  • Allianz Arena er beklædt med lys på ydersiden, der kan reguleres og vise enhver farve. (Foto: Matthias Balk)
1 / 2

Mens Uefa har 'foreslået alternative datoer', hvor tyskerne kan lyse Allianz Arena op i regnbuens farver, så er Dieter Reiter, borgmester i München, hvor Allianz Arena ligger, rasende over, at de ikke må lyse stadionet op i regnbuefarver til kampen mod Ungarn.

- Jeg finder det skamfuldt, at Uefa forbyder os her i München at sende et signal til resten af verden om åbenhed, tolerance, respekt og solidaritet med de mange mennesker i LGBT-miljøet, siger Dieter Reiter ifølge nyhedsbureauet dpa.

Men ifølge Uefa tager tyskernes forespørgsel afsæt i en lov, som Ungarn netop har vedtaget, som har fået kritik for at være diskriminerende og skadelig.

- Uefa er gennem sine vedtægter en politisk og religiøs neutral organisation. På grund af den politiske kontekst denne anmodning kommer i - et budskab rettet mod en beslutning taget af det ungarske parlament - må Uefa afvise anmodningen, skriver Uefa på sin hjemmeside.

Danmarks landstræner, Kasper Hjulmand, fortæller om sit syn på forskellen mellem politik og menneskerettigheder:

'Det er ikke politik'

Beslutningen om at forbyde regnbuelyset på Allianz Arena til onsdagens kamp mellem Tyskland og Ungarn giver dog ikke meget mening for den danske landstræner, Kasper Hjulmand. Han kan ikke forstå Uefas synspunkt om, at det er et politisk statement.

- Det er meget, meget vigtigt at sige, hvad der har med de 17 verdensmål og menneskerettigheder at gøre, det er ikke politik.

- Det er ting, der forhåbentligt kan gøre, at vi forhåbentligt kan få en bedre verden med vores børn, når de vokser op. Og det er noget, vi alle sammen er enige om, så man skal ikke kalde det et politisk statement. Det synes jeg er forkert. Jeg synes, det tyske fodboldhold skal hyldes for det, de gør.

- Regnbuefarven hylder diversiteten, og at vi alle er lige. Det har intet med politik at gøre, så jeg hylder, at Manuel Neuer, det tyske landshold og Bundesligaen er gode til at tage socialt ansvar. Det har intet med politik at gøre, siger Kasper Hjulmand.

Se Kasper Hjulmand sætte ord på sportstjerner, der bruger deres platform:

Kasper Hjulmand fortæller, at det danske landshold endnu ikke har taget stilling til, om de vil gøre noget, men han sætter pris på atleter, der tager stilling til verden omkring dem og forsøger at skabe forandring.

- Det er fremtiden og også nutiden. Vi ser flere atleter tage stilling til de værdier, som de står for, og de vil gerne bruge den platform, som de har til at hjælpe i verden.

- Jeg bryder mig ikke om politiske dagsordener i idrætssammenhænge. Men jeg kan godt lide menneskerettighedsforkæmpere og nogen, der gør noget for verden og børnene, og at nogen bruger deres platform til at gøre noget godt, siger landstræneren.